Lammgryta med curry

28 Nov

Nu mina vänner ska jag ge er recept på en fantastiskt god curry- nämligen jamaicansk lamm curry. Curry, timjan och vitlök är vanliga kryddor i det jamaicanska köket och tillsammans med tunna skivor lök och tomat samt stavar av morot i grytan blir det en fin och mustig sås, eller gravy, som man säger på Jamaica.

Jag använder just lök, färsk tomat, vitlök och morot ofta när jag lagar både lamm, kyckling och fisk för att få en god sås som passar bra till både ris och dumplings (västindiska dumplings). Så med andra ord, om du hellre äter kyckling än lamm så byter du ut lammet mot kyckling, så får du en *trumvirvel* Jamaican Curry Chicken.

I vanliga fall lagar jag helst grytor med kött och ben eftersom benen ger både smak och reder såsen, men nu hade de inga grytbitar av lamm med ben så jag köpte en lammstek i stället. Mitt tips är alltså att hellre laga gryta på kött med ben och om du gör det behöver du öka på mängden kött i nedanstående recept.

Något annat som också reder grytan är potatis, den är med i grytan för att ge en lite tjockare sås och det är därför den ska koka med från början och få koka sönder.

Jamaican Lamb Curry

  • ca 700 g lammkött
  • 2 klyftor viltlök, pressade
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk curry
  • 1, 5 tsk timjan
  • 0,5- 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 bit chili, gärna gul habanero
  • 1 tsk kinesisk soya
  • 50 g selleri (rot- eller stjälk, spelar ingen roll)
  • 1 gul lök, skuren i tunna skivor
  • 1 morot, i stavar
  • 2 potatisar, tärnade
  • 2 stora tomater, tärnade
  • 1 buljongtärning, eller motsvarande av fond
  • 1-2 salladslökar

Gör så här: 

  1. Skär köttet i grytbitar och lägg det i en bunke, använd metall eller keramik då curryn lätt färgar av sig på plast.
  2. Häll på alla kryddorna inklusive vitlök och soya och gnid in det i köttet.
  3. Bryn köttet, lite i taget, tills det får en fin yta.
  4. Lägg tillbaka allt kött i grytan tillsammans med potatis och selleri, slå på lite vatten, ungefär tills det når upp till hälften av köttet. Låt det koka upp.
  5.  Tillsätt buljongtärning/fond och lägg över den tunt skivade löken tillsammans med tomater. Lägg på locket och låt grytan småputtra i ca 30 minuter, tillsätt den stavade moroten och koka ytterligare i ca 15 minuter, eller tills köttet är mört.
  6. Om grytan känns för tunn är det bara att lätta på locket och låta såsen reducera tills den är lagom tjock, i omvänt fall så slår du bara på lite mer vatten.
  7. Smaka av med salt och peppar.

-Smaklig spis!

/Moma

10 svar to “Lammgryta med curry”

  1. Lotta i Två Små Kök 28 november, 2012 den 16:32 #

    Ska definitivt göras, då kör jag med kyckling och då hela kycklingklubbor kanske, vad tror du? Potatis är bra på så många sätt förutom att det är gott, som redning till exempel… Rätten ser verkligen jättefin ut och måste dofta heavenly!

    • Moma's Kitchen 28 november, 2012 den 17:59 #

      Lotta: Javisst, kör på de delar du gillar bäst!

  2. Kim 28 november, 2012 den 20:54 #

    Lita på att jag gör den här snart! My kind of food 🙂
    Ska bara flytta först… Längtar tills jag får packa upp alla kastruller i nya köket!

  3. Amy's piece of cake 28 november, 2012 den 21:35 #

    Curry är ju så gott även om jag inte äter just den här sorten. Tycker din bild blev jättefin!

  4. LiLo 29 november, 2012 den 10:46 #

    Ååååh, jag nästan känner doften!

  5. Moma's Kitchen 29 november, 2012 den 11:55 #

    Kim: I hear you sis!

    Amy: Curry i alla dess former är fantastiskt gott tycker jag!

    LiLo: Söta 🙂

  6. Elly 29 november, 2012 den 14:09 #

    Mmmm, this looks amazing!

  7. Emmy 30 november, 2012 den 11:12 #

    Ser fantastiskt gott ut. Är det en speciell curryblandning du använt eller går det bra med vanlig gul?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Enkel dessert | - 24 juli, 2013

    […] lagade jamaicansk lammcurry och grönsaksris och så bjöd jag på pannacotta. Pannacotta som dessvärre inte hann stelna. Den […]

  2. Lammcurry från Trinidad | - 17 november, 2014

    […] gör ofta lammcurry, men då blir det oftast den jamaicanska varianten. Och i ärlighetens namn tycker jag att den är så god att det knappt är någon idé att ens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: