Kalasdags
Den här chokladtårtan gjorde jag till Småsmulans kalas. Jag brukar ju göra favoriten Chocolate Delux, den med massor av choklad och rom i. Problemet är inte att han inte gillar den, problemet är snarare tvärt om och då är den ju inte så barnvänlig.
Den här är mer barnvänlig, med lager av chokladganache och hallonmousse, i alla fall om man ser till att den inte innehåller sprit. Men det kanske krävs att barnen gillar mäktiga chokladtårtor för att den ska gå hem där, men det är inget problem vi har i vår familj.
Jag utgick ifrån Det gröna skafferiets recept på choklad och zucchinitårta som jag gjorde lite ändringar i då jag utgick ifrån vad jag hade hemma. Gör du som jag och fyller den med chokladganache i stället för punchpralingrädde måste du börja med ganachen, den tar tid att stelna så gör den helst dagen innan du ska montera tårtan.
Bottnar
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 normalstor zucchini, riven
- 1 dl rapsolja
- 5 dl vetemjöl
- 120 g mörk choklad, grovt riven
- 1 dl kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- Vispa ägg och socker poröst.
- Sikta ner mjöl, bikarbonat, salt och bakpulver och rör smeten klumpfri.
- Rör ner olja, zucchini och chokladhack.
- Häll smeten i en smord brödform. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 1 timme eller tills en provsticka kommer upp torr.
Chokladganache
- 2, 5 dl grädde
- 1 msk honung
- 1, 5 msk socker
- 100 gram god mörk choklad, max 70 %
- 1 msk smör
- Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp.
- Tillsätt honung.
- Bryt ner chokladen i en bunke, häll över gräddblandningen och smöret och mixa med mixerstav.
- Låt ganachen svalna innan den får stelna i kylskåpet. Rör lite i smeten då och då. Lugn, den stelnar så småningom, men det tar några timmar.
Hallonmousse
- 5 dl björnbär
- 1 dl vatten
- 0, 5 dl socker
- 2 msk potatismjöl
- 2 krm salt
- 2 dl grädde
- Blanda björnbär, vatten, socker, potatismjöl och salt i en kastrull. Värm upp under omrörning tills björnbären blir mjuka och börjar gå sönder och blandningen blir tjock och seg. Ta från värmen och låt svalna helt.
- Vispa grädden och blanda med den kalla björnbärsröran.
Chokladgrädde att täcka tårtan med
- 2 dl grädde
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- Vispa grädde, kakao och florsocker så pass hårt att du kan sprits chokladgrädden utan att det flyter ut.
Montera tårtan enligt följande:
- Dela kakan så att du får tre bottnar.
- Fyll den understa delen med hallonmousse.
- Lägg på mittenbottnen.
- Fyll den med chokladganache.
- Lägg på den översta botten.
- Såhär långt kan du förberada tårtan. Ska du inte servera den samma dag så täcker du tårtan med klingfilm och förvarar den i kylskåp till det är dags att servera den.
- Strax innan du serverar tårtan täcker du den med chokladgrädden och garnerar den med sådant du tycker om. Jag tog färska hallon och lite pärlmorkulor.
‘
/Moma
Den ser väldigt god ut! Ha en fin söndag!
Vilken smarrig tårta! Hemma hos oss har vi också ätit tårta den här helgen. Jag gjorde dock en mandelårta. Ha en fortsatt skön söndag.
Vilken chokladdröm, lyckos födelsedagsbarnet!
Grymt fin tårta och vilka smaker! Choklad och hallon, då är man så gott som i mål. Zucchini var intressant…. Kanske för saftighetens skull för det smakar väl inte direkt zucchini om tårtan förstår jag.
Du är både snäll och duktig som fixar så fina tårtor när det är kalas. Det kramas vi på!
Yum yum yuuuum! I ate way too much this weekend, you should not be tempting me with recipes like this Moma!
Du måste ju vara bästa mostern!
Så god den ser ut och med zucchini i så blir den saftig och god helt klart kram!
Katarina: Tack, det var den!
Tant Gul: Hip, hip hurra för dig!
Mårtenssons: Och lyckos alla oss andra som fick en bra anledning att mumsa tårta!
Lotta: Du har såklart rätt, zucchinin är för saftighetens skull, det smakar inget av den 🙂 Kram på dig!
Elly: So did I, I made two cakes and had to try them both!
Tina: JAAA!
Amy: Yup, helt korrekt! 🙂 Kram
Åh den var så god som den ser ut!! Hallonen var pricken över i:et. Småsmulan har suktandes smugit kring frysen där småbitarna som blev över av denna och princesstårtan ligger. I morgon behöver han inte vänta längre eftersom den riktiga dagen stundar 🙂 Tack för fantastiska tårtor (i vanlig ordning)!!
Åh, du och dina fantastiska choklad tårtor! Jag förstår att alla önskar att du bakar goda tårtor när de fyller år.