Karibiska semlor

7 Feb

Karibisk semla

Jag fick en utmaning på Twitter att ta fram en karibisk semla till en tävling, nu kunde jag inte vara med i själva tävlingen på grund av tidsbrist, men karibiska semlor kunde jag baka. I alla fall med lite hjälp av Tina att ta fram den rätta balansen på fyllningen, det vill säga hon smakade och jag blandade tills hon sa stopp.

Så vad fyllde vi egentligen de karibiska semlorna med? Ledtråd: Mandel växer i Västindien, kakao likaså och alla vet väl vart den bästa rommen görs? Svar: Mandelmassa, choklad och rom, voilá- den karibiska semlan är född!

Karibiska minisemlor

– ca 20 st

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 ägg
  • 0, 5 tsk hjorthornssalt
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt (37 grader).
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker, degspad, salt och ägg.
  3. Blanda hjorthornsalt och mjöl, blanda ner lite i taget i degvätskan tills du får en smidig och blank deg.
  4. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
  5. Arbeta degen smidig igen. Trilla runda bullar, utav 40-gramsbitar deg.
  6. Låt bullarna jäsa övertäckta på en plåt i ytterligare ca 30 minuter.
  7. Grädda bullarna i 250 grader i ca 6-8 minuter.
  8. Låt bullarna svalna på galler.

Fyllning:

  • 175 g mandelmassa
  • 50  g choklad, använder du chokladkaka går det bra att riva den fint på rivjärnet, använder du chokladpellets behöver du smälta dem innan du blandar ner chokladen i mandelmassan.
  • 25 ml rom
  • Vispad grädde
  1. Gröp ur lite av bullen. Blanda det urgröpta med den rivna mandelmassan, tillsätt choklad och rom och blanda väl.
  2. Blanda mandelmassesmeten med vispad grädde till önskad konsistens. Fyll gropen med blandningen och toppa med vispad grädde samt locket. Pudra med florsocker.

/Moma

15 svar to “Karibiska semlor”

  1. Katarina 7 februari, 2013 den 07:59 #

    Perfekt twist på den traditionella fastlagsbullen!

  2. LiLo 7 februari, 2013 den 08:46 #

    där har jag i alla fall önskemålet om efterrätten klart! 🙂

  3. Sis 7 februari, 2013 den 09:02 #

    Åh himmel!! Här ska bakas (eller nja, smakas för du har väl några klara tills i helgen :))

  4. Lotta i Två Små Kök 7 februari, 2013 den 12:16 #

    Oj, oj, oj! Nu kan till och med jag äta semlor. Med så mycket annat gott ”slipper” jag känna smaken av mandelmassa som jag inte alls är förtjust i. Kul att mixtra lite med den traditionella semlan. Har sett fler varianter där man byter ut den klassiska fyllningen med nutella, hallonkräm och allt möjligt gott. Bra jobbat där!

  5. Plommonet 7 februari, 2013 den 13:45 #

    Om jag inte visste att vi är förlovade, så skulle jag bli avundsjuk på Tina! 😉
    Jag är faktiskt lite halv-fanatisk semmeltraditionalist… men det här låter FÖR bra för att missas. Jag är inte sämre än att jag kan ända mig! (i samband med det så ska jag ha slimp-fika den 12e! ^^ https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/265141_449678571754728_1624205957_n.jpg)

  6. KarinW 7 februari, 2013 den 16:45 #

    Påhittig du är! Jag testade din kycklinggryta för ett tag sedan och den var kalasgod!

  7. Kim 7 februari, 2013 den 19:18 #

    De här semlorna! Vill till och med jag äta! (dvs väldigt gott betyg)

  8. Emmy 7 februari, 2013 den 23:53 #

    Ljuvligt! Ja, för det måste de vara. Jag tror att dessa kan kvala in bland de bästa semlorna.
    Hey, snart ses vi!!

  9. pickipicki 8 februari, 2013 den 08:39 #

  10. Mårtenssons kök 8 februari, 2013 den 18:08 #

    Men det var väl ändå den bästa tvisten på fastlagsbullen vi sett hitintills, bullar som man ju faktiskt dessutom kan skåla med:)

    Finfin helg till dej,
    kramar

  11. Moma's Kitchen 9 februari, 2013 den 10:53 #

    Katarina: Visst är det?!

    Sis: Jamen du är ju sjuk nu, men blir du frisk före påsk ska du få en karibisk semla!

    Lotta: Nutella och hallonkräm, nä, jag drar nog gränsen vid den karibiska annars blir det traditionell semla för mig!

    Plommonet: Du, de slimporna gick inte av för hackor!!

    Karin W: Vad kul att du gillade den! 🙂

    Kim: Åh, ingen semelfantast hör jag!

    Emmy: JA, snart ses vi- tjoho!

    Pickipicki: ❤ ❤

    Mårtenssons: JA, det skålar vi för!

  12. Receptbyrån 10 februari, 2013 den 16:12 #

    Har hört mycket spännande om dessa semlor. Måste ta en närmare titt på receptet.

  13. LiLo 11 februari, 2013 den 10:20 #

    De är precis lika goda som man tror att de ska vara!
    Jag veeet 🙂
    Tack sötaste Moma

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veckans länkkärlek - v 6 | Matgeek - 9 februari, 2013

    […] podcast handlade om semlor och just därför kanske jag kan få slå ett extra slag för Momas karibiska semlor (trots att jag är hyperkonservativ när det kommer till semlor…) och så PickiPickis […]

  2. Fettisdagen « - 12 februari, 2013

    […] man äta fler än en så börjar man med den traditionella innan man raskt går över till den karibiska varianten med rom och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: