Jag sa ju att jag gjorde två tårtor till Millys n-i-o-årsdag, först den här och så en med lite vuxnare med smak av choklad, punsch och cocos. Det var många ohh och ahh för den här tårtan, någon sa att den påminde om Vete-Kattens tryffeltårta. För er som inte vet det kan jag säga att Vete-Katten är ett gammalt anrikt konditori Stockholm som levererar tårtor och bakverk av hög kvalité. Gissa om jag smålog för mig själv, jag visste ju hur lätt den här tårtan är att göra.
Det är bara att röra ihop alla ingredienser till botten och medan du bakar av den i ugnen värmer du grädde som du sedan rör ut ingredienserna till chokladfyllningen i. Ut med chokladsmeten på den avsvalnade tårtbottnen, in i kylen och vips: nästa dag har du en fin chokladtårta- i likhet med Vete-Kattens tryffeltårta!
Punchtårta med mörk choklad och cocos
Receptet kommer ur: Tårtor och bakelser från En Liten Smula av Therese Baalack.
Cocosbotten:
- 4 dl cocosflingor
- 1/2 dl farinsocker (jag tog muscovadosocker)
- 1/2 dl strösocker
- 3 msk ljus sirap
- 3 ägg
Chokladglasyr:
- 250 g mörk choklad, t.ex. Valrhona Manjari
- 2 msk smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk flytande honung
- 1 dl punsch
Garnering:
Färska bär, t.ex. blåbär, hallon eller physalis, pudra gärna över lite kakao innan servering.
Gör så här:
Cocosbotten:
- Blanda alla torra ingredienserna med ägg till en slät smet.
- Häll smeten i en form med löstgagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna.
Chokladglasyr:
- Hacka chokladen i fall du inte använder chokladpellets.
- Koka upp grädde, smör och häll det över chokladen.
- Tillsätt honungen och rör ut till en jämn smet.
- Tillsätt punschen.
- Häll smeten på den avsvalnade cocosbottnen och låt den stå i kylen till nästa dag.
- Använd en varm kniv och skär försiktigt loss kakan från kanten så får du en snygg och jämn kant.
- Dekorera och servera.
Jag använde även en smörkräm smaksatt med vaniljsocker som jag duttade ut på kakan, tanken var att få något som bröt av lite mot den mäktiga chokladen, men jag vet inte om det gjorde någon större skillnad. Den var i alla fall praktisk då den höll blåbären på plats.
Smörkräm:
Vispa 50 g mjukt smör med ca 1,5 tsk vaniljsocker, vispa tills du får en luftig kräm.
‘
/Moma
Låter som en tårta till och med jag skulle kunna lyckas med! Gottit.
Majsen blev supergod! De tjuriga småglinen ville inte smaka, men desto mer till mig och Berra!
Ljuvlig tårta och punschsmak är så gott!
Hellå åter igen en tårta till millsan, tänk va bortskämd hon blir!!
Och den var ju punchig o häääärlig, jag som inte ens gillar punch.
Nå vilken av tårtorna på kalaset var godast? Bäst o ta en bit av varje!
Ser jättegod ut vännen. Är inget fan av punsch men det blir säkert gott i detta!
Jag går inte på när du säger ”bara”. Finns inte en chans att det ”bara” är att göra det här… Har sett bilderna tidigare och de är underbara. Vilken tårta! Du är grym…
Vilken härlig smakkombination! Precis i min smak!
Emmy: Kul att ni gillade majsen 🙂
Katarina: Haha, jag var på väg att byta ut punschen mot rom men hejdade mig i sista stund.
Åsoa: Nöjet var på min sida, du förstår, skulle jag bli tvungen att äta allt som jag bakar skulle jag behöva en skottkärra för att ta mig fram!
Amy: Äsch, det är ju bara att byta ut mot något annat som du gillar:-)
Lotta: Joho, smickrare där 🙂
Marja: Ja, vad kan gå fel med choklad, cocos och sprit liksom..?
Vilken god chokladtårta! Jag tycker punsch är supergott i bakverk!!
punch, kokos och choklad, så klart att det blir gott! Det kan ju inte bli annat:)
Alltid kul när man får så bra beröm för något som är lätt att göra. Lapa i dig bara! 🙂
Sweet mother, vilken tårta! Låter som något i min smak. Hoppas allt är bra med dig annars, Moman!