Cocoa Tea
I Västindien dricker man varm choklad, Cocoa Tea, oftast gjort på hett vatten och kakao som man river från kakobollar, gärna toppat med färskriven muskotnöt. Inte sällan är Cocoa Tea det första man dricker i Tobago på julmorgonen.
Jag har dock aldrig förstått mig på det där med varm choklad gjort på vatten, men så är jag ju sprungen ur den svenska O’Boy-generationen. Även om jag lagt O’Boyen på hyllan för länge sedan händer det att jag dricker varm choklad. Ibland med en skvätt rom i, ibland med en klick vispgrädde men alltid på bra choklad som jag smälter i varm mjölk tillsammans med lite råsocker.
Nästa gång du gör varm choklad, testa att toppa med lite muskot och varför inte någon droppe Angostura Bitter, du ser, det är nästan så att du tar sig T/R Västindien på det!
Så från choklad till rom, bland det bästa Västindien har att erbjuda i matväg, tar vi oss vidare till den där lilla kakan på bilden, det är inget mindre än Johans romkaka incredible (jag förstår att ni tvekar nu när ni ser hur mina ser ut i jämförelsevis med Johans- men det är sant!).
Jag dreglade över dem i ett år innan jag kom till skott att baka dem , men nu har jag frysen full (okej, lögn, bara några kvar), att plocka fram och tina vid behov. Kakan är fin som den är i egen skrud men också väldigt god med lite grädde och frukt till.
Varsågod, här inne på Matgeek hittar du Johans recept på Romkaka.
/Moma
Vatten och kakao låter lite vattnigt 🙂 Rom och muskot ger säkert en god smak till den varma chokladen!
Vi köpte kakaokulor eller vad man kan kalla dem för att lägga i varmt vatten och göra choklad på Tobago, men nja… Vi testade även att ha dem i mjölk, fast fick även då tillsätta lite annat för att vi skulle gilla det.
Choklad med varmt vatten låter sådär, men med mjölk så! Jag har inte gjort mörk choklad på annat än kakaopulver och socker. Än så länge. Att smälta ner ”hård” choklad låter ju kanon. Och den där kakan… Tycker din ser jättefin ut också!
Kram och trevlig helg!
Kakan såg inte illa ut, alls! Jag brukar faktiskt göra min choklad på vatten och kakaopulver, för choklad har jag aldrig hemma…
En bit kanel och lite kardemumma kan slinka ner ( jaja, lite rom eller konjak också ibland) 🙂
Cocoa tea and rum cake sound pretty divine to me!! I’m back in Cayman and about to have my first Cayman beef, plantains and coleslaw and I’m sooooo hungry!!
Mjölk med choklad låter bättre 🙂 och musköt på låter mycket gott kära Moma!
Jag brukar också göra min varma choklad på just några chokladbitar som får smälta i mjölken (och med kakaopulver för att ytterligare förstärka chokladsmaken), och smaksätter med ett antal kryddor. Muskot är ofta en av dem, liksom kanel, chili, vanilj, kardemumma och ingefära. Och så lite råsocker eller farin förstås.
http://vegologi.blogspot.se/2009/12/lyxig-varm-choklad.html
Katarina: Jo, lite vattnigt va 🙂
Emmy: Jag har aldrig testat de där bollarna men jag vet att man ska riva dem, ni gjorde väl det, ni la de väl inte bara att simma och dra i vattnet..? 🙂
Lotta: Haha, gulle dig!
LiLo: Du har aldrig choklad hemma någon längre tid menar du? Du mumsar glatt i dig sonens julchoklad i rask takt så det inte blir över något till varm choklad!
Elly: No, I’m not jealous at alll with you world travellers! Hope you’re having a blast!
Amy: Ja, muskot, denna fantastiska lilla nöt som passar till både mat och bak!!
Rasmus: Du, den chokladen lät inte illa! 🙂