Moster Ullas bjöd på matresa till Helsingfors

21 Jan

                Food Sightseeing, HelsinkiNina, Cissi och Annika.

I fredags hoppade jag på M/S Silja Serenade som tog mig tillsammans med Kicki Norman och Moster Ullas Eskapader och övriga bloggarna AnnikaElin & IanCecilia  och Nina till Helsingfors. 

Det var ett soligt, vackert och kyligt Helsingfors som tog emot oss i -17 grader tillsammans med  Tanja Karonen, vår duktiga guide på den Food sightseeing vi var på under de timmar vi var i land. Vi började vår vandring vid hamnen i den gamla Saluhallen. Tanjas fokus var den gamla matradtionen som genom sin historia har starka svenska och ryska influenser.

DSC_0047 DSC_0048 DSC_0053 DSC_0056 DSC_0057

Finsk Köttpaj

Vi stannade till på Café A Snellman Oy för att provsmaka köttpaj, finsk street food gjord på fläskkött, ris och kokt ägg inbakat i ett lättfriterat bröd, mättande och gott. Tanja berättade att det var på den tiden då det fortfarande var mycket båtar och hamnarbetare i hamnen som en ung kvinna började att baka och sälja de här köttpajerna till hamnarbetarna, nu är kvinnan lastgammal men pajerna bakas och säljs fortfarande efter hennes recept.

Andra saker vi provsmakade torkat rökt renkött från Roslunds, som var så gott att Annika, som brukar vara domare i Svenska Chark SM, pratade om högsta pris. Vi provsmakade också olika sorters fisk, bland annat nejonöga. Nejonöga är en liten asätande fisk (rundmun) utan ben, som av många anses vara en delikatess, den har till och med fått en hel festival tillägnad sig. För egen del tror jag att jag måste prova några fler gånger innan jag är helt såld och sticker på nejonögafestival.

Något annat kul som Tanja berättade om är att de i Helsingfors har Restaurangdagarna, Ravintolapäivä, fyra gånger per år. Under de dagarna har vem som helst har rätt att laga och sälja mat. Mina tankar vandrade genast till Kuba där det är vanligt att man går på ”restaurang” i någons hem, Restaurangdagarna låter fantastiskt kul och som det bästa sättet att komma nära ett lands matkultur.

Hanna, Anton & Anton

Familjen Tvålfager (Gulfager)

Runebergare, Anton & Anton

Vi lämnade hamnen och begav oss mot vintagedistriktet där vi gjorde en liten avstickare till vintagelegenden Play it Again Sam (Rauhankatu 2), innan vi hälsade på hos Hanna  som jobbar på  Anton & Anton.  

Anton & Anton är en av de få privata matbutikerna i Finland, de har valt att satsa mycket på ekologi och närproducerat. De andra köpte med sig ost och marmelad, men ni som känner mig vet ju att jag inte är the cheesy type så jag la mina pengar på det klassiska bakverket Runebergstårta i stället, en mandelkaka dränkt i rom eller punch, jag valde det förstnämnda (ja, som sagt, you know me!) toppad med kristyr och hallonsylt, det återstår att se hur det smakar, den ligger än så länge i kylen.

Innan vi nådde slutet på vår vandring, som var Slakthusområdet med lunch på agendan hann vi också med att kika in hos Chjoko och värma oss över en kopp varm choklad och provsmaka  deras egentillverkade choklad, Chjoko anordnar också chokladprovningar och om jag inte minns fel så har de även en choklad-brunch på helgerna.

Chjoko, HelsinkiVad sägs om den här vackra skapelsen, en bakelse med madagaskarchoklad, vanilj och passionsfruktsmousse?  

,

Väl i Slakthusområdet var det bara att slå sig ner och fylla på energiförrådet på restaurang Kellohalli Kitchen som hade en aningen brokig meny med små starters i frukosttappning, till  kycklingleverpaté och grillat kött med rostade rotsaker och hollandaisesås.

Vi var fler som bad att få hollandaissåsen till laxsmörgåsen med porsherat ägg, ett mycket bra val visade det sig för det var vansinnigt gott, smörstekt bröd med rejält med gravad lax, krispiga grönsaker och på det balanserade ett perfekt porsherat ägg.

DSC_0117

Efter vår lunch tog vi buss tillbaka till färjan och där fortsatte kvällen på äkta matbloggsmanér, men mer om det vid senare tillfälle, jag vill inte att ni ska få en överdos och trilla av pinnen.

Jag kommer garanterat att gå på fler Food Sightseeings och jag kan varmt rekommendera Tanja för den som ska till Helsingfors, hon var kunnig och och hade någon magisk överenskommelse med klockan, trots att vi kom på flera avstickare som vi ville göra vart det aldrig stressigt eller tidspressat.

/Moma

15 svar till “Moster Ullas bjöd på matresa till Helsingfors”

 1. Mårtenssons kök 21 januari, 2013 den 21:36 #

  WOW, så kul att få resa iväg på en sådan tur med andra matglada människor, snacka om perfekt resesällskap:) Finland är otrampad mark för oss två, kul att få prova deras olika maträtter.

 2. Sis 21 januari, 2013 den 23:24 #

  Matsightseeing lät ju helt fantastiskt!! Den där laxsmörgåsen fick det ju att börja kurra rejält i kistan!

 3. Katarina 22 januari, 2013 den 02:32 #

  Åh, runebergstårta! Tror du kommer gilla den. Jag brukar baka dessa till Runebergsdagen i februari. Tack för ett fint inlägg från Helsingfors!

 4. Lotta i Två Små Kök 22 januari, 2013 den 09:16 #

  Låter som en riktigt lyckad matresa, och då har jag bara läst om en del av den! Verkligen kul. Ni var på samma resa som en kollega till mig. Han älskar att strosa runt och smaka på Helsingfors under stoppet, och han åker ofta.

  Ser fram emot att få läsa mer om resan!

 5. Hanna 22 januari, 2013 den 14:18 #

  Jag blev precis så avundsjuk som jag trodde! Så fantastiskt ni haft det. Ska bli kul att läsa nästa del också. 🙂

  Jag var på en liknande matsightseeing i Damascus för några år sen. Vår guide tog oss runt en massa bakgator där det serverades riktig street food som vi smakade på och sen avslutades det hela med att vi lagade mat med en syrisk kock och åt allt vi lagat tillsammans med honom och våra guider. Så himla bra upplägg!

 6. Moma's Kitchen 22 januari, 2013 den 17:36 #

  Mårtenssons: Det var en relativt otrampad mark för mig också!

  Sis: Jag skulle kunna tänka mig den smörgåsen… typ NU!

  Katarina: Jag brukar ju gilla saker med rom i 🙂

  Lotta: Aha, kul, såg han oss? Några av oss dansade visst på någon scen (inte jag).

  Hanna: Åh, Damascus, det lät ju inte heller helt fel! Kul att få laga mat ihop också!

 7. Helena / Bara en kaka till 22 januari, 2013 den 21:52 #

  Men Gud vad trevligt med food-sightseeing! 🙂

 8. Elly 23 januari, 2013 den 06:00 #

  Wow, this looks like a wonderful weekend, and what a fab way to explore Helsinki! I’ve never tried reindeer, am very intrigued…

 9. Moma's Kitchen 23 januari, 2013 den 09:31 #

  Helena: Ja, det var det verkligen!

  Elly: It was indeed, you should try reindeer if you get the chance to, although I doubt you’ll find it in Singapore 🙂

 10. Amy's piece of cake 23 januari, 2013 den 22:03 #

  Ojoj, vilken härlig resa i matens tecken… me like!! Härligt att umgås så med bloggvänner 🙂 Kram!

 11. Emmy 23 januari, 2013 den 22:04 #

  Åh… Gud, vad jag hade velat vara med er! Vilken resa! Det var inte lite mat ni hann smaka på under den.

  Vi träffas gärna när vi kommer upp. Och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ville komma hem till dig, men jag vill ju inte att du står och sliter ditt hår för att vi kommer. För passar det dig bättre att ses på stan (säger ni så eller säger ni i city?…) så gör vi det. Men ses gör vi gärna!

 12. Moma's Kitchen 24 januari, 2013 den 18:59 #

  Amy: Ja, du vet ju hur det är 🙂

  Emmy: Då kommer ni ut till mig i förorten (fast vi säger bara orten)! KUL!

 13. tina 24 januari, 2013 den 20:50 #

  Jag har Helsingforslängtan, måste nog ta mig en tur i vår. Härligt att n hade en fin resa. Kram

 14. Ana Zagreb 4 februari, 2013 den 13:19 #

  Wow! Jätteintressant att se! fin blog!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: