Lördagsfest

7 Okt

Eller, löparfest

Helt jäkla galet, min lillsyrra sprang Tjur Ruset igår! Det är en mil terrängbana, man springer över stockar och sten, genom kärr av lervälling och med geggamoja upp till hakan. Längst med den geggiga banan stod förstås vi (svågern, jag, sonen, mamman & pappan och morfarn) och hoppade jämfota av stolthet och hejade på.

Sonen och Svågern vart så pass imponerade att de skakade tass på att de ska springa nästa år och jag…jag kan tänka mig att vara barnvakt.

På kvällen åt vi en vansinnigt god pasta som Svågern fixade, det var parpadelle med gräddig kantarellsås med grillad biff, smaksatt med vitlök, purjolök och whisky. Jag vet att det inte finns något recept, tyvärr, för han fristilade och jag var inte uppmärksam nog att skriva ner hur han gjorde. Men som tröst kan ni få recept på en enastående god äppelkaka som jag gjorde till efterrätt.

Äppelkaka

De syrliga äpplena och nystötta kardemumman blir till discodans i munnen tillsammans med den lite knäckiga och sega pajdegen, det här var en av de godaste äppelpajerna jag ätit. Och jag tror inte att jag ljuger om jag säger att rätt äppelsort är avgörande för hur god din paj blir.

Det här behöver du:

  • 3-4 stora äpplen, gärna av sorten Alice eller Ingrid Marie, svenska äpplen som är syrliga och goda till mat och bak.
  • 3 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smält avsvalnat smör
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk kanel
  • 1,5  msk råsocker
  • 1 knapp tsk nystött kardemumma

Gör så här: 

  1. Smörj en ugnsfast form.
  2. Skala och skiva äpplena i cm-tjocka bitar och lägg dem i den ugnsfasta formen.
  3. Strö över råsocker, kardemumma och kanel.
  4.  Blanda alla torra ingredienser till pajsmeten.
  5. Rör sedan ner smöret och till sist ägget.
  6. Fördela pajdegen ovanpå äpplena och baka av pajen i 200 grader i ca 30 minuter.

Servera pajen ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde till!

Ni får ursäkta bilderna, de är tagna med telefonens kamera.

/Moma

9 svar to “Lördagsfest”

  1. Mårtenssons kök 7 oktober, 2012 den 19:10 #

    Åh, den där pastan… åh… vi dör ju nästan lite när vi läser om den…
    Fast äppelkaka är inte fel det heller:)

  2. Emmy 8 oktober, 2012 den 00:33 #

    Jag är grymt imponerad av din syrra! Jag har skojat om att springa Tjurruset eftersom jag hävdar att det är coolare än att göra tjejklassikern (har absolut inget med att göra att jag har det som en snygg ursäkt). Hälsa syrran att hon är supercool!
    Jag vet att våren är låååångt bort. Vet bara inte när jag ska lyckas klämma in en helg i Stockholm. Nästa helg åker kidsen dit med mina föräldrar, men Berra och jag drar på loveweekend till Spanien.

  3. Katarina 8 oktober, 2012 den 04:38 #

    Snyggt jobbat av din syrra! Det där skulle vara kul att få uppleva! Pasta och äppelkaka låter inte fel 🙂

  4. Moma's Kitchen 8 oktober, 2012 den 07:29 #

    Mårtenssons: Jag förstår er, jag dog lite när jag åt den!

    Emmy: Hälsningen är framförd! Den som väntar på nåt gott får visst vänta i en evighet…

    Katarina: Syrran är grym, jag fick typ träningsvärk av att springa runt och heja!

  5. Lotta i Två Små Kök 8 oktober, 2012 den 09:34 #

    I.M.P.O.N.E.R.A.N.D.E. Inte bilderna av maten 🙂 men av syrran och pajen! Vad lika ni är förresten, du och syrran! Ett sånt där lopp i terräng är mycket mer hardcore än på asfalt.

  6. LiLo 8 oktober, 2012 den 10:32 #

    Tuff tjej och gullig bild på henne och grabbarna!

    Äppelkaka….

  7. Moma's Kitchen 9 oktober, 2012 den 19:01 #

    Lotta: Är vi lika? Det är svårt att se sånt själv 🙂

    LiLo: Verkligen, som mamma sa, hon skulle ha släpat sig runt på hörntänderna om det hade behövts!

  8. Faster Mona 14 oktober, 2012 den 21:50 #

    Kan du försöka få ur Niklas receptet på pastan?? det är inte riktigt just att hålla inne med såna godsaker. Jag är stolt över er båda, det är väl okey om en springer runt i skogen och en hoppar jämnfote vid sidan om.

  9. Moma's Kitchen 15 oktober, 2012 den 20:17 #

    Faster Mona: Tack fina! Jag ska se till att vara på plats med penna, papper och kamera nästa gång så att ni kan få ta del av den goda pastan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: