Ugnsbakad fisk

20 Feb

DSC_0436

Okej, det här är ingen snygg-bild, jag hade helt enkelt fullt upp med annat än att fota den här dagen. Ni får alltså ta mig på mitt ord när jag säger att det är fantastiskt gott med bake fish, med andra ord; fisk som bakas i ugn och som är fylld med vitlök, smör och örter.

Caribbean Bake Fish

Du behöver:

  • Hel fisk, jag använde röding den här gången med det går bra med annan fisk också. I Västindien är det vanligt med Red Snapper, men här får man ta det som finns att tillgå och röding är en jättegod fisk.
  • Några klyftor vitlök, finhackade.
  • En näve färska örter, jag hade några kvistar koriander, samt några kvistar bladpersilja och spanish thyme, fast tror det blir svårt att få tag på spanish thyme, men den påminner om oreganon och vanlig timjan i smaken.
  • Smör, några bitar efter smak.
  • Gärna lite lime- eller citronzest som du gnider in fisken med.
  • Några bitar pepparfrukt, gärna gul habanero, finhackad.
  • salladslök, tunt skuren.
  • Olivolja
  • Salt

Så här gör du:

  1. Skölj fisken i kallt vatten. Torka av den och snitta några snitt längst med ryggen.
  2. Lägg några örtkvistar åt sidan och spara dem till att lägga i buken.
  3. Mixa resten av örterna tillsammans med lite olja tills du får en grön smet, finhacka vitlök och pepparfrukt, zesta lime och blanda ner allt i örtoljan.
  4. Gnid in fisken med örtoljan. Se till att du får ner örterna i snitten också. Låt det dra i ca 30 minuter.
  5. Salta fisken, gärna med flingsalt, lägg in några örtkvistar samt skivad salladslök i buken på fisken, lägg in några smörklickar.
  6. Täck fisken med folie eller vira in den i smörgåspapper så att den är täckt, på så sätt får fisken ugnsbaka i sin egna saft och smör.

Servera med ett gott ris!

-Smaklig spis!

/Moma

11 svar to “Ugnsbakad fisk”

  1. Sis 20 februari, 2013 den 20:16 #

    Åh vad sugen jag blev! Det var längesen jag gjorde hel fisk så där, det blir så fräscht. Var fick du tag i din spanish thyme?

    • Moma's Kitchen 20 februari, 2013 den 21:05 #

      Sis: Åh, den fick jag i bröllopsgåva från Mr Bandana aka flyttkarln från Bagis, han har fått sin från en kompis som har tagit med sig hem från Trinidad 🙂

  2. Lotta i Två Små Kök 20 februari, 2013 den 21:16 #

    Kan man göra likadant fast med fisk i bit? Jag blir jättesugen på att testa fast jag inte är någon fiskkock… Med gul habanero och en massa annat gott så låter det riktigt riktigt gott.

  3. Elly 21 februari, 2013 den 02:49 #

    Oh you’ve done it agaaaaain! This Caribbean dish looks so good, I’m missing the sunshine and palm trees…

  4. Emmy 21 februari, 2013 den 03:37 #

    Jag kan skriva under på att fisken var jättegod!

  5. Linda 21 februari, 2013 den 08:26 #

    Jag kan nästan föreställa mig precis hur gott det där måste ha doftat när det kom ut ur ugnen! Hel fisk har jag inte ätit sedan vi fyllde och grillade en liten rackare på midsommarafton 2011 (!). Skandal!

    Det ser ut som om fisken har toppats med en hel del grönsaker – tillagade du dem i ugnen med fisken eller tillagades de för sig själva?

    • LiLo 21 februari, 2013 den 08:38 #

      Ååååh nu påminde du mig om att jag skulle ha stulit ett skott av den sist jag var hos dig…Du blir helt enkelt tvungen att bjuda över mig igen, stackars mig!

  6. Mårtenssons kök 21 februari, 2013 den 17:21 #

    Åh fy för, alltså hel fisk i ugn det är ju för tusen det godaste man kan få i fiskväg. En av fördelarna med att bo i en storstad är säkert att det är så mycket lättare att hitta vissa råvaror under vissa säsonger. Just hel fisk är omöjligt att köpa i stan nu vid denna tiden, men snart så:)

    Och bilden, vad är det för fel på den, den är ju hur bra som helst!

  7. Moma's Kitchen 21 februari, 2013 den 22:00 #

    Lotta: Javisst kan du det, fast jag föredrar hel fisk då allt tillsammans ger en fin smak.

    Elly: You who just came back from Bali?!

    Emmy: Sötnos!

    Linda: Jag kokade morötterna nån minut och kylde ner dem för att de inte skulle tappa färg (fast det var bara för att jag hade gäster) och så toppade jag med lite färsk salladslök och koriander när allt var klart.

    LiLo: Den är ju så seg, men du är mer än välkommen!

    Mårtenssons: Jodå, här kan man alltid få tag i färsk fisk, fast ibland får man ta sig in till stan och saluhallarna 🙂

  8. Tant Gul 22 februari, 2013 den 16:44 #

    Så jättegott! Håller med om att röding är en god fisk. Jag vill verkligen prova det här receptet.. Och bilden är det inte alls något fel på.-

  9. tina 23 februari, 2013 den 08:51 #

    Gött och fint med färgglatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: