Stekpannebröd

16 Mar

Tunnbröd, Stekpannebröd

För en tid sedan efterlyste jag bröd som man kan grädda i stekpannan. Karoline var inte sen att dela med sig av sin Mormor Ingrids recept på tunnbröd. Jag kan inte hjälpa att undra hur många personer mormor Ingrid brukade grädda åt, jag gjorde på halv sats och det gav ca tjugo bröd, men heders åt mormor Ingrid!

Jag tycker att det här brödet passar bra att äta till soppor och grytor likväl som till frukost när man vill lyxa med nygräddat i till exempel fjällstugan, det är ju ett perfekt bröd då man befinner sig där det saknas ugn.

Mormor Ingrids tunnkakor

  • 50 g smält smör
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 50 g färsk jäst
  • 1/2-1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • ca 2 l vetemjöl
 Så här gör du:
  1. Blanda degen som brukligt till en ganska lös deg, jäs 40 min.
  2. Dela degen i småbitar och baka ut till kakor stora som stekpannan, jag gjorde mina ca en halv centimeter tjocka och då blev de ungefär dubbelt så tjocka när man gräddade dem.
  3. Nagga brödet och stek i torr gjutjärnspanna på medelvärme tills brödet får lite färg, vänd och grädda baksidan. 

/Moma

12 svar to “Stekpannebröd”

  1. Katarina 16 mars, 2013 den 07:21 #

    Vilket bra recept, 20 st är en hel del 🙂

  2. tina 16 mars, 2013 den 08:34 #

    Åh, när sa du att du skulle flytta in hos oss och sköta hushållet?

  3. Kim 16 mars, 2013 den 13:21 #

    Typsikt ett sådant bröd som jag skulle kunna ”möla” tills jag mår illa. Ljummet med smör. Gaaaah.

  4. Victorias provkök 16 mars, 2013 den 15:08 #

    Mmm Tunnbröd är gott!!
    Hoppas din helg blir bra!
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  5. Mårtenssons kök 16 mars, 2013 den 15:44 #

    Känns som de skulle passa riktigt bra till soppa eller en mustig gryta. Perfekta såsupptagaren:)

  6. Charlotta 17 mars, 2013 den 08:41 #

    Jag har precis fattat det där med att steka bröd – jag och Calle har gjort egna tortillas några gånger. Men herreminje vilken tid det tar, jag tröttnat efter en stund och då får C ta över, hoho.

  7. Moma's Kitchen 17 mars, 2013 den 09:06 #

    Katarina: Jo, det blir mycket stekande 🙂

    Tina: Sa vi inte att ni hade min vindsdel klar till höst..? Sköta hushållet? Nej, nej, nej!

    Kim: Ljummet med smör, bästa!

    Mårtenssons: Helt rätt!

    Victoria: Tack det samma!

    Charlotta: Men visst kunde man låna honom va?

  8. Ella 17 mars, 2013 den 15:36 #

    Har gjort stekpannebröd en gång tidigare. Älkade det men har glömt bort det helt. Tack för påminnelse och ett nytt recept att prova på! 🙂 Hur länge tror du de håller sig mjuka och goda?

  9. Amy's piece of cake 17 mars, 2013 den 19:46 #

    Stekpannebröd gillar jag… gjorde ett norskt för ett tag sedan som hette lompe. Gott tyckte vi att det blev, kram!

  10. Emmy 18 mars, 2013 den 18:19 #

    Åh, det är så gott! Stekpannebröd är nostalgi för mig. Pappa brukade göra det. Nygräddade åt vi dem med smör som fick smälta. Annars fyllde vi det med mat, oftast en variant av hemgjorda gyros med tzatziki. Senast han bjöd på dem var på farsdag när han testade att göra pulled pork som vi hade i.

  11. Moma 18 mars, 2013 den 18:46 #

    Tina: Men NEJ,fördelen med att komma och bo med er är ju ni… ert kök. Jag kan tänka mig att sköta tvätten som utbyte mot att ni sköter om mig.

    Ella: Oj, jag vet inte, mina var mjuka och goda i två dagar, sedan tog de slut.

    Amy: Men du har väl gjort olika roti i stekpannan också, eller har du en sån där, vad heter de nu igen…de där svarta tunna stekpannorna?

    Emmy: Det ska jag berätta för min pappa, inte har jag någonsin sett honom baka bröd inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: