Brunchtips

24 Apr

Amerikanska pannkakor

Min syster och svåger var bortbjudna på brunch här om helgen. Jag tycker att brunch är ett jättetrevligt sätt att umgås på, så jag tänkte också bjuda på brunch inom en snar framtid, men vad ska jag bjuda på? 

Kan ni ge mig era bästa brunchrecept? Mejla eller skriv i kommentarsfältet så ska jag göra ett helt brunchinlägg sen!

Jag tycker i alla fall amerikanska pannkakor är ett givet inslag på brunch, jag gillar mina med bär. Ibland gör jag dem med bär i smeten och ibland rör jag bär och socker och har vid sidan av, florsocker och Lyle’s Golden Syrup är ett måste till.

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

  • 1 ägg
  • 2 dl fil/youghurt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk socker
  • frukt efter säsong, annars ca 1, 5 dl frusna hallon eller andra bär eller frukt.
  • Florsocker och sirap till servering.

Så här gör du:

  1. Rör ihop Rör i bakpulver och socker i vetemjöl.
  2. Vispa ihop ägg och fil, vispa ner mjölblandningen i äggsmeten.
  3. Rör i frukt eller bär. Stek i smör på medelvärme.
  4. Servera nygräddade med florsocker, sirap, banan och hackad choklad och kanske en klick tjockyoghurt.

Lyle's Golden SyrupKaribiska pannkakor

Bananpannkakor är också en variant som jag gillar, med mosad banan i smeten och varför inte lite karibisk touch på det hela och smaksätta med kanel, kardemumma och muskotnöt?

Karibiska bananpannkakor: 

  • 2,5 dl mjöl
  • ca 2,5 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 2 små mogna bananer (KRAV-bananer är oftast lite mindre och det är det enda jag använder)
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smält smör/cocosolja.
  • dofta i lite kanel, nystött kardemumma och muskotnöt, alternativt en knivsudd vanilj.

Så här gör du:

  1. Vispa mjöl + bakpulver och mjölk klumpfritt.
  2. Mosa bananerna och blanda ner det tillsammans med smör/cocosolja och ägg.
  3. Dofta över kryddorna.
  4. Stek i smör och ät på en gång.

– Glöm nu inte för allt i världen att tipsa om bästa brunchrecepten!

/Moma

 

11 svar to “Brunchtips”

  1. Lotta i Två Små Kök 24 april, 2013 den 18:47 #

    Ser ju löjligt gott ut. Man kan verkligen göra så mycket gott med pannkakor och plättar, speciellt till brunch. Tänkte ju tipsa om bananpannkakor men det har ju du koll på. Man kan äta pannkakor med avokadoröra, bacon, lök och tomat också som borde vara perfekt på en brunch – kolla här:

    http://lottakruse.blogspot.se/2011/08/pannkaka-med-avokadorora-bacon-och.html

    Och så är det väl en självklarhet att jag får komma på den där brunchen också?!

    PS
    Saknade dig i Götet…

  2. Katarina 24 april, 2013 den 20:44 #

    Jag kommer att tänka på scones, frittata, bananbröd, croissanter… Här är mitt goda recept på scones, som man kan variera genom att ha i torkad frukt, bär, nötter…
    http://hovkonditorn.blogspot.nl/2011/10/scones-med-gradde.html
    och på croissanter, http://hovkonditorn.blogspot.nl/2012/03/butter-croissant.html
    Kram!

  3. Fröken Dill 25 april, 2013 den 15:08 #

    Ägg Benedict förstås, men det är lite meckigt eftersom hollandaisen måste göras ”just in time”. Brunchplåt med extra allt: http://www.coop.se/Recept–mat/Recept/b/brunchplaat/, är snabbt och bra, särskilt om man är många. Caesarsallad, bacon och äggröra, snittar med het tonfiskröra: http://www.frkdill.blogspot.se/2009/02/alla-hjartans-brunch.html
    Tänker fröken Dill

  4. Moma 25 april, 2013 den 18:37 #

    Lotta: Tack, klart du får komma 🙂

    Katarina: ÅH, de där croissanterna!

    Fröken Dill: Ja, benedictare är ju så gott, om man får till det där med att poschera vill säga 🙂

  5. Emmy 25 april, 2013 den 21:08 #

    Jag älskar att äta brunch eftersom frukosten är bästa målet på hela dagen och att slå ihop den med lunch än bättre. Däremot är jag urkass på att bjuda på brunch. Många vanliga tapas tycker jag passar till brunch. Frittata/tortilla är alltid gott. Eller någon minipizzavariant. Lyxigare chakuterier och ostar passar fint. Personligen gillar jag inte de sötare inslagen, så för min del går alla bakverk bort. Däremot gärna olika sorters färska frukter eller en fruktsallad tillsammans med en vaniljcreme. Smoothie är ett måste eller färskpressade juicer.
    Vilken dag skulle vi komma? 😉

  6. Plommonet 25 april, 2013 den 21:53 #

    Ett brunchmåste är faktiskt Tinas mangosmooti med kokosolja och kardemumma.
    http://www.pickipicki.se/2011/03/mandagssmoothie-med-mango-och-kokos/

    Annars tycker jag att nästanglass är ett trevligt inslag på brunch. Det smälter förvisso lite fort, men kan ju bo i frysen en liten stund, om man inte vill servera den direkt när man gjort den. 🙂
    http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/2010/07/ompackning-och-en-kick-ass-frukost-till.html

  7. Moma 27 april, 2013 den 10:10 #

    Emmy: Jag har aldrig bjudit på brunch, tänkte det var dags nu 🙂

    Plommonet: Den är min favo också, så himla god!

  8. Mårtenssons kök 27 april, 2013 den 17:24 #

    Brunch, så himla gott och så mycket som man vill ha med på bordet… Inte för att vi så ofta serverar det hemma, vi går gärna bort och käkar det om vi får välja.
    Och när vi gör det så blir vi riktigt glada om det finns Benedict på bordet, pochera ägg är inte så svårt som vi trodde… Vi vet ju att du inte fick till det men ge dig inte, prova igen! Det får gärna också finnas lite skaldjur, kanske rökta räkor, ostron (all in) eller musslor. Ostar och goda korvar, skinkor och kanske lite oliver mm. Färskpressad juice, teer…

    Fasen vad sugna vi blir nu, får nog ringa och kolla om det finns plats i morgon…

  9. Mårtenssons kök 27 april, 2013 den 17:32 #

    Alltså vi blev faktiskt så sugna så vi var tvungna att ringa och boka bord på favoritstället till i morron, men där var fullt!!! Fasen… nu skyller vi helt och hållet på dej, bara så du vet det:)

  10. Moma's Kitchen 27 april, 2013 den 20:34 #

    Mårtenssons: Aj, då! Ni får ställa till ,med hemma-brunch-kalas!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Plättar på papaya med blåbär och kolasås - 8 maj, 2013

    […] balansen som avgör ett särspel till din fördel. Inspirationen till mina plättar kommer från Momas Kitchen. En spännande och färgstark svensk matblogg med rötterna i Karibien som jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: