Fannie Farmer

10 Mar

Date and Nut bread

Fannie Farmer Cookbook är en amerikansk kokboksklassiker med närmare tvåtusen recept, första upplagan kom ut redan 1856.

I kapitlet ”Easy Breads” hittar man ett utsökt dadel- och valnötsbröd, som en kollega till mig bjöd på tillsammans med färskost till ett av våra morgonmöten en gång. Jag åt två bitar… och när ingen såg smög jag åt mig två till, sedan hade jag date nut bread cravings i två veckor och nu har jag lyckats tjata till mig receptet, tack Tina!

Jag tror det är menat som frukostbröd, fast jag tycker det är lite för sött för det, men då är det gott med syrlig färskost som bryter av mot det lite söta. Eller så gör man som jag gjorde och lyfter fram det söta och serverar det till fikan tillsammans med färskost, Dulce de Leche och karamelliserade valnötter.

Date Nut Bread enligt Fannie Farmer

  • 2, 5 dl dadlar, i småbitar
  • 0, 5 dl vatten
  • 100 g socker
  • 4 msk smör
  • 1 ägg, uppvispat
  • 240 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0, 5 tsk salt
  • 1 dl valnötter, hackade
  1. Värm ugnen till 180 grader. Smöra en avlång form.
  2. Lägg dadlar, smör och socker i en bunke. Koka upp 0, 5 dl vatten och häll över det. Blanda runt så att smöret löser sig, låt det svalna.
  3. Vispa ner ägget.
  4. Rör i mjöl, salt och bakpulver, rör i nötterna.
  5. Häll smeten i formen och baka av i ca 50 minuter, tills en provsticka kommer upp torr.
  6. Låt brödet svalna under en handduk på galler utan formen.

Dulche de leche

Dulche de Leche

Dulche De Leche

Dulche De Leche är en latinamerikansk kolakräm som används i massor av sötsaker och bakverk. Det är väldigt lät att göra själv, allt du behöver är en burk sötad kondenserad mjölk som du kokar i en gryta med vatten i ca 2 timmar, se till att hela burken är täckt med vatten hela tiden.

Karamelliserade nötter

  • 100 g nötter
  • 4 msk socker
  • 2 msk vatten
  • en nypa havssalt 
  1. Grovhacka nötterna och rosta dem i en het, torr panna i ca 5 minuter. Lägg åt sidan. 
  2. Ha i socker, vatten och salt i pannan. Låt koka i ca 3-5 minuter, utan att röra om, vicka på pannan om du tycker att sockret smälter ojämnt. Du vill ha en bärnstensfärgad karamell, men se upp så att sockret inte bränner vid.
  3. Tillsätt nötterna och rör runt så att karamellen täcker nötterna. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

Date and Nut Bread

Dadel- och valnötsbröd med färskost, dulche de leche och karamelliserade valnötter.

/Moma

21 svar to “Fannie Farmer”

  1. Katarina 10 mars, 2013 den 21:44 #

    Hur ljuvligt gott ser inte det där ut!

  2. Carina Sjösten Kårsell 10 mars, 2013 den 21:56 #

    Det här verkar spännande…det måste jag prova!

  3. Kalle 11 mars, 2013 den 12:09 #

    Härliga bilder! *dreggel*

  4. Lotta i Två Små Kök 11 mars, 2013 den 14:48 #

    Skulle gärna äta det till frukost! Jäklar vilken fart det skulle bli på blodsockret 🙂 Fast sen skulle jag nog dala rejält och bli helt slö… Skulle nog få äta det till lunch och mellanmål också så är den saken ordnad 🙂

  5. LiLo 11 mars, 2013 den 16:56 #

    Det där tycker jag inte alls verkar vara jättegott och något vi skulle kunna äta när vi tar en trevlig utflykt någon gång, inte alls. Då ska vi äta morötter

  6. Elisabeth - Saker jag bakar 11 mars, 2013 den 19:09 #

    Dekadent värre med den kombinationen. Låter galet gott!

  7. Tant Gul 11 mars, 2013 den 21:19 #

    Mm..gott det ser ut! Och den boken verkar vara jättespännande. Men har den verkligen så många sidor: Helt otroligt!

  8. Moma's Kitchen 11 mars, 2013 den 22:46 #

    Katarina: Det hoppas jag, för det är verkligen jättegott! 🙂

    Carina: Gör den!

    Kalle: Tackar å bockar 🙂

    Lotta: Jag åt faktiskt någon skiva till söndagsfrukosten, fast bara med färskost då, så gott så!

    LiLO: Morötter du sa, morötter ska du få!

    Elisabeth: Testa vetja 🙂

    Tant Gul: Jag är lite sugen på att klicka hem den, men jag vet inte om den har så många recept nu eller om det är det totala antalet recept som de har gett ut, när de ger ut en nyutgåva tar de ju ofta bort några recept och fyller på med nya.

  9. Elly 12 mars, 2013 den 04:38 #

    Yum, this looks amazing!

  10. Emmy 12 mars, 2013 den 22:35 #

    Snacka om att ta mellanmålsmackan till en helt egen division!

  11. Amy's piece of cake 13 mars, 2013 den 21:21 #

    Men åhhh Moma, det här brödet sparar jag ner för att göra! Har även sedan länge ditt ris på min to-dolista… ska göras snart hoppas jag, kram!

  12. Moma's Kitchen 15 mars, 2013 den 23:01 #

    Elly: Try it, and you’ll find out for yourself!

    Emmy: Haha, jo, fast om man äter det så här blir det mer som fikabröd, typ mjuk kaka 🙂

    Amy: Du får göra riset till lunch och kakan till mellanmålsfikan!

  13. Alma Mater 16 mars, 2013 den 00:35 #

    Ser strålande ut! Lika söt som Moma är! Löööv!

  14. Karoline | Gröna Skafferiet 16 mars, 2013 den 14:22 #

    Amen herrejösses så gott det här ser ut!! Och så lustigt för igår funderade jag just på om man inte skulle kunna göra ett dadelbröd, jag tror inte jag hört talas om det innan och eftersom jag är GALEN i dadlar undrar man ju liksom. Sparar receptet – det här ska provas!

  15. Mårtenssons kök 16 mars, 2013 den 15:28 #

    Din söte! Alltså, snacka om sockerchock, mycket bättre än en nakenchock om du frågar oss! Känns som en oerhört lyckad trio:)

  16. Moma's Kitchen 17 mars, 2013 den 09:00 #

    Alma: Haha, jovisst, så där välbalanserat söt som jag! 🙂

    Karoline: 1, 2 kg (!) – det var inte lite dadlar, då kan du baka många dadel- och nötbröd!

    Mårtenssons: Fast det är inte så himla sött 🙂

  17. Alexandra Bengtsson 17 mars, 2013 den 19:44 #

    Jag har blivit omvänd när det kommer till dadlar 🙂 Gjorde precis dadelbollar med lakrits i, oj så gott det var! Har också testat detta dadelbrödet bakat av en bloggare.. sååå gott det var!! Nu vill jag baka det själv också!

  18. Karin Wimark 23 mars, 2014 den 02:42 #

    Vad roligt det är att titta igenom din blogg & alla fina foton/recept du har. Verkligen schyst och bra blogg kära du! =D

    • Moma's Kitchen 23 mars, 2014 den 19:22 #

      Karin: Tack, kul att höra att du gillar mitt lilla krypin 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Matbloggsträff Malmö & dadelbröd | Det gröna skafferiet - 18 mars, 2013

    […] Med mig hade jag ett dadelbröd som inspirerats av ett recept av Fannie Farmer som jag sett på Momas kitchen. Jag bytte ut lite ingredienser i receptet och plockade bort de animaliska produkterna så brödet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: