Potatisbakelser

4 Maj

PotatisbakelserPotatisbakelser

De här fina potatisbakelserna har fått hänga med länge, jag gjorde dem första gången för typ 15 år sedan, så då kan ni förstå att de är goda! Inte bara är de väldigt goda, de är perfekta att servera på buffébordet också, eller till middag då du har många gäster eftersom du kan förbereda och baka av dem strax innan du ska äta dem.

Nu när grillsäsongen dragit igång behöver man något gott till det grillade i väntan på nypotatisen och det stavas potatisbakelser. Man kan göra de med vanlig fast potatis eller med bakpotatis. Jag gör mina med färsk mejram, jag älskar doften- det doftar sommar.

Potatisbakelser med örter

  • Bakpotatis/vanlig fast potatis
  • en skvätt grädde
  • en näve ost, parmesan/Västerbottensost
  • lite pressad vitlök
  • svartpeppar och salt
  • färsk mejram (eller någon annan trevlig ört) jag gillar mejram- det doftar gudomligt av sommar.
  1. Baka potatisen i ugn/mikro. Låt potatisen svalna.
  2. Dela potatisarna i två delar, gröp ur den, spara skalen du då du ska fylla dem med potatisfyllningen.
  3.  Blanda potatis med lite grädde, lite vitlök, hackade örter och smaka av med salt och peppar. Det får gärna vara lite grövre potatisbitar i så att det blir något att tugga på. Konsistensen ska vara ganska fast, så ös inte på med grädde, utan varsamt, mest för att binda ihop potatisröran.
  4. Vänd ner den rivna osten, spara lite att toppa potatisarna med. Fyll skalen med röran och toppa med ost. Så här långt kan du förbereda.
  5. Baka av potatisbakelserna i 200 grader tills de får en fin färg, ca 10 minuter.

/Moma

9 svar to “Potatisbakelser”

  1. Ella 4 maj, 2013 den 21:35 #

    Åh, fylld potatis har jag sagt att jag skall göra i evigheter. Borde vara dags nu, tycker jag. Låter supergott med mejram till!

  2. Emmy 5 maj, 2013 den 00:46 #

    Hoppas det (snart) är bättre med allergin. Är ju inget kul, hörru…

    Färsk mejram finns aldrig att köpa i våra matbutiker. Var en tjej som nyligen frågade mig om jag visste vart det gick attt köpa och jag visste faktiskt inte. Mejram verkar inte vara Kalmarbornas örtkrydda. Kanske ska ta och leta upp lite frön istället och så själv. Har sett flera recept med just mejram i.
    Dubbelbakad potatis är mycket gott! Jag är tokig i alla sorters potatisrätter och precis som du skriver få man hitta på olika kul rätter med dem nu innan färskpotatisen kommer. Och dessa brukar alla gilla tycker jag.

  3. Moma 5 maj, 2013 den 13:10 #

    Ella: Japp, nu är det dags!

    Emmy: Tack, jag kraxar vidare, men snart borde det väl ge med sig! Har ni inte färsk mejam, här är det ofta krukor från Swegro eller Änglamark. Kolla med dem om de kan ta in, det är ju så grymt gott!

  4. Amy's piece of cake 5 maj, 2013 den 20:16 #

    Jösses 15 år, ja då är de supergoda med andra ord 😉 Du har en låååång lista kära Moma tills jag kommer, kram!

  5. Hanna 8 maj, 2013 den 16:30 #

    Gott! Som en tillbehörsvariant av crispy skins som jag brukar göra (med gräddfil, ost, salladslök och bacon).

  6. Moma's Kitchen 9 maj, 2013 den 09:49 #

    Amy: Haha, men kom då, så att jag kan börja beta av den långa listan 🙂

    Hanna: Spännande!

  7. Johanna / Delikatessboxen 9 maj, 2013 den 12:11 #

    Gott! Måste prova detta i helgen 🙂

  8. Magnus 12 maj, 2013 den 19:18 #

    Såg riktigt gott ut med de här potatisarna, måste testas.

  9. Moma's Kitchen 13 maj, 2013 den 07:17 #

    Johanna: Do it!

    Magnus:Det är jättegott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: