Murphys lag och morotsbröd

26 Sep

I stort sätt inget var på min sida idag. Inte SL. Inte vädret. Inte tiden. Inte antalet kollegor per utfört arbete. Och det var med  tunga steg jag släpade mig hem efter dagens slut. Jag skulle ljuga om jag sa att jag upplevde kvällens middagsutmaning som lustfylld, men när sonen bad om kycklinggryta gav jag till föga. Tills jag öppnade paketet med kyckling. Det var ytterligare ett bevis på Murphus lag, kycklingjäveln hade beslutat sig för att dö dubbeldöden i pesten. I alla fall var det pest det luktade när jag öppnade paket. Det var bara att hiva och trösta sig med att den här dagen snart skulle vara till ända.

Men nu är inte jag som andra, så efter att jag torkade bort några ilskna trötta tårar beslutade jag mig för att baka bröd. Helt urbota korkat en dag som denna, jag vet, men jag tänkte inte så mycket att det var det jag skulle göra, det blev mest bara så. Och vilken tur, för brödet blev fantastiskt. Så nu gott folk skrotar vi Murphys lag och bakar morotsbröd!

Morotsbröd

(Jag tror receptet kommer från Alice Brax, BraxonFood)

Det här behöver du: 

 • 50 g jäst
 • 5 dl yoghurt/fil
 • 0,5 tsk salt
 • 2 rivna morötter
 • 4 dl grahamsmjöl
 • 6-7 dl vetemjöl
 • samt frön till att toppa bröden med

Så här gör du:

6 kakor
1. Smula jästen i en bunke, häll i kylskåpskall fil/yoghurt och salt. Rör runt tills jästen löser sig. Finriv morötterna och blanda ner dem tillsammans med mjölet i degvätskan och arbeta till en smidig deg. Jäs i 60 min under bakduk.2. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och dela den i sex bitar och forma till runda kakor, lägg dem två och två på plåtar. Pensla med yoghurt/fil och strö över frön av något slag. Jäs 30 minuter under bakduk. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
/Moma

5 svar till “Murphys lag och morotsbröd”

 1. Sis 26 september, 2012 den 22:37 #

  Man kan ju inte annat än skratta åt såna dagar. I alla fall efteråt, för medan de pågår är det ju inte så mycket skratt.. Bröna verkar schyssta! (och jag vet ju ingen annan än fina du som skulle få för sig att börja baka efter en sån dag!)

  Hoppas morgondagen blir som denna slutade! ❤

 2. Katarina 27 september, 2012 den 01:40 #

  Ja, ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig 🙂 Men bröden ser goda ut och morot i bröd gör dem saftiga!

 3. Lotta i Två Små Kök 27 september, 2012 den 08:36 #

  Du e inte klok! Jag hade störtdykt på soffan och beställt pizza. Kanske baket blev lite terapi. Och nog är det bättre att göra så än min variant, både för midjemåttet och sinnet 🙂

  Hoppas du får en bättre dag i dag. Kommer sakna dig i helgen!

  Kram

 4. Mårtenssons kök 27 september, 2012 den 18:06 #

  Snacka om att skratta den där Murphy rakt i ansiktet – haha där fick du!

 5. Moma's Kitchen 2 oktober, 2012 den 21:34 #

  Sis: Ja, helt frisk kanske jag inte är ändå..?

  Katarina: Nej, det blir ju inte det.

  Lotta: Jag vet inte vad som är bäst för midjemåttet, pizza eller nybakat bröd med smör och ost..?

  Mårtenssons: Ja, ha ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: