Gotländsk Saffranspannkaka

16 Dec

Gotländsk saffranspannkaka

Förra året bjöd min kollega på gotländsk saffranspannkaka och jag fick äran att få hennes mammas recept, som hon i sin tur fått av sin svägerskas systers syster… eller hur det nu var.

Jag ska erkänna att jag tidigare varit väldigt skeptisk till det här med saffranspannkaka, men det var jättegott, mjukt och lent med lite extra skjuts och brytning av den hackade mandeln och lite nystött kardemumma. Det där med kardemumman såg jag i något annat recept och la till helt på eget bevåg.

Saffranspannkaka Enligt Gerd

Gröt: 2 kaffekoppar ris
1 1/2 liter mjölk
1/2 tsk salt
5 msk socker

Gör så här: 
Koka gröten enligt anvisningarna på paketet.
Vispa 6 ägg
1 paket saffran
1 tsk nystött kardemumma 
3 msk vetemjöl
1 dl hackad mandel
Blanda med gröten och häll i en smord ugnsfastform.
Baka av i 225 grader i 20-25 minuter, 
tills den stannat av och har en fin färg.

Enligt gotländsk tradition serveras saffranspannkaka med 
salmbärssyl och lättvispad grädde, men salmbärssylt 
kan vara svårt att få tag på utanför Gotland. 
Jag hade körsbärsylt till min, du tar den sylt du gillar bäst.

/Moma

10 svar till “Gotländsk Saffranspannkaka”

 1. Lotta i Två Små Kök 16 december, 2012 den 12:12 #

  Annorlunda och gott, tycker jag. Fast inte för mycket. Blev bjuden av en gotländska för många år sedan och hon hade nog den där sylten som var ganska speciell. Mycket snyggt är det också. Vilken jättefin bild!

  Hoppas du har en riktigt skön söndag!

 2. Katarina 16 december, 2012 den 12:49 #

  Saffranspannkaka har jag inte ätit, men kan tänka mig att det är gott! Kram

 3. Kim 16 december, 2012 den 12:55 #

  Har aldrig ätit saffranspannkaka, men bilden och ingredienslistan låter som om det kan falla mig i smaken. Kanske ska man försöka att lobba in den som julaftonsefterrätt? Och inte har jag varit på Gotland heller…

 4. Amy's piece of cake 16 december, 2012 den 16:10 #

  Har varit på Gotland och ätit den, så gott med salmbärssylten till… sylten är en av mina absoluta favoritsyltar! Vi gör saffranspannkaka varje jul… gott är det!

 5. Mårtenssons kök 16 december, 2012 den 18:44 #

  Vill minnas något avsnitt av morbergs mat där han var på Gotland och fick göra och smaka både sylten och kakan. Själv har vi varken gjort det ena eller andra eller tredje, fast klart är att vi gärna provat allt:)

 6. Emmy 16 december, 2012 den 21:36 #

  Mammas kollega när vi var barn kom från Gotland och brukade baka saffranspannkaka och ge oss en. Mycket gott tycker jag, om än i mindre doser. Det gäller allt med saffran för min del även om jag tycker det är gott.
  Mycket lockande bild!

 7. LiLo 17 december, 2012 den 09:41 #

  Ålandspannkaka som jag mumsat i mig är i stort sett detsamma…? Men med sviskonkräm istället!

 8. Moma's Kitchen 17 december, 2012 den 20:50 #

  Lotta: Hahaha, tänkte precis som du förut, men det går ner mer och mer för varje gång 🙂

  Katarina: Det är gott, fast det kanske är mer åt risgrynsgrötspuddinghållet än åt pannkakehållet!

  Kim: Jag tycker visst det passar som juldessert, jag gjorde några i portionsformar (som jag frös) och de var lätta att stjälpa upp när man gräddat dem, i fall man vill servera lite snyggare än ur en stor form.

  Amy: Dina saffranspannkakor såg ju inte dumma ut de heller!

  Mårtenssons: Ja, men då vet ni vad ni har kvar att göra!

  Emmy: Åh, vilken fin kollega!

  LiLo: Ålandspannkaka har jag aldrig ätit, såvida det inte är samma sak..?

 9. Linda 18 december, 2012 den 16:30 #

  Jag är också skeptisk mot saffranspannkaka, som jag aldrig har smakat på, men om du har blivit omvänd kanske jag kan bli det också :)! Jag är dock inte mycket för risgrynsgröt, men det kanske inte är direkt grötkänsla på pannkakan, eller?

 10. Elly 19 december, 2012 den 05:07 #

  Wow! I agree this sounds kinda weird but looks absolutely delicious, must give it a go!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: