Äppelmarmelad

15 Okt

Jag vet att jag har sagt det förr, men jag är inte så förtjust i marmelad, tycker oftast det är för sött. Men när jag var liten brukade min mamma bre äppelmos på rostat bröd och det mina vänner är jättegott!

Så nu har jag tagit min barndoms minne av äppelmos-på-rostat-bröd och gjort en äppelmarmelad som fått en liten smakskjuts av ingefära och det visade sig vara ett vansinnigt lyckat experiment. Du gör den på fasta syrliga äpplen för att den ska få rätt konsistens och smak. Helt ärligt, den blev så där fniss-god, ni vet när man äter och det är så gott att hela kroppen spricker upp i ett enda stort fniss.

Använd så syrliga och fasta äpplen du kan hitta till den här marmeladen, jag använde Granny Smith.

Äppelmarmelad med ingefära

  • 500 g skalade och urkärnade äpplen, förslagsvis Granny Smith
  • 4 dl syltsocker
  • Saften av 1 citron samt fint skuret skal från en halv citron, men se till att du inte får med det vita för då blir det beskt.
  • ca 2 tsk finriven färsk ingefära
  1. Skär äpplena i bitar, koka upp ihop med socker, citronsaft och tillsätt riven ingefära. Rör då och då och koka i ca 20 minuter eller tills det blivit marmeladkonsistens.
  2. Häll upp på rena varma burkar och sätt på lock genast.

/Moma

11 svar to “Äppelmarmelad”

  1. Lotta i Två Små Kök 15 oktober, 2012 den 21:56 #

    Jag vill också bli fnissig! Får väl testa din äppelmarmelad då 🙂

  2. sofie mumsfillibaba 15 oktober, 2012 den 22:08 #

    Funderade för någon dag sedan om jag skulle ta och göra lite äppelmos. Kanske ska bli marmelad i stället. Går inte åt några mängder här direkt men till helgfrullen brukar det vara fint!

  3. Ausgeflippt 16 oktober, 2012 den 00:36 #

    Av en ren händelse så hittade jag den här bloggen för några veckor sedan. Jag har sedan dess läst så fort något nytt har kommit upp.

    Den där äppelmarmeladen ska jag definitivt testa 🙂

  4. Katarina 16 oktober, 2012 den 02:47 #

    Härlig känsla 🙂 Apelsinmarmelad brukar jag ha på rostat bröd, men aldrig testat med äpple!

  5. Hanna 16 oktober, 2012 den 18:01 #

    Härlig beskrivning – fnissig! Det får jag låna 🙂

  6. Kim 16 oktober, 2012 den 21:14 #

    Jag behöver också fnissa lite! Får koka marmelad helt enkelt.
    Hur ser era planer för helgen ut?

  7. Mårtenssons kök 16 oktober, 2012 den 21:30 #

    Klockren beskrivning på hur det känns när man hittar så perfekt rätt, precis så var det i vårt kök ikväll när frun geniförklarade sej själv:)

    Oxkinderna gav vi 89 kronor kilot för i affären Håkan jobbar i. Du bör ju inte ha så svårt att hitta det i din stad, ni har ju ”lite” större utbud där än vad vår lilla byhåla har:)

  8. Moma's Kitchen 17 oktober, 2012 den 09:31 #

    Lotta: DO it! 🙂

    Sofie: Jag brukar göra äppelmos med vaniljstång i, ljuvligt, kanske du kan göra båda, de har ju inte samma användningsområde.

    Ausgeflippt: Kul att höra och välkommen om bord! 🙂

    Katarina: Det slår apelsinmarmeladen med hästlängder, testa får du se!

    Hanna: Haha, låna på du bara!

    Kim: Lördag blir det Halv-åtta-hos Kim, söndag frukost hos Kim, närå skoja bara, vi har inte något inplanerat (vad jag vet) förutom den där Ölfabriken, eller vad det heter, på fredag kväll- vi ses väl..?!

    Mårtenssons: Tack för infon, ja, det borde ju gå, men jag var rädd för att priset skulle vara upptrissat nu när det är lite trendigt med oxkind, men det där var ju ett bra pris!

  9. Amy's piece of cake 17 oktober, 2012 den 20:32 #

    Barndomsminnen, lovely!

    Fniss*

  10. Elly 18 oktober, 2012 den 03:44 #

    Delish, this looks amazing! Love the idea of adding ginger, that’s really innovative. It’s added to the list of recipes to make!
    ps. Glad you liked the Trinidad bits, thanks for the comment!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ätbara julklappar « - 17 december, 2012

    […] Marmelad av olika slag: Jordgubbsmarmelad med Tahitivanilj, Tomatmarmelad- och ingefärsmarmelad, Äppelmarmelad med Ingefära […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: