Den här fina pajen med mycket smak av kardemumma har jag gjort flera gånger, jag gillar den bäst när man gör småformar och fyller formen med deg och bär och sedan smul på toppen, men om man ska göra till många är det såklart enklare att göra en stor paj.
Jag har gjort den med både färsk mango och hallon och väntar nu otåligt på att få fylla den med säsongens första rabarber.
Paj med kardemummasmul
Fyllning:
- 500 g hallon/mango eller annan frukt eller bär
- 0, 5 msk potatismjöl
- knappt 0, 5 dl socker
Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 0, 5 dl socker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 50 g mandelmassa, riven
- 100 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma.
- Riv ner mandelmassa och blanda ner den tillsammans med smöret i mjölblandningen så det blir en smulig massa.
- Om du använder små formar så trycker du ut lite massa i formarna, fyll på med halllon och smula till sist över lite smuldeg.
- Gör du en stor form så fyller du formen med hallon och socker som du blandat med potatismjöl. Strö sedan smuldegen över hallonen.
- Grädda i ugn cirka 25 minuter.
‘
Servera hallonpajen med hemrörd vaniljkräm.
/Moma
Du, det har som hänt något med dina bilder nu. De har liksom klättrat upp några snäpp och blivit fantastiskt fina och med en härlig känsla. Heja! Och den lilla pajen verkar ju helt oemotståndlig! /kram .
Håller helt och hållet med elvaelva, bilden är riktigt fin – andas vårkänslor gör den!
Vilka framtidplaner för pajen, låter riktigt gott.
Du är inte ensam om att rabarberlängta! Bästa är – bara några månader kvar 😀
Dessa kan jag skriva under på att de är ljuvliga, i alla fall med mango i 🙂 Gillade verkligen den lilla touchen av kardemumma i dem.
Jag håller med om att dina bilder blivit ännu snyggare!
I huvudet på Elvaelva: Åh, tack du fina!
Mårtenssons: Men det är ju så gott med rabarber… och paj!
Sara: I år ska jag ha rabarber på balkongen!
Emmy: Tack söta du, ja, kardemumman gör mycket i den här pajen.
Helt ljuvlig liten paj – så fin! Mycket trevligare att servera den så. Men varför både mandelmassa och kardemumma i som jag inte gillar 😦 Kan jag använda något annat? Låter ju så bra att kunna variera fyllningen. Mango, hallon, rabarber – hello liksom!
Ha en trevlig helg tjejen!
Kram Lotta
Så söta de var! Och vad gott det lät med kardemumma och mandelmassa i smulet, det var nytt för mig. Här är längtan efter våren enorm, men den börjar sakteligen göra sitt intåg nu, äntligen!
Lotta: Va? Inte gilla kardemumma eller mandelmassa, vad är det för otyg?! Då skulle jag satsa på en annan paj än den här 🙂
Vardagsmat: Ja, hurra, nu är våren snart här!
Låter galet gott fina Moma! Jag ska verkligen se till att kunna besöka dig… kanske i sommar om du nu inte åker iväg? Kram!