Älskade lilla paj

27 Feb

Hallonpaj

Den här fina pajen med mycket smak av kardemumma har jag gjort flera gånger, jag gillar den bäst när man gör småformar och fyller formen med deg och bär och sedan smul på toppen, men om man ska göra till många är det såklart enklare att göra en stor paj.

Jag har gjort den med både färsk mango och hallon och väntar nu otåligt på att få fylla den med säsongens första rabarber.

Paj med kardemummasmul

Fyllning:

  • 500 g hallon/mango eller annan frukt eller bär
  • 0, 5 msk potatismjöl
  • knappt 0, 5 dl socker
 Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0, 5 dl socker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 50 g mandelmassa, riven
  • 100 g smör

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma.
  3. Riv ner mandelmassa och blanda ner den tillsammans med smöret i mjölblandningen så det blir en smulig massa.
  4. Om du använder små formar så trycker du ut lite massa i formarna, fyll på med halllon och smula till sist över lite smuldeg.
  5. Gör du en stor form så fyller du formen med hallon och socker som du blandat med potatismjöl. Strö sedan smuldegen över hallonen. 
  6. Grädda i ugn cirka 25 minuter.

Hallonpaj

Servera hallonpajen med hemrörd vaniljkräm.

/Moma

10 svar to “Älskade lilla paj”

  1. I huvudet på Elvaelva 27 februari, 2013 den 11:54 #

    Du, det har som hänt något med dina bilder nu. De har liksom klättrat upp några snäpp och blivit fantastiskt fina och med en härlig känsla. Heja! Och den lilla pajen verkar ju helt oemotståndlig! /kram .

  2. Mårtenssons kök 27 februari, 2013 den 20:53 #

    Håller helt och hållet med elvaelva, bilden är riktigt fin – andas vårkänslor gör den!
    Vilka framtidplaner för pajen, låter riktigt gott.

  3. Sara på Vardag.nu 28 februari, 2013 den 09:02 #

    Du är inte ensam om att rabarberlängta! Bästa är – bara några månader kvar 😀

  4. Emmy 28 februari, 2013 den 23:13 #

    Dessa kan jag skriva under på att de är ljuvliga, i alla fall med mango i 🙂 Gillade verkligen den lilla touchen av kardemumma i dem.
    Jag håller med om att dina bilder blivit ännu snyggare!

  5. Moma's Kitchen 1 mars, 2013 den 07:48 #

    I huvudet på Elvaelva: Åh, tack du fina!

    Mårtenssons: Men det är ju så gott med rabarber… och paj!

    Sara: I år ska jag ha rabarber på balkongen!

    Emmy: Tack söta du, ja, kardemumman gör mycket i den här pajen.

  6. Lotta i Två Små Kök 1 mars, 2013 den 12:34 #

    Helt ljuvlig liten paj – så fin! Mycket trevligare att servera den så. Men varför både mandelmassa och kardemumma i som jag inte gillar 😦 Kan jag använda något annat? Låter ju så bra att kunna variera fyllningen. Mango, hallon, rabarber – hello liksom!

    Ha en trevlig helg tjejen!

    Kram Lotta

  7. Vardagsmat a la Jess 2 mars, 2013 den 08:39 #

    Så söta de var! Och vad gott det lät med kardemumma och mandelmassa i smulet, det var nytt för mig. Här är längtan efter våren enorm, men den börjar sakteligen göra sitt intåg nu, äntligen!

  8. Moma's Kitchen 3 mars, 2013 den 11:28 #

    Lotta: Va? Inte gilla kardemumma eller mandelmassa, vad är det för otyg?! Då skulle jag satsa på en annan paj än den här 🙂

    Vardagsmat: Ja, hurra, nu är våren snart här!

  9. Amy's piece of cake 3 mars, 2013 den 16:57 #

    Låter galet gott fina Moma! Jag ska verkligen se till att kunna besöka dig… kanske i sommar om du nu inte åker iväg? Kram!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blåbärspaj | - 10 juli, 2013

    […] har gjort den här pajen förut, det är min absoluta pajfavorit, här hittar du recept på hallonpaj och här hittar du […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: