Huset på höjden

3 Mar

Matbloggsdejt

Hänförd är det ord som bäst beskriver lördagen som gick. ”Det är det fula mexitegelhuset på höjden ni ska till”. Jag kan säga så här- det var allt utom fult, trust me!

Sofija bor i ett område som förmodligen är världens största bevarade modernistiska villaområde, ett stycke funktionalistisk historia med släta, ljusa, putsade och odekorerade fasader, platta tak och hus byggda efter lådaktiga former, hus som är så vackra att man kippar efter andan, så fult? Knappast!

Men nu är inte det här en blogg om vare sig inredning eller arkitektur så jag lämnar resten till er att fantisera om, men den som har sett Sofijas bilder vet att hon har öga för det enkla och rena och en fin känsla för detaljer.

Okej, vi tar det från början. Jag, Tina, Mary, Kinna, Helena och Fredrik var hembjudna på middag till Sofija, ni vet hon med de magiska bilderna som hon tar med sin iPhone (!). Rara fina Sofija bjöd på en fantastisk måltid medan Fredrik var kvällens sommelier och fint försåg oss med all dryck. Jag, jag bara stirrade hänfört och åt glupskt av allt som bjöds som om det inte fanns någon morgondag.

DSC_0525  DSC_0536

Picklade ostron

Kvällens meny

Förtugg: Italien, surdegsbröd med fluffig ostkräm, ugnsbakade körsbärstomater, Prosciutto crudo di Parma och marcona-mandlar.
Dryck Lambrusco Emilia -Romagna 
Dryck: Jean-Paul Hebrart Special Club 2006 Champagne
Huvudrätt: Norrland, renfilé med jordärtskockspuré, frästa grönsaker, messmörsås och lingon.
Dryck: Principiano Barolo Serralunga 2004

Calabretta Etna Rosso 2001
Ostar: Italien (och lite till), 3 X hårdost med en kompott på torkad frukt och nötter.
Asiago, Venetien
Vully, Schweiz
Beaufort d’Alpage, Frankrike
Efterrätt: Italien vs. Danmark, semifreddo med körsbär och Valrhona Manjari (?).
Dryck: Moscato d’Asti
Kaffe och  Cremenino Pralinato Regio
Foto: Veronica
Semifreddo med Choklad och Körsbär
Varmrätten? Nä, den fantastiska renen smet innan den hann blev fotad!

Spaning 2013

Vi hade fått i uppdrag av Sofija att ta med två saker till kvällens middag, en spaning samt något som representerar vår blogg. Jag ger er spaningarna:

Tina och Kinna spår att 2013 är året du vi kommer att frossa i syrade grönsaker, Kinna har även spanat in att 2013 är året då Stockholm får sig ett rejält tillskott av restauranger. Fredrik tror att 2013 är året då vi vill köpa mer lokalproducerat samt att vi vill ha mer av de naturliga vinerna, viner utan onödiga tillsatser.

Sofija spanar in i framtiden via Etsy och ser skärbrädor på längden och tvären. Mary tror att vi kommer att få se mer av utlärande mat-tv och inte bara program med tävlingskoncept där man endast får se det färdiga resultatet.

Jag tror vi kommer att få se mer av restaurang-ettiketterad mat i mataffärerna, många har inte tid eller kunskap att laga mat själva men vill ändå ha bra alternativ till de färdigrätter som finns idag. Helena hade redan norpat åt sig sin spaning för länge sedan och äktat honom och lagom till desserten dök han upp och gjorde oss sällskap, det kallar jag spaning det!

– Tack Sofija och Fredrik för fantastisk mat och dryck och tack alla för delade erfarenheter, visioner och drömmar, så fint!

/Moma

20 svar to “Huset på höjden”

  1. Malin´s diner 3 mars, 2013 den 20:10 #

    Men herre min je, så mycket god mat och så välplanerat. Spännande med spaningsuppdrag, får vi väl se vem som får rätt då.

    Kram

  2. Sis 3 mars, 2013 den 20:21 #

    Wow, vilken kväll! Vilken mat! Lyx känns ju bara som förnamnet. Det finns få saker som slår möjligheten att få umgås, äta och prata mat med människor som delar den passionen!

  3. Emmy 3 mars, 2013 den 22:06 #

    Vilken middag alltså!! Dessutom ett skön samling människor runt bordet. Tänk vad bloggandet kan leda en.

  4. Katarina 4 mars, 2013 den 00:22 #

    Vilken fin middag och kul med bloggdate!

  5. I huvudet på Elvaelva 4 mars, 2013 den 08:48 #

    Du är världens goaste, Moma. Och jag är innerligt glad att jag fått lära känna dig en smula. Och, du – visst bör man äta en bit av din ljuvliga Tobago-choklad även som till frukost? /kramar i massor!

  6. Annika 4 mars, 2013 den 10:40 #

    Wow, vilken måltid – jag blir alldeles tagen!

  7. Lotta i Två Små Kök 4 mars, 2013 den 10:44 #

    Wow, liksom! Det är typ det jag kan säga… Wow! Tror att ni kan ha rätt i all er spaning. Helt klart är i alla fall att mat kommer att fortsätta vara ett stort intresse för både kreti och pleti.

    Vilken härlig blandning med människor vid bordet! Och tack för tips om Sofijas blogg. Här ska jag t.ex. kolla in resetips!

  8. Moma's Kitchen 4 mars, 2013 den 11:33 #

    Malin: Ja, verkligen välplanerat och fint!

    Sis: Livets bästa!

    Emmy: Det här med möten människor i mellan är verkligen den största vinsten av bloggandet!

    Katarina: Javisst var det!

    I huvudet på Elvaelva: Söta du, klart man ska äta den till frukost, det är liksom den bästa starten på dagen!

    Lotta: Spana genast in I Huvudet på magiska Elvaelva!

  9. Barbro 4 mars, 2013 den 13:44 #

    Lyckost! tror jag genast måste börja matblogga

  10. Fredrik (@qvistform) 4 mars, 2013 den 13:57 #

    Attans vad du var snabb på att blogga! Tack för en trevlig kväll och tack för ja-vad-det-nu-var-i-påsen🙂 Jams?

  11. Kim 4 mars, 2013 den 17:42 #

    Amen, tråååååkig middag! NOT!
    Vilken kväll ni måste haft, härligt!

  12. Moma's Kitchen 4 mars, 2013 den 19:47 #

    Barbro: Do it!

    Fredrik: Nä, du, här kan du se vad påsen innehöll: http://www.facebook.com/pages/Momas-Kitchen/369578142660

    Kim: Jag vet, lite halv-beige liksom!🙂

  13. Lena 5 mars, 2013 den 01:13 #

    test

  14. Elly 5 mars, 2013 den 03:17 #

    Sounds like a wonderful evening! I agree with you, definitely not ugly, and that light fixture in pic #1 is incredible!! Those oysters also look divine…yum.

  15. Hanna 5 mars, 2013 den 18:10 #

    Vilken underbar kväll!

  16. Mårtenssons kök 5 mars, 2013 den 22:17 #

    Vilken kväll alltså, från menyn och människorna runt bordet till uppdrag och upplevelse!

Trackbacks/Pingbacks

  1. I huset hos Elvaelva | pickipicki - 3 mars, 2013

    […] några av bilderna som fastnat i min iPhone. Den som är nyfiken på menyn i sin helhet hittar den här. Tack allesammans för en fin […]

  2. Bloggträff och lite, lite Terra del Vino - Who Cut the Cheeze? - 4 mars, 2013

    […] här: Momas Kitchen, Pickipicki, och sen dyker det eventuellt upp mer här: Kinnas blogg, Helena Ljungren, Made by […]

  3. Chocolate Explosion | - 11 april, 2013

    […] minns när jag var på middag i huset på höjden, ni vet där jag tog min ostronoskuld? Ja, fatta det, jag hade aldrig vågat äta ostron innan och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 41 andra följare

%d bloggare gillar detta: