Chocolate Heaven

13 Jan

Chokladmousse

Jag gjorde chokladmousse efter Johans recept till nyår, och jag håller med honom om att det är så här man alltid borde ha gjort! Gör din mousse med en schysst choklad, det är ju den som bär upp den här desserten. Vad som är en schysst choklad är upp till dig att avgöra, Johan använde sig av 65 procentiga Grand Cru och jag använde 66 procentiga Cru Caraibe.

Den här chokladmoussen blir relativt fast men len och det passar mig fint för jag är inte överförtjust i fluffiga saker.

Chokladmousse

Tid: Cirka 30 minuter

  • 3 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 250 g bra choklad
  • 3 st äggulor
  • 1, 5 dl + 3, 5 dl vispgrädde
  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Koka upp 1, 5 dl grädde och slå över chokladen, rör tills all choklad är helt löst.
  3. Häll strösocker och vatten i en kastrull och koka upp.
  4. Vispa ner äggulorna i sockerlagen, vispa hela tiden så att inte äggen koagulerar och det blir grynigt.
  5. Sätt kastrullen över ett vattenbad och fortsätt vispa hela tiden. När det börjar bli krämigt  sätter du ner kastrullen i iskallt vatten, det är viktigt att den kallnar fort, medan du fortsätter vispa.
  6. Vispa resten av grädden (3, 5 dl) ganska hårt. Vänd försiktigt ner äggen och därefter chokladensmeten, rör försiktigt så att du får en jämn mousse.
  7. Fördela i portionsformar och ställ kallt.

Du kan servera moussen rakt upp och ner som den är eller toppad med färska hallon eller med en passionsfruktsås, eller med hackad karamelliserad mandel för att få lite crunch. Det är ju som bekant också gott med salt och lakrids till choklad, så lite mortlad turkisk peppar eller Lakritsal på toppen ger en god twist till chokladmoussen.

/Moma

14 svar to “Chocolate Heaven”

  1. milla 13 januari, 2013 den 09:59 #

    Åh det är så gott förra vintern hade jag dille på sådan här mousse:)

  2. LiLo 13 januari, 2013 den 11:20 #

    Inte överförtjust i fluffiga saker?
    Vilken tur för mig att det bara gäller saker och inte medmänniskor 🙂
    Din fluffiga vän ❤

  3. Amy's piece of cake 13 januari, 2013 den 11:48 #

    Len chokladmousse mmm det är verkligen en klassisk och god efterrätt!

    Sv: Tack det är fint och vi överlevde jul och nyår också! 🙂

  4. Kim 13 januari, 2013 den 14:54 #

    Jag har varit lite feg på just mousse:ar, är lite för rädd för att misslyckas. Men måste nog testa det här receptet, ser så perfekt ut.

  5. Emmy 13 januari, 2013 den 23:35 #

    En riktigt god chokladmousse är helt ljuvligt. Just choklad sitter dessutom riktigt fint efter en god middag.
    Hoppas du får en fin vecka! Kram.

  6. Elly 14 januari, 2013 den 10:22 #

    Wow, this recipe truly sounds (and looks!) amazing, will def be giving it a go Moma!

  7. Pontus @Receptbyrån 14 januari, 2013 den 12:57 #

    Oj vad härligt det såg ut.

  8. Lotta i Två Små Kök 14 januari, 2013 den 18:10 #

    Gott! Med lite crunch till också, lakrits skulle det nog bli… Har bara gjort mousse på pulver än så länge men än finns det hopp för att göra en från scratch, speciellt med så här bra inspiration!

  9. Sara på Vardag.nu 14 januari, 2013 den 20:13 #

    Mousse är mys! Gjorde en på avokado en gång i höstas, förbluffande gott faktiskt! Den enda mousse jag gjort själv. Än så länge 🙂

  10. Moma's Kitchen 14 januari, 2013 den 20:38 #

    Milla: Det kan jag mycket väl tänka mig!

    LiLo: Haha, fylliga saker: JA, fluffiga saker: nästan aldrig!

    Amy: Javisst, saker blir inte klassiker utan en god anledning 🙂

    Elly: Go, girl, it is amazing!

    Pontus: Härligt var det, nästan så att jag åt direkt ur spritspåsen några dagar senare, fast bara nästan…

    Lotta: Iiiih, på påse, om du lovar mig att testa från scratch nån gång så lovar jag att du kommer bli att bli mer än nöjd!

  11. Mårtenssons kök 14 januari, 2013 den 22:30 #

    Hemmagjord chokladmousse (och annan mousse också för den delen) går inte att jämföra med köpe, den är så ofantligt mycket godare!

  12. Ann-Sofi MATSAFARI 16 januari, 2013 den 18:18 #

    Aj aj aj så gott det här såg ut!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bästa gästerna och Bite Size « - 17 februari, 2013

    […] Jag serverade Pavlova med limecurd, mangopaj med hemrörd vaniljkräm, karibisk Trifle samt rom- och chokladmousse. […]

  2. Påskfint i glas | - 19 april, 2014

    […] all säkerhet hade jag gjort chokladmousse det går alltid hem, den som ni ser här är smaksatt med kaffe och har fått rom- och kaffedoppad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: