Porsera, porchera, äsch pochera!

31 Jan

Ägg Benedict

Social mediehora säljer sig för Ägg Benedict. Så skulle rubriken kunnat vara i söndags morse, då gick det nämligen hett till är hemma när jag slet mitt hår för att jag inte lyckades pochera de perfekta äggen. Eller perfekta och perfekta, jag hade nöjt mig med om inte äggvitan blivit till långa trassliga spindevävstrådar.

Det gick så långt att jag sålde min själ till djävulen och utlovade giftermål via Twitter för den som skulle servera mig ägg Benedict.

Många var tipsen som kom, men få var giftermålsanbuden. Fast jag lagade till min egen variant av Benedict så det går ingen nöd på mig. Ingen jätte-jättenöd i alla fall.

Tina samlade in och skrev ner tipsen till oss, så nu behöver ingen någonsin mer sälja sig för lite Ägg Benedict! Phu!

Moma’s Benedict

Stek en brödskiva i rikligt med smör. Toppa brödet med sallad. Bräck lite skinka och lägg på smörgåsen. Toppa med en majonnäs med hälften gräddfil smaksatt med lite dijonsenap, citron, salt och peppar, hacka sedan ner lite cornichons och salladslök. Lägg på majonnäsröran på den bräckta skinkan och toppa med ett pocherat ägg. Nu: ät och njut!

Pochera enligt Heston Blumenthal- via Karoline Nordefors

Pochera lyckas du bara med om du har pinfärska ägg.

 1. Värm rikligt med vatten i en kastrull, 80 grader är perfekt, lägg en tallrik i botten på kastrullen så hindrar du ägget att få kontakt med direkt värme.
 2. Ta en hålsil, låt ägget rinna av i den så att du blir av med det vattnigaste av äggvitan, för nu försiktigt ner ägget med hjälp av hålsilen i det sjudande vattnet och låt det sjuda i 4 minuter för perfekt krämighet!

/Moma

11 svar till “Porsera, porchera, äsch pochera!”

 1. Katarina 31 januari, 2013 den 09:25 #

  Det ser i alla fall väldigt gott ut! Jag har faktiskt aldrig pocherat ägg!

 2. Lotta i Två Små Kök 31 januari, 2013 den 10:56 #

  Wow grattis – det blev ju jättefint (till slut) ! Jag har aldrig provat men blir så sugen varje gång jag ser på TV hur kniven skär igenom och gulan rinner ut. Mmmmm… Din version är supersnygg och vad skönt att slippa slå en hollandaise.

  Du glömde förresten stavningsvarianten porschera vilket jag tycker passar bra, lite klass på det med koppling till bilen 🙂

 3. Ann-Louise 31 januari, 2013 den 11:08 #

  Gagh! Vilken supermacka! Men hörru – du måste testa virveltekniken när du pocherar. Den är grym. 🙂

 4. LiLo 31 januari, 2013 den 12:28 #

  Porserade, forcerade, kokta, stekta, hopomelettade… Ägg är äggta gott och praktisk mat 🙂

 5. Mårtenssons kök 31 januari, 2013 den 18:08 #

  Åh, det är så in i bänken förbaskat gott med Benedictiner!!! Din ser ju hur lyckad ut som helst. Såg på Masterchef USA i går (eller förrgår) där de i utslagstävlingen skulle göra just detta på 30 minuter (inklusive hollandaisessås!)… oj som de kämpade.
  Vi har fortfarande inte vågat ge oss på att göra egna, nästan mest pga den där såsen, men man kan ju göra en variant som du gjort, vilket bra tips! Nu kanske det blir av i vårt kök också.

 6. Moma's Kitchen 31 januari, 2013 den 20:19 #

  Katarina: Det var väldigt gott 🙂

  Lotta: Det där är andra ägget och det höll ihop bättre än det första, nästa gång så!

  Ann-Louise: Men jag gjorde ju det, om du visste vilket virrevarr av spindelnät som virvlade runt i min kastrull!

  LiLo: Jag håller med du!!

  Mårtensson: Äsch, vågar jag så vågar ni, kanske inte blir perfekt första gången, men man lär sig väl alltid något?

 7. tina 31 januari, 2013 den 20:40 #

  😀

 8. Åsoa 1 februari, 2013 den 08:06 #

  Nä men herre Gud det där låter ju som allt jag gillar; mackan för mig!
  Det klämmer vi framöver,pyss

 9. Åsoa 1 februari, 2013 den 08:17 #

  Nä men herre Gud det där låter ju som allt jag gillar; mackan för mig!
  Den klämmer vi framöver,pyss

 10. Tant Gul 1 februari, 2013 den 09:35 #

  Ser ju jättegott ut! I alla fall blev jag sugen på att prova och porchera eller pochera ägg. Det har jag faktisk inte gjort på jättemånga år. Och då arbetade jag ibland i en restaurang som en god vän ägde. Och då hade man också andra resurser och redskap mot vad man kanske har hemma. Jag tänkte nog inte ens på att det inte skulle funka. Men inser nu när jag läser ditt inlägg att hua det där är nog inte helt lätt. Så bra jobbat!! 🙂

 11. Sis 1 februari, 2013 den 21:51 #

  Såg nåt tv-program och det såg ju faktiskt inte så svårt ut när de gjorde. Nu börjar jag ju ana att det kanske inte är så lätt och att de kanske klippt ihop det lite fördelaktigt… Däremot hade de lagt ägget i en liten soppslev som de använde för att lägga ner ägget i virveln och sen tog de upp det med en hålslev. Såg inte så gott ut ägget som de gjorde. Men nu när jag ser din macka känner jag mig manad att prova, dels för att det ser så gott ut, men mest för utmaningen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: