Tex-Mex Piroger

25 Feb

Köttfärspiroger, Tex-Mex

Hallå sportlov! Nu hoppas vi på att solen lyser så att alla som är lediga kan hålla till utomhus så mycket som möjligt under sportlovsveckan. Vid fint väder ger du dig ut och suger i dig så mycket soljus och frisk luft du bara kan, packa ner en termos också med något varmt att dricka och så något att äta till det, nybakade piroger kanske?

Annars så är piroger perfekt att ha i frysen för hungriga (lov)barn, bara att värma och äta.

Kommer ni ihåg köttfärspirogerna jag pratade om för ett par veckor sedan? De vart så goda att jag blev tvungen att göra om dem bara för att ni ska kunna få receptet!

Pirogerna är tex-mex-inspirerade med spiskummin, vitlök och chili och när man fyller dem lägger man till färsk salladslök, koriander och lite god ost, behöver jag säga mer?

Pirogdeg: 

  •  50 g jäst
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • 10- 12 dl vetemjöl

Gör så här: 

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt socker, salt och lite mjöl i taget, spara lite till utbakningen.
  4.  Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  5.  Gör färsen enligt nedan.
  6. Sätt ugnen på 225 grader, kavla ut degen till den form som du önskar på dina piroger.
  7.  Fördela färsen i mitten av pirogen, men inte för mycket, då blir det svårt när du nyper ihop dem och blir det kladdigt ända ut i kanterna blir det svårt att nypa ihop dem så att det fäster, toppa med färsk salladslök, koriander och lite riven ost, nyp ihop till en pirog och nagga kanterna så att de håller ihop. 
  8. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Köttfärsröra

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök, skuren i småbitar
  • 1 bit chili, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • ca 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1, 5 tsk salt
  • 0, 5 tsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1, 5 msk spiskummin
  • 0, 5 tsk kinesisk soya
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl chili sauce
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk maizena
  • olja att steka i

Du behöver också ca 2 dl riven ost, en näve färsk koriander och några salladslökar.

Gör så här:

  1. Bryn köttfärs, lök och chilipeppar i lite olja.
  2. Salta och peppra, tillsätt timjan.
  3. Tillsätt tomatpuré och låt det bryna med i några minuter.
  4. Pressa i vitlöken.
  5. Tillsätt chili sauce, vatten och red av med maizena, köttfärsröran får inte vara rinnig utan ska vara ganska fast.

8 svar to “Tex-Mex Piroger”

  1. Barbro 25 februari, 2013 den 12:07 #

    se rgoda ut!

  2. Karoline 25 februari, 2013 den 18:18 #

    Åh, jag dör va gott!

  3. Amy's piece of cake 25 februari, 2013 den 20:18 #

    Har inte testat med tex-mex smak men jag har gjort med indisk fyllning… perfekt att ha till pulkabacken eller sommaren pick-nick! Så fina dina ser ut, kram!

  4. sofie mumsfillibaba 25 februari, 2013 den 21:39 #

    En vacker dag ska jag göra piroger. Önskar ofta att jag hade det i frysen!

  5. Rebecka 25 februari, 2013 den 21:52 #

    Gott! Min mamma brukade göra piroger när vi var små, framförallt på sommaren så kunde vi ta med dom på utflykt. Dom var fyllda med en ganska enkel köttfärsröra som vi åt kalla och doppade i ketchup. Dessa låter supergoda! Piroger är helt klart underskattat!

    La precis upp din fantastiska chokladpaj hos mig. Himmel och pannkaka vad god den är alltså!

    Hoppas du får en fin vecka 🙂

  6. Lotta i Två Små Kök 26 februari, 2013 den 12:07 #

    Så gott med piroger! Kommer ihåg någon sort där färsen var blandad med ris. Matigt och mättande också. Tack för en annan variant att prova. Hoppas du får ett riktigt skönt sportlov. Vädret duger ju i alla fall. Du är väl ute nu 🙂

    Kram Lotta

  7. Kim 26 februari, 2013 den 18:37 #

    Piroger är underskattat!

  8. Moma's Kitchen 27 februari, 2013 den 07:55 #

    Barbro: 🙂

    Karoline: Don’t die on me!

    Amy: Smart-mat, helt enkelt!

    Sofie: En vacker dag… Idag kanske?

    Rebecka: Vad kul att du gillade den! 🙂

    Lotta: Jo, man kan ju fylla med i stort sett vad som helst, hederlig husmans!

    Kim: Du åker ju ofta till Polen, där finns det ju mycket olika sorters piroger, lite som pirog-himlen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: