Genom hela det karibiska ö riket serveras det romkakor av olika slag, en del är ljusa, andra mörka med karamelliserat socker i, vissa är fullproppade med frukt- det gemensamma för dem alla är att de innehåller mycket rom.
Den här kakan är en ljus fuktig kaka som är så gott som dränkt i rom. Ät den som den är eller servera lite bär och en klick grädde till som får bryta av mot den söta kakan.
Jag har letat ganska länge efter en karibisk romkaka som lever upp till mina förväntningar, många recept innehåller färdiga kakmixer och ”instant vanilla pudding”. Det första är är nog avsett för de som har noll tilltro till sin bakförmåga men det andra tror jag är till för att stabilisera kakan och den närmsta ersättaren jag hittade var marsanpulver så jag körde på det då jag inte vågade chansa på att utesluta det helt.
Edit: Nu i efterhand har jag gjort en egen marsankrämsmix, ni gör som ni vill, köper eller gör egen. Här hittar ni receptet på hemmagjord marsankräm.
Jamaican Rum Cake
- 5 dl vetemjöl
- 3, 5 dl socker
- 1, 5 tsk salt
- 3 tsk bakpulver
- 0, 5 tsk bikarbonat
- 1 msk rent vaniljextrakt, jag använde en vaniljstång i stället, men det funkar säkert bra med vaniljsocker också, se bara till att minska lite på sockermängden i fall du använder det.
- 1, 2 dl kallt tärnat smör
- 2 msk smakneutral olja
- 3 stora ägg
- 100 g marsanpulver (jag tog ett litet paket Ekströms á 2 påsar, knappt 100 g)
- 1, 2 dl mjölk
- 1,2 dl karibisk rom, ju bättre rom ju godare kaka, men det är en kaka så ta för guds skull ingen fin årgångsrom!
Romglasyr
- 1, 2 dl smör
- 1 dl vatten
- 1, 2 dl socker
- 1, 2 dl rom
Så här gör du:
- Smörj och bröa en sockerkaksform.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda de sju (7) första ingredienserna i en bunke, finfördela smöret i mjölblandningen.
- Tillsätt marsanpulver, ägg, mjölk och rom, vispa med elvisp i ca 3 minuter.
- Häll smeten i sockerkaksformen, baka av i ca 1 timme, men kolla kakan efter ca 40 minuter, provstickan ska komma ut torr när kakan är klar.
- Medan kakan står i ugnen gör du glasyren. Tillsätt smör, socker och vatten i en kastrull och rör tills sockret har löst sig, det blir ganska snart tjockt. Ta kastrullen från plattan och rör ner rommen.
- Picka hål i kakan med hjälp av en sticka, häll försiktigt på glasyren medan kakan svalnar. Kakan suger upp all glasyr och du får en saftig och mjuk kaka.
‘
/Moma
Säkert en god och saftig kaka!
Den kan man väl inte köra bil efter?
Fast det gör jag ju inte heller, inte ens före 🙂
Alltså *hick*, den ser jättesaftig *hick* och god ut *hick*! Skål 🙂
Trevlig helg! Och med den kakan kan den ju inte annat än börja bra 🙂
Jag är inget fan av rom men jag tror att jag skulle älska denna kakan! En klick grädde mmm lovely Moma!
Om ni äter upp den här kakan innan jag hinner komma hem ikväll kommer jag börja gråta!
Känner mig lite bitter på att jag inte får chansen att smaka denna rom-osande kaka. Nästa gång. Eller så får jag ta och baka en alldeles egen (all to my self, moahahaha).
Denna kaka var ju underbar! Ska prova mig på att baka den själv någon dag, tror mannen också skulle tycka att den var en hit! Tack för igår!
Katarina: Ja, dränkt i romglasyr kan den inte bli annat! 🙂
Lilo: C lyckades i alla fall stanna kvar på vägen efter att ha ätit av den så det går nog bra!
Lotta: Saftig och god, japp!
Amy: Vavavava-va? Inte storfan av rom- hur kan man inte älska denna gudarnas nektar?
Plommonet: Jag antar att du fortfarande gråter, eller att du tagit dig hem till Åsa för en restbit.
Kim: Ja, vad är väl en romkaka mot bigos, ister och zurek..?
Beata: Tack själv, kolapajen gick inte av för hackor den heller!
Jösses vad saftig den ser ut!!
Oooh sprit i kakor är lyx! Och väldigt väldigt gott:)
Den här kakan har jag helt glömt bort att kocken på båten i Väst Indien bakade. Otroligt god var den men jag har aldrig bakat den själv.
Lena från Make Ahead food
Tack för den goda kakan! Det var verkligen en sådan kaka som jag skulle ha varit skeptisk till att jag skulle tycka om men den var riktigt god =) Knepigt med skepsisen för övrigt; jag brukar ha rom i mina piña coladacupcakes och dem tycker jag ju om… Jaja,smak är väl sällan särskilt logisk =)
Sis: Jag ska se till att du får se exakt h-u-r saftig den är!
Ann-Sofie: Jag är svag för det spritiga.
Lena: Jomen då vet du exakt vad jag pratar om! 🙂
Linda: Haha, tack själv för de goda lakritskakorna, recept?
Nu finns receptet på min blogg! Trevlig helg! =)
Denna kaka alltså. Kan vara en av dom godaste kakor jag någonsin ätit! Åhh. Lite smärtsamt att sitta och tänka på den såhär, när jag är alldeles hungrig! Tusen tack för senast och hoppas att vi strålar samman fler gånger 🙂
kram!
Linda: Åh, tack!!
Rebecka: Ahh, smickrare där 😉 Tack själv- det gör vi säkert!
Du att den här vill jag baka!