Island dessert

18 Nov

Pone

Pone är en klassisk dessert som äts runt om i Västindien om än med lite varierande namn och recept. Basen i pone är alltifrån pumpa, cassava till sötpotatis, eller som min, som jag gjorde på alla tre. Men för att förvandla  grönsaker till en söt, fantastiskt krydddoftande godsak så tillsätter vi cocos, cocosmjölk och kryddor och förvandlingen är ett faktum.

Det är enkelt att göra pone, om man bortser från hur arbetsamt det är att riva 450 gram grönsaker till puré, phu, som ett mindre gympass. Du ska använda den delen av rivjärnet, som jag fram tills nu inte visste vad man skulle använda till, ni vet den där med runda vassa hål- det är den sidan som förvandlar det du river till puré!

Tips: Gör du din pone med olja eller cocosfett i stället för smör får du en vegansk dessert.

Pone

  • 450 gram cassava, pumpa och sötpotatis (jag hade 200 g cassava, 150 g sötpotatis och 100 g pumpa)
  • 1 burk cocosmjölk
  • 2 dl cocos
  • 2 msk neutral olja/cocosfett/smör.
  • 2, 5 dl råsocker, eller 1 dl mörk muskavado och 1, 5 dl vitt strösocker.
  • 1 tsk bakpulver
  • 0, 5 tsk salt
  • 1, 5 tsk kanel
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0, 5 tsk riven muskot

Så här gör du:

  1. Riv grönsakerna till puré.
  2. Vispa ner socker.
  3. Blanda ner cocos och kryddor.
  4. Vispa ner cocosmjölk.
  5. Häll blandningen i en smord ugnsfast form och grädda i 180 grader i ca 1 timme.

-Låt kakan svalna innan du skär upp den, ät den som den är eller servera med en klick glass eller lättvispad grädde.

/Moma

10 svar to “Island dessert”

  1. Katarina 18 november, 2012 den 14:28 #

    Intressant och fina smaker i kakan!

  2. Plommonet 18 november, 2012 den 15:56 #

    Åh, pone… en ny bekantskap som definitivt var kärlek vid första smakbiten! Jag ska göra den hemma och överraska alla! Tusen tack för en toppenkväll! ❤

  3. Mårtenssons kök 18 november, 2012 den 16:32 #

    Så det var alltså inte ärtsoppa i formen du visade på Facebook:)
    Aha, så det är det den sidan ska vara till, inte bra för att riva sönder fingrarna på när man plockar ut den från skåpet!
    Kul med lite annorlunda ingredienser i en efterrätt, låter faktiskt riktigt gott gör det.

  4. Emmy 18 november, 2012 den 19:18 #

    Ingen rom då? 😉 Förstår att den måste vara både saftig och god av att läsa ingredienserna. Blir den annorlunda om det görs i småformar? Ser ut som kantern nästan är lite sega. Gottit!

  5. sofie mumsfillibaba 18 november, 2012 den 19:58 #

    Funderar ofta på vad man ska ha den sidan på järnet till. Nu vet jag! Men den är ju livsfarlig! Men med ett gott resultat kan det kanske vara värt det!

  6. Lotta i Två Små Kök 19 november, 2012 den 12:33 #

    Puuuh! Men det verkar ju helt klart vara värt insatserna med rivjärnet. Tack för info, har nog aldrig använt den där sidan 🙂

    Så underbart att kunna göra dessert med en massa grönsaker!

    Hoppas du fick en bra och rolig helg!

    Kram Lotta

  7. Linda 19 november, 2012 den 14:30 #

    Det där lät verkligen supergott! Måste provas snarast! Så mycket recept och idéer och så lite tid…

  8. Hanna 19 november, 2012 den 17:22 #

    Men så bra med ett gympass innan det vankas kaka, det tar ju ut vartannat då 🙂

  9. Moma's Kitchen 19 november, 2012 den 21:29 #

    Katarina: Mycket goda smaker!

    Plommonet: Tack själv du fina!!

    Mårtenssons: Ärtsoppa… *fniss*, nä, inte alls!

    Emmy: Haha, ingen rom! Jag gjorde mina i småformar så det går alldeles utmärkt, och kanterna blev precis så, lite sega och knäckiga!

    Lotta: Jag kände av att jag rivit i tre dagar… Men det var det värt!

    Sofie: Ja, tänk att det skulle gå så här många år innan man fattat det! 🙂

    Linda: Haha, ja, tiden kan jag inte hjälpa dig med!

    Hanna: Ja, bästa sättet att äta kakor på 😉

  10. Kim 19 november, 2012 den 21:30 #

    Aha – it all makes sense now! Jag trodde den sidan var någon form av masochistiskt verktyg…
    Sicken god efterrätt, nästan så att jag måste ha karibiskt tema en gång till på halv åtta, så jag får göra den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: