En magisk klassiker

23 Jan

Tiramisù

Som om det vore en nyhet, men jag är väldigt svag för spritiga desserter, tillsätt lite sprit och  jag är all yours. Du behöver för den delen inte nöja dig med bara lite för min skull, utan dra på ordentligt!

Jag är mer glad i (stark)sprit när det kommer till kakor och bakverk än när det kommer till att fylla glasen, tur är väl det kanske.

Det är väl knappast någon som blir förvånad när jag säger att den italienska klassikern tiramisù är en av mina favoritdesserter? Jag har inte mycket till övers för de som fnyser och mumlar något om blöta kakor när de pratar om tiramisù. Tiramisù är guds gåva till desserthimlen, det är lent, krämigt och spritigt med en touch av choklad och kaffe- mycket bättre än så kan det inte bli!

Jag har heller inte mycket till övers för er syndare som drygar ut den här godsaken med vispad grädde, det ska vara lent och krämigt- inte fluffigt och gräddigt.

 Tiramisù med en touch av Karibien 

(Alltså med rom)

Tiramisùn kan antingen göras i en stor form eller i portionsglas.

  • 2 burkar mascarponeost (italiensk färskost)
  • 4 äggulor
  • 1 äggvita
  • 4 msk socker
  • 1 paket savoyardikex (skulle inte byta ut dessa heller vilket somliga tipsar om)
  • 2.5 dl starkt kaffe (gärna espresso om du har tillgång till det)
  • 0, 5 dl mörk rom
  • Kakao att pudra över

Så här gör du tiramisù:

  1. Koka kaffet och låt det svalna och blanda ner spriten i kaffet.
  2. Vispa socker och ägg pösigt.
  3. Vänd ner mascarponen.
  4. Vispa äggvitan styv och vänd ner den i mascarponeblandningen.
  5. Doppa hastigt ner hälften av kakorna, en i taget, i kaffeblandningen och lägg dem i botten på en form. Häll över/spritsa ut hälften av ostsmeten.
  6. Dopa de resterande kakorna i kaffeblandningen och lägg dem snabbt ovanpå mascarponeblandningen i formen.
  7. Häll över/spritsa ut restrande mascarponeblandning. Sätt över plastfolie och låt vila i kylen över natten.
  8. Sikta över kakao före servering.

Tiramisù

-Ät och njut!

Här är lite fler tips på godsaker med sprit i (när jag säger sprit är det företrädesvis rom jag pratar om).

/Moma

10 svar to “En magisk klassiker”

  1. I huvudet på Elvaelva 23 januari, 2013 den 08:47 #

    Åh, där satt den! I lööööööv tiramisu. /kram .

  2. Lotta i Två Små Kök 23 januari, 2013 den 13:37 #

    Klart det är rom du menar när du pratar om sprit. Finns det någon annan sort 🙂 Tiramisu är både vackert och gott. Och jag gillar varken kaffe eller sprit, jag menar rom au naturel så att säga. Men ihop så! Samma med irish coffee. Det gillas fast jag hatar whisky i glas 🙂

    Skönt att veta att man kan frossa i spritiga desserter här hos dig!

    Kram Lotta

  3. Malin I 23 januari, 2013 den 14:54 #

    Lite förvånad eftersom det är ost i 😉

  4. Plommonet 23 januari, 2013 den 16:10 #

    Jag ska glatt erkänna att jag bar ätit tiramisu två gånger i mitt liv – en i Italien och en hemma hos en bästa vän – och båda var så fabulöst goda att jag är lite småskraj för att försöka på egen hand. Inte för att det verkar svårt, utan för att jag har SKYHÖGA förväntningar på resultatet. ^^

  5. Cissi 23 januari, 2013 den 22:24 #

    måste provas!

  6. Moma's Kitchen 24 januari, 2013 den 19:57 #

    I huvudet på Elvaelva: Me tooooo!

    Lotta: Rom, i stort sett det enda jag har hemma 🙂

    Malin: Hahaha, jo, men det finns ost och så finns det (färsk)ost!

    Plommonet: Följ receptet ovan så kan du inte misslyckas!

    Cissi: DO IT!

  7. Charlotta 24 januari, 2013 den 20:42 #

    Haha, det där med sprit i efterrätter är jag icke förtjust i, tror det hänger ihop med barndomens pralin-med-choklad-i som man förskräckt satte tänderna i när det var den sista biten kvar i Alladin-asken. Fy fabian.

  8. LiLo 25 januari, 2013 den 09:00 #

    Joo, då det går ner om det bjuds!

  9. tina 26 januari, 2013 den 16:53 #

    Du heter Rom i mellannamn va? ❤

  10. Moma's Kitchen 26 januari, 2013 den 23:55 #

    Carlotta: Alladin, fy fabian!

    LiLo: 🙂

    Tina: You know!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: