Caribbean Christmas Cake

22 Dec

Moma's Kitchen

Det här är en av alla Västindiska julkakor och som så ofta utgör rom och frukt stommen i kakan. Den här är inte riktigt lika söt och tung som Black Cake, som är en annan karibisk julklassiker. Ursprungsreceptet kommer från Levi Roots Reggae, Reggae Cookbook.

Om man vill kan man karamellisera en del av sockret i stället för att använda muskavadosocker, båda ger en rund och djup sötma och rommen balanserar upp det söta från den torkade frukten, så även om det är en söt kaka så är den
välbalanserad.

West Indian Christmas Cake
250 g romdränkt torkad frukt, tex russin, plommon
Zest från 1 citron
2 dl rom
250 g smör, tärnat
1, 2 dl socker
1 dl muskovadosocker
0, 5 vaniljstång, eller 1 msk vaniljsocker
3 ägg
250 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
0, 5 msk ingefära
0, 5 tsk Angostura Bitter
4 msk rom att borsta kakan med

Gör så här:
1. Börja med att dränka den torkade frukten i rom, minst ett dygn innan. I Västindien har de svårt att enas om i fall frukten ska dränkas under tre månader eller ett helt år. Jag hade tur, min frukt hade legat i rom i 2 år.

2. Mixa frukten.

3. Lägg socker, urskrapade vaniljfröna och smöret i en bunke, vispa vitt med elvisp.

4. Tillsätt äggen, ett i sänder, tillsätt 2 matskedar av mjölet så håller smeten ihop.

5. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Sikta ner det i äggsmeten och blanda ordentligt.

6. Tillsätt den mixade frukten, Angostura bitter och citronzest. Vänd in det i smeten med hjälp av en slickepott, vispa inte, men blanda ordentligt.

7. Häll upp smeten i en smörjd och bröad form och baka av i 175 grader i ca 1-1. 25 timmar, eller tills provstickan kommer ut torr.

8. Medan kakan fortfarande är varm borstar du toppen med rom. Låt svalna på galler eller tajt packeterad i plastfolie.

Happy Caribbean Christmas!
/Moma

6 svar to “Caribbean Christmas Cake”

  1. Kim 22 december, 2012 den 14:09 #

    Lätt att jag hellre tar en skiva av den än äter efterrättsgröten!
    GOD JUL!

  2. Emmy 22 december, 2012 den 23:04 #

    Oj, vad god den låter. Äter man den som den är eller med något till? Är det torkad ingefära i eller färsk?
    Du svarade aldrig på om du hört något om Svartklubben i Stockholm. Om den är något att ha. Men jag köpte i alla fall biljetter dit till Berra i julklapp. Så får vi se om det är något att rekommendera. Jag kan inte riktigt föreställa mig hur det är att äta i mörker :-/
    Ha en riktigt härlig jul! Kram.

  3. Plommonet 23 december, 2012 den 22:25 #

    Och jag som inte ens gillar rom (lyncha mig inte, jag har dåliga rom-upplevelser!) blir sjuukt sugen på det när jag ser den här kakan. Ska baka den i mellandagarna och fira… nåt. Jag kommer på nåt. 😉

  4. Moma's Kitchen 25 december, 2012 den 16:55 #

    Kim: Det hade jag också gjort, men när alla hade ätit sig mätta av ris ala maltan var det ingen som orkade vare sig den här kakan eller romkakan, hahaha, vad de ska ångra sig!

    Emmy: Du äter den som en mjuk sockerkaka, torkad eller färsk är vilket som. Sorry, jag missade att du frågade om Svartklubben, jag hade inte hört talas om den innan du skrev om den, men det låter som en upplevelse!

    Plommonet: Fira DIG, vetja! 🙂

  5. Björn 25 december, 2012 den 21:01 #

    ”Låt svalna på galler ELLER tajt paketerad…”
    Ska det verkligen stå eller? Låter som två HELT olika alternativ.

    • Moma's Kitchen 26 december, 2012 den 00:09 #

      Förlåt om jag var otydlig. Det är två olika, ska du frysa den kan du låta den svalna på galler men om du vill spara den i rumstemperatur så kan du packa den tajt i plastfolie så håller den sig längre än om du låter den svalna och sedan lägger den i en plastpåse. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: