Hip Hip HuRrA!

28 Dec

Piña Colada tårta

Bästa sonen fyller 18 år idag, fast han är ju inte hemma så jag nöjer mig med att titta på gamla bilder från 18 år till nu, precis som en sentimental gråtmamma sig bör.  Men jag ska inte tråka ut er med det utan jag ska ge er recept på en fantastiskt god tårta med karibisk twist som jag gjorde till Moma-pappans 60-årsdag.

Det är en tårta med sockerkaksbottnar borstade med cocosrom och en fyllning bestående av ananas samt mascarponekräm smaksatt med lime. Garnera din tårta med färsk frukt och rostad cocos och du hamnar garanterat på någon varm karibisk ö.

Momas Piña Colada tårta

Obs: Utöver bottnarna och fyllningen behöver du färsk frukt och rostad cocos att garnera med samt 250 g avrunnen krossad ananas och ca 0, 75 dl cocosrom. Har du ingen cocosrom går det bra att blanda cocoslikör med rom.

Till bottnarna:

  • 175 g smält avsvalnat smör
  • 175 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 ägg
  • 175 g socker
  • Juice och zest från en lime

Gör bottnarna så här:

  1. Smörj en form, ca 18 cm i diameter och ca 7, 5 cm djup, och klä formen med bakplåtspapper.
  2. Vispa socker och ägg vitt och fluffigt.
  3. Blanda ner det smälta smöret.
  4. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd in det försiktigt i smeten.
  5. Rör i limejuice och – zest.
  6. Häll smeten i formen och baka av i 175 grader i ca 30-35 minuter, eller tills provstickan kommer upp torr.
  7. Låt kakan svalna i formen innan du skär upp den i tre delar.

Mascarponefyllning: 

  • 500 g mascarponeost, italiensk färskost.
  • 1 dl grädde, vispad
  • 4 äggulor
  • 1 äggvita
  • 4 msk socker
  • 5 msk rom
  • Zest och juice från 1 lime

Så här gör du mascarponefyllningen:

  1. Vispa socker och äggula pösigt.
  2. Vänd ner osten.
  3. Vispa äggvitan styv och vänd ner den i ostblandningen tillsammans med den vispade grädden.
  4. Riv ner limezest och blanda ner limejuice och rom.

Montering av tårtan: 

  1. Fördela ananasen på den understa tårtbottnen.
  2. Lägg på den andra tårtbottnen och pensla på hälften av cocosromen.
  3. Lägg ett lager av mascarponekrämen, ca 2 cm tjockt, på den mittersta botten.
  4. Lägg på den översta tårtbottnen och pensla med resterande cocosrom.
  5. Ställ tårtan i kylen i ca 30 minuter så att den får stelna lite.
  6. Ta ut tårtan och täck den med resterande kräm.
  7. Garnera sidorna med rostad cocosflarn och toppen med färsk frukt.

Tårtan mår bra av att förberedas någon dag i förväg, men garnera den inte förrän strax innan du ska servera den. Har du inte så gott om tid så låt tårtan vila i åtminstone 5-6 timmar i kylen innan servering.

Piña Colada tårta

-Lycka till!

/Moma

10 svar to “Hip Hip HuRrA!”

  1. Katarina 28 december, 2012 den 12:08 #

    Låter som en mycket god tårta! Gillar pina colada.

  2. Lotta i Två Små Kök 28 december, 2012 den 12:40 #

    Klart det ska vara rom i tårtan, grabben blir ju 18 🙂 Förstår att det blir nostalgitripp via foton istället när äkta varan inte är hemma. Ska du hälsa på snart kanske? Då får du ta igen med råge.

    God fortsättning och gott nytt år!

    Kram Lotta

  3. Eva 28 december, 2012 den 12:45 #

    Det där lät smarrigt. Själv sitter jag i Saigon o dricker lotuste i värme o avgaser o tänker på er där hemma.
    Kramar Eva

  4. Kim 28 december, 2012 den 16:26 #

    Hurra hurra hurra hurra!
    Inte ofta jag blir sugen på tårta, men den där… undrar om det är rommen?

  5. Amy's piece of cake 28 december, 2012 den 18:03 #

    Nämen, vilken tjusig tårta och hurra för din son!

    sv: Tack, julen har varit kanon. God fortsättning på dig fina Moma, kram!

  6. Emmy 29 december, 2012 den 09:25 #

    Jag är som Kim och blir sällan sugen på tårta, men det här är ju något helt annat. Jag vill ha saftiga och fräscha tårtor och det låter denna verkligen som. Alla dessa fina smaker i en tårta!
    Ja, hur går det för dig utan sonen hemma? Jag kan bara tänka mig vad jag skulle ha bölat titt som tätt. Samtidigt kan jag tänka mig hur härligt han har det. Vem hade inte velat vara med…
    Angående kolsyra vin i sodastreamern. Helt galen idé! När maskinerna kom testade de på något barnprogram att kolsyra allt möjligt, dock inte vin 😉

  7. Mårtenssons kök 29 december, 2012 den 23:23 #

    ”Vi gillar pina colada, dadadadadada” mer än så kommer vi inte ihåg från den låten, men det känns väldigt passande att brista ut i den efter att ha läst detta receptet!
    Usch och fi, måste vara tufft att vara utan sonen och att ha han så långt bort också dessutom.

    Önskar dej ett riktigt gott slut på det gamla och att det nya blir så gott så!

  8. Moma's Kitchen 30 december, 2012 den 11:39 #

    Katarina: Japp, gott i både fast och flytande form!

    Lotta: Just det, ska kolla min V65-rad nu!

    Eva: Åh, finaste, skulle gärna byta ut nyårskumpan mot te i Saigon!!

    Kim: Klart det är rommen- det är alltid rommen!

    Amy: Tack och tack det samma!!

    Emmy: Tack, det går för det mesta bra, jag lever ungkarls-liv och går från hus till hus och äter och umgås med vänner, men ibland blir längtan jobbig!

    Mårtenssons: Tack ska ni ha! Hoppas ni också får ett gott slut och ett gott nytt år!!

  9. Elly 31 december, 2012 den 06:15 #

    Happy birthday to your son Moma, and I’m sorry to hear you can’t celebrate with him. But this cake does look absolutely incredible!!!!! I must buy an oven and give it a go soon soon!

    Happy New Year to you, wishing you all the best for 2013.xo

  10. Tant Gul 1 januari, 2013 den 16:22 #

    Vilken härlig tårta! God fortsättning…:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: