Goda revbenspjäll

6 Nov

I helgen som gick hade jag LiLo över på middag, vi åt karibiska revbenspjäll som jag marinerat i bland annat kinesisk five spice krydda. Köttet påminde om jerk-kryddat fläskkött, kanske var det kanelen och kryddpepparn som gjorde det, de återfinns ju båda i jerk seasoning. Egentligen gillar jag inte kanel i mat, eller jo, men då måste det verkligen vara välbalanserat så att det inte smakar jul och pepparkakor om maten. De här spjällen smakar inte jul och pepparkakor.

En ganska stor andel av befolkningen är av kinesisk härkomst i Västindien och det har såklart satt sin prägel på maten, den karibiska kinamaten är inte som i Kina utan en fusion mellan det kinesiska och det karibiska köket, chow mein är  till exempel ett vanligt inslag på restaurangmenyerna.

Kinesisk five spice kryddor säljs överallt och när jag var på Tobago sist tog jag med en påse hem. Det går att köpa Five Spice i asiatiska butiker här hemma också, men om man vill kan man enkelt blanda sin egna  five spice, som är en blandning av kanel, anis, fänkål, ingefära och kryddnejlika.

Caribbean Ribs

  • 1 kg  tjocka revbenspjäll
  • 1, 5 msk kinesisk ”five spice” krydda
  • 1 msk nymortlad kryddpeppar
  • 0, 5 tsk timjan
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 1 bit chili, gärna habanero som ger ett bra sting.
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 1 msk grovt skuren gul lök
  • 1 msk kinesisk soya
  • 3 msk olivolja
  • 0, 5 lime, juice och zest
  1. Sjud revbensspjellen i lättsaltat vatten i ca 1 timme. Ta upp och dela dem eventuellt i mindre bitar.
  2. Lägg alla ingredienser till marinaden i en mixerskål och mixa till en slät massa.
  3. Gnid in revbenen med marinaden och låt vila i kylskåp, helst över natten.
  4. Ta ut köttet ur kylskåpet ca 1 timme innan du ska grilla det i ugnen (eller på grillen).
  5. Sätt ugnen på 175 grader och grilla i ca 30 minuter.

Till mina ribs serverade jag ugnsrostad potatis, morot och sötpotatis tillsammans med med mos gjord på rostad butternut squash samt en fisk äpple- och pepparrot coleslaw.

/Moma

15 svar to “Goda revbenspjäll”

  1. Lotta i Två Små Kök 6 november, 2012 den 21:46 #

    Hoppla hoppla, vad gott! Vilka smaker! Lyllo Lilo 🙂 Men, fyra kryddor till five spice? Eller är det så att när fyra kryddor blandas så får man den femte kryddan, the five spice?

    Det är verkligen intressant hur ett mish-mash av kulturer skapar egna kök och smaker…

  2. sofie mumsfillibaba 6 november, 2012 den 22:24 #

    Älskar kanel i mat men håller med om att det inte får smaka pepparkaka. Jerk är en favvo. Hittar man denna krydda i vanliga sortimentet eller är det nån speciell krydda?!

  3. Emmy 7 november, 2012 den 05:08 #

    Alla julens torkade kryddor tycker jag kan vara goda i mat, men precis som du skriver i lagom dos. Kryddpeppar är också en sådan krydda som kan ge kul twist åt olika rätter. Förkokta (mörade) revben med en god marinad eller glaze på före grillning brukar alltid bli ljuvligt. Älskar när köttet bara faller av benen.
    Angående helgen, så åker jag inte upp till mässan. Det blir för mycket pengar just nu känner jag. Dels verkar helgen fyllas med en massa annat. Tack för erbjudandet om både mat och logi!!

  4. LiLo 7 november, 2012 den 08:50 #

    Jag är allt en lycklig person, som fick glufsa i mig av dem. Jag är också lycklig mottagare av en påse five spice från Tobago, dem går inte alls att jämföra med den jag köpte i en asiatisk butik som jag inte alls tyckte om, så den burken tömdes och fylldes i stället med den ljuva blanndning Moma förärat mig!

  5. Charlotta 7 november, 2012 den 18:25 #

    Jag är en kanel-missbrukare, typ. Slänger i det i nästan allt vi äter. Tyvärr är Calle lite kinkigare när det gäller det (hur man nu kan vara det, tss). Väldigt gott men en gnutta kanel i köttfärssås tycker jag!

  6. Amy's piece of cake 8 november, 2012 den 19:12 #

    Du och Lilo äter en massa gott 🙂 Hörde att ni hade testat den marockanska kryddningen… härligt!

  7. Kim 8 november, 2012 den 20:26 #

    Är så svag för revben jag… Gud så gott!

  8. Moma's Kitchen 11 november, 2012 den 10:29 #

    Sofie: Jag tror kanske man måste ta sig till en asiatisk butik för att hitta five spice.

    Emmy: Erbjudandet kvarstår i fall du skulle behöva någon gång!

    LiLo: Oj, var det skillnad på den som du köpte här och på den från Tobago, kanske får jag göra min egna så att alla kan få smaka den fantastiska blandningen…

    Charlotta: Själv är jag ganska restriktiv till kanelanvändandet i mat 🙂

    Amy: Marockanska..? Hade vi? Kanske något av allt det goda hon tillagat och bjudit mig på! 🙂

    Kim: Då tycker jag du ska testa de här!

  9. Elly 11 november, 2012 den 16:16 #

    My GOD I miss jerk pork so bad!! This recipe sounds amazing, will def be giving it a go!

  10. Mårtenssons kök 11 november, 2012 den 19:54 #

    Visst finns det en massa goda kryddor som man förknippar med julen, men vi gillar inte heller när det tar över helt och bara smakar jul. Även om det börjar närma sej:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Helg-häng « - 12 november, 2012

    […] introducerat plantain i hennes liv. Vi har ätit stekt plantain till Jamaican Rice & Peas och Five Spice Chicken (åh, så gott), och så har vi ätit stekt plantain på frukostmackan och slutligen har vi ätit […]

  2. Karibisk söndagsmiddag | - 25 mars, 2013

    […] uppfriskning av minnet. Jag serverade rice and peas, (som är jamaicanskt bön- och cocosris) samt five spice chicken och stekt plantain, ugnsrostad potatis och sötpotatis och en karibisk majonäs samt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: