Tex-Mex och sonen är lycklig

24 Sep

Fast inte bara sonen blev lycklig av gårdagens tacomiddag, den gjorde mig gott också. Det gick snabbt att laga och var alldeles lagom avancerat efter en dag med massor av husbestyr. Jag ägnade hela söndagen till att städa, tvätta och rensa bort gamla kläder och packa undan sommarkläderna. Det är snudd på magi att allt jag rensade bort faktiskt rymdes i min byrå.

Jag hade tänkt att ägna dagen åt att pickla lite grönsaker efter inspiration från fredagens matpod, men det fanns ingen energi kvar till det igår. Har ni förresten lyssnat till Pickipicki-Tinas och Matgeek-Johans förträffligt bra matprogram i radioformat? Om inte, så gör det! Det är 30 minuters avslappnat prat om mat i alla dess former. Här hittar ni den.

Men Tex-Mex var det, hur äter ni er taco-mat (jag inbillar mig att alla äter Tex-Mex, om än inte varje fredag men kanske  lite då och då)? Vi äter oftast tacofärs tillsammans med grönsaker, salsa och gräddfil toppat med krossade majschips i en vetetortillarulle och så brukar vi göra en nachotallrik med majschips, köttfärs och smält ost toppat med grönsaker, salsa och gräddfil.

Jag gör egenkryddad taco-färs, receptet hittar du här och helst egen salsa också (om inte latheten slår in- då köper jag färdig). Igår gjorde jag egen och det är ju tusen godare än köpt, lite hetta, lite syrlighet och så lite crunch från rödlök och färsk paprika och du är hemma!

Taco-Salsa

  • 1 ask/burk bra krossade tomater
  • 1 tsk spiskummin
  • 0, 5 tsk salt
  • 1 knapp msk honung/socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • juice och zest från 0, 5 lime
  • ca 1 msk färsk koriander (eller bladpersilja om du föredrar det)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1bit chili, finhackad
  • 0, 5 rödlök, fint skuren
  • en kvart röd paprika, skuren i små tärningar
  • en kvart gulpaprika, skuren i små tärningar

Gör så här: 

Mixa allt till och med chilin med en stavmixer, smaka av och justera eventuellt med salt, honung och lime. Blanda ner den finhackade löken och paprikan och låt salsan stå till sig en stund innan du ska äta den.

/Moma

10 svar to “Tex-Mex och sonen är lycklig”

  1. LiLo 24 september, 2012 den 16:40 #

    Det ser så gott ut, men vi äter ALDRIG detta! Väldigt sällan när barna var små också, faktiskt!
    Men en god salsa kan man ju ha till mycket annat 🙂

  2. Mårtenssons kök 24 september, 2012 den 16:45 #

    Aha, där har vi ju tacosen som slog ut äppelpajen:)
    Inte ofta det äts tacos hos oss, fast vi tycker absolut om det. När det väl blir så är det oftast i form av Tacotårta och gratinerad tacofärs. Guacuamole är ett absolut nödvändigt ont:)

  3. Amy's piece of cake 24 september, 2012 den 22:58 #

    Sonen har smak säger jag då!

    Hos oss är det jag som mest gillar tacos… de övriga äter men inte på samma vis 😉 Tacos äts sällan men däremot gör vi enchiladas och burritos oftare.

  4. Lotta i Två Små Kök 25 september, 2012 den 08:45 #

    Den där salsan lär slå allt på burk. Och som du säger, inte så svårt egentligen men det handlar nog just om bekvämligheten när det kommer till tacos. Vi gör också gärna nachotallrik med nachochips, kryddad färs, jalapeño, lök, tomater och massor av ost. In i ugnen och sedan äta med gräddfil och salsa. Fast det blir inte så ofta…

  5. Kim 25 september, 2012 den 09:10 #

    Jag är en sucker för tex-mex, jag erkänner. Mina måsten är: guacamole och svarta bönor i lime och kryddor. Gillar tricket med att krossa nachos över tortillan… ska jag testa nästa gång!

  6. Emmy 25 september, 2012 den 09:55 #

    Om Lowe fick bestämma skulle vi äta tacos betydligt oftare än vad vi gör. Och det behöver ju inte vara så dålig mat, texmex för mig är en massa olika grönsaker och gärna frukt också (ananas, mango eller melon). Guacamole och en lite hetare salsa vill jag också gärna ha till. Hemmagjord salsa slår allt. Berra vill även ha någon sorts extra chili till, oftast inlagda jalapeños.
    Blir det sedan några rester så strör jag gärna ut majschipsen på en plåt och strör över resterna, toppar med riven ost och gratinerar. Farligt gott.

  7. Elly 26 september, 2012 den 04:08 #

    Yum, this salsa looks absolutely amazing! My husband is slightly obsessed with salsa and chillis – think I might have to give this a go for dinner tonight. Thanks for the recipe!

  8. Moma's Kitchen 26 september, 2012 den 21:55 #

    LiLo: Du har så rätt, en god salsa passar bra till dina goda lammfärsbiffar skulle jag tro!

    Mårtenssons: Jag gillar guacamole men äter det i stort sett aldrig till Tex-Mex, tycker att den försvinner i snaken bland det andra som är lite mer drag i 🙂

    Amy: Sådan mor sådan son 😉

    Lotta: Visst är det så, och tacomat är lite av en latmat hos oss, då blir det köpt salsa ibland (fast aldrig kryddpåsar i färsen).

    Kim: Krossade nachos serverades på Taco Bars tacosallad, sedan har det fått följa med hem till mina rullar.

    Emmy: Låter som att Lowe och min son skulle kunna bo ihop tycker jag 🙂

    Elly: Easy to plaese then 😉

  9. tina 30 september, 2012 den 20:08 #

    Gulle du!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mat i bröd « - 29 januari, 2013

    […] färsk koriander, kycklingfilé, salladslök/rödlök avsluta med salsa, (köpt eller hemgjord) skivor av färsk mango och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: