Karibisk romkaka

19 Okt

Genom hela det karibiska ö riket serveras det romkakor av olika slag, en del är ljusa, andra mörka med karamelliserat socker i, vissa är fullproppade med frukt-  det gemensamma för dem alla är att de innehåller mycket rom.

Den här kakan är en ljus fuktig kaka som är så gott som dränkt i rom. Ät den som den är eller servera lite bär och en klick grädde till som får bryta av mot den söta kakan.

Jag har letat ganska länge efter en karibisk romkaka som lever upp till mina förväntningar, många recept innehåller färdiga kakmixer och ”instant vanilla pudding”. Det första är är nog avsett för de som har noll tilltro till sin bakförmåga men det andra tror jag är till för att stabilisera kakan och den närmsta ersättaren jag hittade var marsanpulver så jag körde på det då jag inte vågade chansa på att utesluta det helt.

Edit: Nu i efterhand har jag gjort en egen marsankrämsmix, ni gör som ni vill, köper eller gör egen. Här hittar ni receptet på hemmagjord marsankräm.

Jamaican Rum Cake

  • 5 dl vetemjöl
  • 3, 5 dl socker
  • 1, 5 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 0, 5 tsk bikarbonat
  • 1 msk rent vaniljextrakt, jag använde en vaniljstång i stället, men det funkar säkert bra med vaniljsocker också, se bara till att minska lite på sockermängden i fall du använder det.
  • 1, 2 dl kallt tärnat smör
  • 2 msk smakneutral olja
  • 3 stora ägg
  • 100 g marsanpulver (jag tog ett litet paket Ekströms á 2 påsar, knappt 100 g)
  • 1, 2 dl mjölk
  • 1,2 dl karibisk rom, ju bättre rom ju godare kaka, men det är en kaka så ta för guds skull ingen fin årgångsrom!

Romglasyr

  • 1, 2 dl smör
  • 1 dl vatten
  • 1, 2 dl socker
  • 1, 2 dl rom

Så här gör du: 

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda de sju (7) första ingredienserna i en bunke, finfördela smöret i mjölblandningen.
  4. Tillsätt marsanpulver, ägg, mjölk och rom, vispa med elvisp i ca 3 minuter.
  5. Häll smeten i sockerkaksformen, baka av i ca 1 timme, men kolla kakan efter ca 40 minuter, provstickan ska komma ut torr när kakan är klar.
  6. Medan kakan står i ugnen gör du glasyren. Tillsätt smör, socker och vatten i en kastrull och rör tills sockret har löst sig, det blir ganska snart tjockt. Ta kastrullen från plattan och rör ner rommen.
  7. Picka hål i kakan med hjälp av en sticka, häll försiktigt på glasyren medan kakan svalnar. Kakan suger upp all glasyr och du får en saftig och mjuk kaka.

/Moma

22 svar to “Karibisk romkaka”

  1. Katarina 19 oktober, 2012 den 13:55 #

    Säkert en god och saftig kaka!

  2. LiLo 19 oktober, 2012 den 14:02 #

    Den kan man väl inte köra bil efter?
    Fast det gör jag ju inte heller, inte ens före 🙂

  3. Lotta i Två Små Kök 19 oktober, 2012 den 17:31 #

    Alltså *hick*, den ser jättesaftig *hick* och god ut *hick*! Skål 🙂

    Trevlig helg! Och med den kakan kan den ju inte annat än börja bra 🙂

  4. Amy's piece of cake 20 oktober, 2012 den 11:42 #

    Jag är inget fan av rom men jag tror att jag skulle älska denna kakan! En klick grädde mmm lovely Moma!

  5. Plommonet 20 oktober, 2012 den 14:32 #

    Om ni äter upp den här kakan innan jag hinner komma hem ikväll kommer jag börja gråta!

  6. Kim 21 oktober, 2012 den 12:07 #

    Känner mig lite bitter på att jag inte får chansen att smaka denna rom-osande kaka. Nästa gång. Eller så får jag ta och baka en alldeles egen (all to my self, moahahaha).

  7. Beata 21 oktober, 2012 den 19:07 #

    Denna kaka var ju underbar! Ska prova mig på att baka den själv någon dag, tror mannen också skulle tycka att den var en hit! Tack för igår!

  8. Moma's Kitchen 21 oktober, 2012 den 20:48 #

    Katarina: Ja, dränkt i romglasyr kan den inte bli annat! 🙂

    Lilo: C lyckades i alla fall stanna kvar på vägen efter att ha ätit av den så det går nog bra!

    Lotta: Saftig och god, japp!

    Amy: Vavavava-va? Inte storfan av rom- hur kan man inte älska denna gudarnas nektar?

    Plommonet: Jag antar att du fortfarande gråter, eller att du tagit dig hem till Åsa för en restbit.

    Kim: Ja, vad är väl en romkaka mot bigos, ister och zurek..?

    Beata: Tack själv, kolapajen gick inte av för hackor den heller!

  9. Sis 22 oktober, 2012 den 16:51 #

    Jösses vad saftig den ser ut!!

  10. Ann-Sofi MATSAFARI 22 oktober, 2012 den 17:53 #

    Oooh sprit i kakor är lyx! Och väldigt väldigt gott:)

  11. Lena 22 oktober, 2012 den 21:35 #

    Den här kakan har jag helt glömt bort att kocken på båten i Väst Indien bakade. Otroligt god var den men jag har aldrig bakat den själv.

    Lena från Make Ahead food

  12. Linda 22 oktober, 2012 den 22:15 #

    Tack för den goda kakan! Det var verkligen en sådan kaka som jag skulle ha varit skeptisk till att jag skulle tycka om men den var riktigt god =) Knepigt med skepsisen för övrigt; jag brukar ha rom i mina piña coladacupcakes och dem tycker jag ju om… Jaja,smak är väl sällan särskilt logisk =)

  13. Moma's Kitchen 23 oktober, 2012 den 21:53 #

    Sis: Jag ska se till att du får se exakt h-u-r saftig den är!

    Ann-Sofie: Jag är svag för det spritiga.

    Lena: Jomen då vet du exakt vad jag pratar om! 🙂

    Linda: Haha, tack själv för de goda lakritskakorna, recept?

    • Linda 26 oktober, 2012 den 15:51 #

      Nu finns receptet på min blogg! Trevlig helg! =)

  14. Rebecka 24 oktober, 2012 den 17:34 #

    Denna kaka alltså. Kan vara en av dom godaste kakor jag någonsin ätit! Åhh. Lite smärtsamt att sitta och tänka på den såhär, när jag är alldeles hungrig! Tusen tack för senast och hoppas att vi strålar samman fler gånger 🙂

    kram!

  15. Moma's Kitchen 26 oktober, 2012 den 19:27 #

    Linda: Åh, tack!!

    Rebecka: Ahh, smickrare där 😉 Tack själv- det gör vi säkert!

  16. Malin´s Diner 18 december, 2014 den 11:15 #

    Du att den här vill jag baka!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veckans länkkärlek – v 42 | Matgeek - 22 oktober, 2012

    […] Ska vi prata om vad som är i säsong kanske inte rom är det första man tänker på, men nu är det så att ju kallare det blir desto bättre behöver man de lite varmare smakerna, gärna kopplat till en liten spritig kyss. Hence rom och varför då inte i en helt galet god Karibisk romkaka? […]

  2. Ett vykort från Göteborg | pickipicki - 22 oktober, 2012

    […] Åsas fina kikärtsgryta smakade koriander på det bästa viset. Här är Veronicas jamaicanska romkaka pyntad med vispad grädde, röda vinbär och riven choklad. Det är alltså kakan vars […]

  3. Instant Vanilla Pudding Mix « - 9 december, 2012

    […] kanske minns den där romkakan som jag bakade och tog med mig till matbloggsträffen i Göteborg, den där kakan som Tina […]

  4. Dan före doppare dan « - 23 december, 2012

    […] stekta inlagda strömming Tinas sista-minuten-sill med senap och pepparrot Karibisk kycklingsoppa Karibisk romkaka med lingongrädde Karibisk juldryck, Punch de […]

  5. Karibisk rom- och chokladkaka | - 6 oktober, 2014

    […] Nåväl, jag har lämnat sprit- och körsbärträsket bakom mig men jag äter mer än gärna en romindränkt kaka, testa får ni se, här är en med choklad och rom som är magiskt god! Receptet kan ni tacka Alejandra Ramos för, hon driver den fantastiska bloggen Always Order Desserts, där jag även hittade den här godingen.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: