Ost och jag

1 Nov

Jag har aldrig varit  någon vidare ostmänniska, som barn rev jag bort varje liten ostbit som hängde utanför smörgåsen (och då pratar vi mild Herrgårdsost) och även om jag inte lägger pussel på mackan nu så är jag ingen vidare ostmänniska. Jag fnyser åt ostar som luktar skosula, ostar som är fulla av mögel och när andra blir lyckliga över att bli serverade chevré blir mina mungipor som ett sträck av förtvivlan. Ja, ni förstår, det är inte lätt att imponera på mig med ost.

Men Therese lyckades, det var hon som introducerade  Gruyère i mitt liv, schweizisk smakrik ost som görs på mjölk från kor som har betat på alpängar. Osten lagras i grottor med mineralrik luft, det är en smakrik hårdost men smaken varierar beroende av om den är gjord på sommar- eller höstmjölk.

Servera gärna bitar av Gruyère tillsammans med reducerad balsamico smaksatt med lite honung, salt och svartpeppar, vill du dricka vin till så passar det med ett fruktigt vin, rött eller vitt. Vansinnigt gott!

/Moma

9 svar to “Ost och jag”

  1. Sis 1 november, 2012 den 20:18 #

    Ja så gott!! Jag föredrar gryèren som är lite vitare och lite mjukare i konsistensen än den gula lite hårdare som jag tycker har lite skalksmak. Med andra ord den som är gjord på vintermjölk (eller var det tvärtom..?).

  2. Kim 1 november, 2012 den 20:37 #

    Ja, jag är ost-torsk, det erkänner jag. Väljer bort allt godis, chips, blabla för ost. Speciellt en Gryuere.
    Men senaste favoriten är en rökt (!) ost från Falbydgens…

  3. Mårtenssons kök 1 november, 2012 den 20:44 #

    Vi är ostgalningar båda två här hemma, det finna alltid en del att välja på i kylen. En gryuere kan vi absolut hålla med dej är mmmm så god, västerbotten och parmesan äter vi som godis, gorgonzola ligger aldrig länge och de danska illaluktande går med i en flygande fläng:) Den rökta som Kim skriver om är också en favorit, så len och god… ja du hör ju själv – galningar!

  4. Emmy 1 november, 2012 den 22:43 #

    Jag är precis tvärt om. Jag var ingen osttok när jag växte upp, men har blivit. Det enda som går bort är de värsta fisostarna, annars gillar jag allt från de mildaste och uppåt. Jag klara ganska mycket när det gäller starka illaluktande ostar, men de som nästan luktar gödsel går bara inte.

  5. Katarina 2 november, 2012 den 01:49 #

    Jag älskar ost och som barn var emmenthal blå ”min ost” 🙂 Idag gillar jag gräddostar, ja, alla ostar slinker ner!

  6. Elly 2 november, 2012 den 02:41 #

    Mmm yum, that sounds delicious, I’ll definitely give that a go. I love ALL cheese, think I must have been a mouse in a previous life…

  7. Moma's Kitchen 2 november, 2012 den 07:59 #

    Sis: Ja, hur var det nu..? Försökte googla lite men blev inte klokare 🙂

    Kim: Rökt ost… hm.

    Mårtenssons: Västerbottens och parmesan gillar jag också, jag tror jag överlag gillar lite saltiga ostar.

    Emmy: *Ryser*

    Katarina: Haha, du ser, redan som barn kan man skilja agnarna från vetet 🙂

    Elly: Give it a go!

  8. LiLo 2 november, 2012 den 17:07 #

    Tack, men nääää inte jag!

  9. Amy's piece of cake 3 november, 2012 den 09:10 #

    Jag är osttokig så in i… älskar alla sorter som finns (nästan)! Har testat/smakat de flesta som finns att få tag på här i landet. Utan ost i matlagning och även bakning skulle det inte alls smaka så gott är min uppfattning.

    Så kul att du har hittat en goding du gillar! 🙂 Lördagskramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: