I all sin enkelhet

17 Sep

Då var det måndag igen. En del kör med köttfri måndag varje vecka, det kan inte jag skryta med. Däremot kan jag skryta med den här vegetariska vitkålsrätten som är billig, vansinnigt god och full av nyttigheter. Fast det kommer inte i den ordningen, jag äter den först och främst för att jag tycker den är så god.

Jag är en ganska flitig användare av vitkål, jag gör ofta sallad med vitkål, antingen med en vinegrett eller så gör jag coleslaw. Det sistnämnda är självskrivet som tillbehör till  mycket av den karibiska maten och jag använder ofta fint skuren vitkål till mitt grönsaksris. Jag har även försökt mig på kålpudding när sonen var en så där fem- sex år, traumatiskt minne det där som han fortfarande återkommer till med orden ”den gången då jag rääktes av din mat”, så jag gav snabbt upp drömmarna om en karriär på kålpudding.

Mjukstekt vitkål däremot, som får steka i olja eller smör tillsammans med lök, vitlök, stavar av morot, chili och massor av färsk finhackad ingefära och någon nypa salt och socker, toppat med fint skuren koriander är så in i bängen gott, riktig comfort food! Till och med sonen, som inte älskar vegetarisk mat, gillar den här rätten, så testa du med så får du se själv hur gott det är.

/Moma

7 svar till “I all sin enkelhet”

 1. Elly 17 september, 2012 den 10:58 #

  Mmmm yummy, I’m definitely coming around to cabbage – so versatile and good for you.

 2. Lotta i Två Små Kök 17 september, 2012 den 12:58 #

  Vilket härligt sätt att mecka med vitkålen! Kanske jag skulle kunna få Mannen att äta det då, fast minus vitlök då. Det blir onekligen jobbigt när man måste ta hänsyn till andras smak. Som du och sonen när det gäller kålpudding 🙂

 3. Ann-Louise 17 september, 2012 den 18:38 #

  Mmm…låter onekligen sött och gott. Varje gång jag tillagar vitkål förundras jag över att jag inte äter det oftare.

 4. Kim 17 september, 2012 den 19:26 #

  Kål är bäst ingen protest. Himla gott att steka med massa kryddor!

 5. Amy's piece of cake 17 september, 2012 den 23:37 #

  Vitkål är både nyttigt och så gott! Meatless monday? Här kör jag meatless för jämnan vännen 😉 Kram!

 6. Moma's Kitchen 18 september, 2012 den 20:10 #

  Emmy: Yess, versatile is the word!

  Lotta: Va, va. va? Ingen vitlök? Hur lagar man då mat?

  Ann-Louise: Ja, visst är det så!

  Kim: Ja, curry till exempel 🙂

  Amy: Jamen, jag tänkte du skulle bli lite stolt över mig nu när jag haft lite veg. tips 🙂

 7. Petra 29 januari, 2013 den 10:25 #

  Vilket härligt sätt att tillaga vitkål. Älskar det rått också. Har jag ätit sen barnsben före maten. Men kul att testa nått nytt. Ska äta svartrot idag med hemgjord hollandaise och söker nått gott att äta till. Tror jag har det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: