Zinguzengi Citrus

16 Feb

Limecurd

I Västindien växer det både citron och lime, fast jag trodde länge att citronerna var lime. Deras citron är grön och knölig och deras lime är mindre än den vi är van vid. Lime används flitigt i matlagning, men syrliga bakverk är inte särskilt vanligt, det mesta av sötsakerna är däremot väldigt söta.

Jag gillar inte när det är för sött, helst ska det vara en balans mellan sött, syrligt och fruktigt. Curd av olika slag är en favorit, även om jag inte gör det så ofta. Det är gott till engelska scones, Pavlova och många andra godsaker, och inte är det särskilt svårt att göra heller. Inte svårt alls faktiskt och betydligt godare än den köpta.

Den här gången ska jag göra mini-Pavlova med limecurd och receptet nedan ger en sats på ca 1 dl curd, du kan byta ut limen mot citron om du föredrar det, eller varför inte testa att göra en curd på passionsfrukt?

Limecurd

3 st lime
0, 75 dl strösocker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 st ägg
1 st äggula

Gör så här:

1. Riv skal och blanda med saft från 2 av limefrukterna.

2. Koka upp limejuice, limeskal, strösocker och smör.

3. Sila vätskan.

4. Blanda ut majsstärkelse med saften från den sista limefrukten och rör ner juicen i den varma vätskan.

5. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud försiktigt under konstant vispning tills krämen tjocknar.

6. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

/Moma

5 svar to “Zinguzengi Citrus”

  1. Lotta i Två Små Kök 16 februari, 2013 den 13:12 #

    Gott och fräscht! Lätt säger du, tycker du ja 🙂 Mannen har gjort curd med passionsfrukt, så gott!

    Önskar jag hade kunnat vara med och smaka på härligheten. En annan gång!

    Kram Lotta

  2. Mårtenssons kök 16 februari, 2013 den 16:07 #

    Mums! Kan tänka oss att det blir glada matgäster som får njuta av skapelserna vid ditt bord ikväll.
    Kram

  3. Moma's Kitchen 17 februari, 2013 den 22:30 #

    Lotta: Next time babe!

    Mårtenssons: Jo, man kan ju hoppas att de slipper stanna på vägen hem och äta 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bästa gästerna och Bite Size « - 17 februari, 2013

    […] ha gäster, och att få flera små desserter tycker jag känns lyxigt. Jag serverade Pavlova med limecurd, mangopaj med hemrörd vaniljkräm, karibisk Trifle samt rom- och chokladmousse. […]

  2. Simplicity | - 5 mars, 2013

    […] gången jag gjorde curd så gjorde jag limecurd och efter att ha ätit slut på alla mini-pavlovas testade jag att varva bär, tjockyoghurt och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: