Svensk-Karibisk macka

19 Mar

Plantain, matbanan, kokbanan

Det är för tillfället stop i energihjulet, det kommer inte fram några roliga matidéer, inget kul landar på tallriken och inte heller i magen (såvida ni inte tycker gröt samt spaghetti och korv är kul). Jag tror jag behöver sol och värme nu, men det ser ut som att vi får vänta på den ett tag till.

Det närmsta sol och värme jag kommer just nu är via mina plantain, ni vet, matbanan som man steker i lite olja med en gnutta salt på. Det är lika gott på rostat bröd med smör, som med färskost på knäckebröd. Det sistnämnda är väldigt svensk-karibiskt, jag tyckte Della var en toka som åt det när vi var i Tobago i somras, men det är riktigt gott faktiskt!

Åh, vad jag saknar att sitta på terassen och kika ut över det karibiska havet medan solens första strålar letar sig fram mellan morgonfukten från nattens regnskurar och lyssna på det karibiska vågskvalpet till frukostkaffet och frukostplantainen…

Ps. Om plantainen är väldigt grön när du köper den slår du in den i tidningspapper så mognar den snabbare, ju mognare plantain ju sötare- och ju mörkare skal, ju mognare banan.

/Moma

11 svar till “Svensk-Karibisk macka”

 1. tina 19 mars, 2013 den 21:40 #

  Eller dubbelfritera chips av den gröna bananen! 😀

  Kan inte han som kommer hem snart ta med sig lite karibisk sol?

 2. Elly 20 mars, 2013 den 03:53 #

  Mmm mmm mmmmm, you can’t go wrong with plantains!!

 3. Mårtenssons kök 20 mars, 2013 den 13:16 #

  Men jisses vilken tur att vi kikade in just nu och att du skrivit det där om bananens mognad just nu! Vi köpte nämligen en banan förra veckan som vi hade lite ambitioner att få med på en mattallrik då, men som sket sig. Nu tyckte Håkan vi kunde kasta den för den blivit mörk och ful! Alltså kastar vi den i stekpannan istället.

  Tackar, tackar.

 4. LiLo 20 mars, 2013 den 13:28 #

  Ååh, jag måste steka på min som ligger hemma, brun och fin i skalet!

 5. Lotta i Två Små Kök 20 mars, 2013 den 14:51 #

  Spagetti och korv är ju skitroligt 🙂 Mackan ser lite rolig ut också faktiskt. Tror inte att jag skulle gilla den… Men du är ju lite plantainskadad också så du är förlåten 🙂

  Kram!

 6. Barbro 20 mars, 2013 den 15:17 #

  Blir väl inte jättesugen på den där mackan, du behöver nog sol

 7. Plommonet 20 mars, 2013 den 18:24 #

  Åh Moman, kan du inte komma hem till mig och bjuda på bananfrukostmacka?! =D Om inte, så ska jag nog göra det själv till helgen, jag behöver något kul och solgult hittepå i den här hemska västkustkylan vi dras med nu! >.<

 8. Moma's Kitchen 20 mars, 2013 den 20:43 #

  Tina: Pratade med ö-bon i dag, han påstod att det var för varmt, gick inte att vara vare sig inne eller ute. Eller hur ”för varmt”, testa vår vinter, va va va?!

  Elly: You’r so right!

  Lotta: Gillade du inte plantain? Annars är det väl inte värre än marmelad på ost 🙂

  Mårtenssons: Vilken tur, inte kasta!!

  LiLo: Ja, du vet vad du ska göra!

  Barbro: Ta en macka och va tyst! (Alternativt: skicka mig till solen!)

  Plommonet: Bästa Frau Plommon, jag skulle gärna bjuda dig på frukost om jag var i närheten!

 9. Ann-Louise 20 mars, 2013 den 20:59 #

  Puh. Jag drömmer mig oxå bort till varmare breddgrader just nu. Haiti, värme, kokosmjölk och mango av den sötaste sorten, tack. Imorgon bunkrar jag upp med ett gäng plantain så kanske det känns bättre.

 10. Moma's Kitchen 23 mars, 2013 den 09:03 #

  Ann-Louise: Det tror jag, det är ett steg närmare värmen och solen!

 11. Sara på Vardag.nu 25 mars, 2013 den 20:38 #

  Alltså. Jag måste testa plantain. Snart. Du har övertalat mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: