Citrontårta

22 Mar

Citrontårta

Här kommer en citrontårta med vit choklad- och limoncellomousse på cocosbotten, hasselnötsmaräng med moccatryffel och kronan på verket är en syrlig och frisk lemoncurd.

Den här tårtan är lite pysslig att göra, inte så avancerad men den innehåller flera delmoment, fem närmare bestämt. Men om man är ute i god tid så kan man ju förbereda det mesta plus att du kan göra den i förväg då den ska frysas, även bottnarna kan göras i förväg och förvaras i frysen, om du vill dela upp pysslet på flera dagar.

Citrontårta med Limoncello och hasselnötsmaräng

(Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat)

Cocosbotten:

  • 25 g smör
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl cocos
  • 0,5 tsk bakpulver

Hasselnötsmaräng med kaffetryffel:

  • 75 g hasselnötter, rostade, malda eller mixade
  • 60 g äggvita (ca 2 st)
  • 0, 5 msk socker
  • 75 g florsocker
  • smör till formen

Moccatryffel:

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk starkt kallt kaffe
  • 100 g bra mörk choklad

Mousse med limoncello och vit choklad:

  • 4 st gelatinblad
  • 2 st äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • 0, 6 dl strösocker
  • 0, 5 dl vatten
  • 2 st äggulor
  • 75 g vit choklad
  • 0, 5 dl limoncello

Lemon curd:

  • 1 st gelatinblad
  • 2 st ekologiska citroner, juice och zest
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor

Så här gör du:

  1. Cocosbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i botten av formen. Jämna till ytan så att botten blir alldeles platt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Hasselnötsmaräng: Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i stekpannan. Gnugga av skalet i en handduk. Finhacka eller mal nötterna. Vispa äggvitan och sockret till en styv maräng. Vänd ner florsockret och hasselnötterna lite slarvigt.
  4. Fäst ett smort och mjölat bakplåtspapper i botten av formen. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt marängen svalna och vara kvar i formen.
  5. Moccatryffel: Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll på den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt tryffeln svalna till rumstemperatur.
  6. Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och ställ i frysen minst en timme. När tryffeln stelnat, skär med en liten vass kniv runt kanten och lossa marängen från formen och papperet.
  7. Förbered en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fodra kanterna med overheadplast eller plastfickor klippta i breda remsor en bit högre än kanterna på formen. Lägg cocosbotten i formen.
  8. Mousse med limoncello och vit choklad: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden mycket lätt. Blanda socker och vatten. Koka lagen ca 1 min. Dra av från plattan och låt stå ca 2 min.
  9. Lägg äggulorna i en skål och vispa ner den varma sockerlagen med elvisp. Fortsätt vispa gulorna till ett vitt skum. Hacka och smält den vita chokladen försiktigt i mikrovågsugnen. Lyft upp gelatinet och smält det tillsammans med 1 msk limoncello i en kastrull. H
  10. Här gäller det att blanda ihop allt snabbt. Häll den vita chokladen i äggsmeten och vispa hastigt ihop den. Häll därefter snabbt ned gelatinet och limoncellon. Vänd i grädden och därefter äggvitan. Rör till en jämn mousse.
  11. Montering: Fyll i hälften av moussen i formen ovanpå kokosbotten, lägg försiktigt i hasselnötsbotten med kaffetryffeln och fyll på med resten av moussen. Ställ minst 4 timmar i frysen.
  12. Lemon curd: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på svag värme. Dra kastrullen från värmen.
  13. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt till 85° eller tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinet och smält det i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med lemon curd. Ställ tårtan i frysen i minst 4 timmar.
  14. Tina i kyl minst 3 timmar före servering.

-Lycka till!

/Moma

8 svar to “Citrontårta”

  1. Amy's piece of cake 22 mars, 2013 den 18:23 #

    Låter riktigt god Moma men sen är jag ju en sucker för det här med nötter och maräng mmm love it! Trevlig helg kära du, kram!

  2. pickipicki 23 mars, 2013 den 10:23 #

    ÅÅH! Vad gott!

  3. Emmy 24 mars, 2013 den 02:33 #

    Det är just för sånt här jag aldrig tar mig tid att göra tårtor. Ska de bli riktigt bra krävs det lite kärlek och flera fina lager med godsaker. Låter som en härligt sötsyrligtårta. Att det dessutom är kokosbotten och nötmaräng i gör att den låter mycket godare än vanlig tårta.

  4. Tant Gul 24 mars, 2013 den 11:38 #

    Jättefin! Och god! Du är verkligen en mästare på tårta!

  5. Charlotta 24 mars, 2013 den 22:02 #

    Jag är en dålig tårt-bakare, men den här påskhelgen – kan det vara då det händer? Det kan det. Återkommer!

  6. Barbro 25 mars, 2013 den 12:25 #

    Intygar att den var supergod!

  7. Moma's Kitchen 25 mars, 2013 den 19:16 #

    Amy: Me too!

    Pickipicki: 🙂

    Emmy: Det behöver ju inte vara svårt för det, även om just den här inte är en första-gångs-tårta, så finns det enkla tårtor som också blir goda.

    Tant Gul: Nej, jag är en glad amatör!

    Charlotta: Tårta som är så kul att baka!

    Barbro: Puss!

  8. Kristin @ The Chocolate Box 26 mars, 2013 den 16:38 #

    Oh, den lät väldigt god! Kokos, tryffel, hasselnötter, citron, maräng.. kan ju inte bli annat än gott! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: