Utflykt till Uppsala

3 Feb

Fina Tina

I går hoppade jag på pendeln till Uppsala för att träffa finaste Tina och Carl. Vi började med grill-lunch tillsammans med deras vänner i Uppsala Skogsdunge. Medan vi andra släpade ved till skogs så gick Carl hem och fixade varm dryck.

Nu är det inte vilken Carl som helst vi pratar om utan C-A-R-L den fantastiske, ni vet han, Ljud-Callen aka Kapet! Och då blev det också dryck efter det; varm choklad med kardemumma, rom och vispgrädde, och inte nog med det, han slängde också ihop en galet god varm kryddig äppelmust, jag säger bara halleluja!

Efter lunchen gick vi hem och startade det stora semmelbaket, Carl gjorde traditionella semlor medan jag gjorde semlor i karibisk tappning. Ni hörde rätt, karibiska semlor är det nya svarta, traditionella semmelbullar som fylldes med en blandning av Johans fina mandelmassa, god choklad och en skvätt karibisk rom. Det kan ju inte bli mer karibiskt än så, mandel växer där, likaså fantastisk kakao och vi vet ju alla vart man tillverkar den bästa romen!

Det var vad Carl och jag gjorde, ni som följer mig på Instagram vet ju redan vad Tina gjorde, just det, vilade under filt på golvet. Eller var det efter att hon knåpat ihop de mest fantastiska små vårullarna?

Medan degen jäste och bullarna bakades snodde vi nämligen ihop en liten asiatisk minibuffé med glasnudelsallad, fiskkakor och färska vårrullar.

Tina

Tillverkning av färska vårrullar

Här kommer recepten på den asiatiska minibuffén: 

Tinas vietnamesiska vårrullar

  • 1 paket rispapper
  • 1-2 morötter
  • en bit gurka
  • salladsblad
  • böngroddar
  • räkor med skal
  • ingefära
  • färsk koriander
  • färsk mynta

Tillagning

  1. Börja med att skala räkorna. Dela morot och gurka i tändsticksstora bitar.
  2. Doppa 1 rispapper (åt gången) några sekunder i kallt vatten.
  3. Lägg rispappret på en tallrik eller skärbröda, lägg fyllning i mitten på rispappret. Vik den del av pappret närmast dig över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop vårrullen.
  4. Skär itu vårrullen på snedden.
  5. Upprepa tills rispappret tar slut.
  6. Blanda ihop såsingredienser, smaka av med socker.

Dipsås: 
Blanda ihop 1 del fisksås, 1 del pressad limesaft, finhackad röd chili och socker.

Thailändska fiskkakor

  • 450 g fisk, utan skinn t.ex. torsk eller kolja
  • 1 stort ägg
  • 1 näve färsk koriander, grovt hackad
  • 1-2 klyftor vitlök, grovt hackade
  • 1, 5 msk röd currypasta
  • 1 röd chilifrukt
  • 1, 5 msk fisksås
  • Juice och zest från 1 lime
  • 5 cm färsk ingefära, finhackad
  • 3 salladslökar, grovhackad
  • smakneutral olja till stekning, samt eventuellt panko eller vanligt ströbröd till panering

Tillagning

  1. Lägg fisken i en matberedare. Tillsätt fisksås, ägg, koriander, currypasta, chili, vitlök, ingefära, limezest och limejuice och mixa några sekunder tills allt har blandats.
  2. Fukta händerna, forma smeten till biffar i den storlek du önskar.
  3. Hetta upp olja i en stor stekpanna på hög värme och stek biffarna i två omgångar, ungefär 2 minuter på varje sida. Lyft dem försiktigt ur pannan och låt dem rinna av på hushållspapper.

 Dipsås till fiskkakorna:

Blanda ihop en del lime med en del fisksås, smaka av med finriven ingefära, finhackad chili, socker, limezest samt finhackad salladslök och koriander.

Glasnudelsallad

  • 1 paket glasnudlar, kokat enligt anvisningarna på paketet
  • 1 paket färska sockerärtor, strimlade på ängden
  • 1 morot, fint strimlad
  • 2 salladslökar, tunt skuret
  • Om du vill, räkor med skal, skalade
  1. Gör nu en dressing av de ingredienserna du redan har hemma nu, fisksås, limejuice, röd chili, koriander och finriven ingefära, glöm inte att balansera upp syra och salt med lite socker.

Dipsåser

Vietnamesiska vårrullar

Thailändska fiskkakor

Glasnudelsallad

Karibiska semlor

Slutligen: karibiska semlor, men recept på det får ni någon annan gång!

/Moma

11 svar to “Utflykt till Uppsala”

  1. tina 3 februari, 2013 den 14:54 #

    Men herremingud! Någon borde kamma sig och aldrig mer fastna på en bild!

  2. Plommonet 3 februari, 2013 den 18:49 #

    Det där var den värsta teasern jag varit med om! Ge receptet på maten och INTE efterrätten?! Bot och bättring (eller skicka mig en semla? ;))! ;P

  3. Moma's Kitchen 3 februari, 2013 den 18:57 #

    Tina: Haha, vacker som en dag, så det så!!

    Plommonet: Det kommer, det kommer (recept alltså, semlorna är uppätna)! 🙂

  4. sofie mumsfillibaba 3 februari, 2013 den 22:03 #

    Vilken dag och så mycket gott! Bara ge mig en liten smakbit av de där små knytena och ett bett av semlan….

  5. LiLo 4 februari, 2013 den 08:40 #

    Nääää!

    Nu måste jag helt enkelt se till att boka in en kväll i ditt kök 🙂 Lööv

  6. Sis 4 februari, 2013 den 13:30 #

    Vilken härlig dag! Ge mig allt!! Ärligt, jag kommer laga alltihop!

  7. Lotta i Två Små Kök 4 februari, 2013 den 15:31 #

    Vilken härlig dag och kväll! Ingen dålig middag ni knåpade ihop. Mest fascinerande är ändå semlor med karibisk touch 🙂 Finns de NÅT man inte kan ha rom i??!!

  8. Mårtenssons kök 4 februari, 2013 den 21:22 #

    Åh dom där vårrullarna är bara så fina, man vill ju bara sätta tänderna i dom direkt!
    Karibiska fastlagsbullar, det låter onekligen spännande, allt med rom i blir ju gott. Kanske satsa på en korv med rom också i…
    Chilikorv är på planeringsstadiet, så håll ut ett tag till så dimper det ner rätt vad det är!

  9. Moma's Kitchen 4 februari, 2013 den 21:42 #

    Sofie: Hugg in bara!

    LiLo: Ja, skynda dig!

    Sis: Do it!

    Lotta: Va? Ja, klart man kan ha rom i allt!

    Mårtenssons: ”Dimper ner” , som i min brevlåda? 🙂

  10. Emmy 7 februari, 2013 den 23:49 #

    Det är inga dåliga dejter ni har minsann. Jag hade inte tackat nej till varken den asiatiska maten eller dina semlor du läskar oss med.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Utflykt till Picki-paradiset | - 1 juli, 2013

    […] men det är ju inte helt sant. För även om någon-jag-säger-inte-vem men även kallad Kapet satte fjutt på kycklingen så var det ju inte hela kalaset som brann upp för det. Och det som var […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: