Very Berry B-day cake

15 Sep

Jag var bjuden att fira Millys 9-årsdag och tog tillfälle i akt att fråga om jag fick göra tårtan till födelsedagsbarnet. Jag gillar ju att baka men kan ju inte sätta i mig allt själv och vad passar då bättre än att baka åt andra?

Nu gillar inte Milly grädde, som i vispad grädde så det fick inte vara någon vanlig gräddtårta. Jag använde vispgrädde fast jag blandade ut den med hemkokt vaniljkräm som ger en len och fin vaniljkräm i stället för fluffig grädde.

Jag gjorde två tårtor, en med lite vuxnare smak med choklad, punsch och cocos och en lite barnvänligare med nötbotten, tahitivaniljkräm och massor av färska bär.

Jag tror att hemkokt vaniljkräm är något av det godaste som finns, det fyller vartenda smakpor av välbehag. Såklart blir vaniljkrämen godare om du använder en fin vaniljstång av hög kvalité, jag älskar att koka vaniljkräm på tahitivanilj.

Men jag kan lova att din vaniljkräm blir hundra gånger godare än köpt marsankräm på påse (är det ens gott?) även om du gör den på en helt vanlig bourbonstång inköpt hos din lokala handlare.

Här hittar du recept på hemkokt vaniljkräm, jag använde drygt halva satsen till tårtan. Oro dig inte för det som blir över, det finns så mycket gott att göra med vaniljkräm, här hittar du lite förslag.

Vanilj- och bärtårta på nötbotten

Receptet på tårtbotten kommer ur Tårtor och bakelser från En Liten Smula av Therese Baalack.

Det här behöver du: 

Nötbotten: 

  • 300 g mandelmassa, riven
  • 1, 5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1, 5 dl vetemjöl
  • 90 g finhackade nötter, mandel eller hasselnötter (jag hade mandel)
  • Samt hackade nötter att ”bröa” formen med
  • ca 300 g färska hallon, 200 g blåbär och 300 g jordgubbar till fyllning och garnering
  • ca 3 dl vispad grädde
  • ca 3 dl vaniljkräm

Gör så här: 

  1. Blanda mandelmassa, socker och ägg och vispa till en luftig smet.
  2. Rör ner nötterna.
  3. Sikta ner mjölet och rör försiktigt till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, som du strött med finhackade nötter.
  5. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter, testa med provsticka, den ska komma ut torr, eller i alla fall utan smet.
  6. Låt kakan svalna. Dela den sedan på mitten.
  7. Dela jordgubbarna i mindre bitar.
  8. Vispa grädden lätt.
  9. Blanda ena delen av vaniljkrämen med 1/3-del av grädden och bred ut den på nedersta tårtbottnen, strö över jordgubbarna.
  10. Blanda andra halvan av vaniljkrämen med resten av grädden och bre ut den på översta delen av tårtan.
  11. Garnera med hallon och blåbär.

Är du sugen på att testa tahitivanilj kan jag rekommendera Niclas Deli, han har riktigt fin Tahitivanilj, ja, fin Bourbon också för den delen!

-Lycka till!

/Moma

9 svar to “Very Berry B-day cake”

  1. Katarina 15 september, 2012 den 15:45 #

    Ser väldigt gott ut!

  2. åsoa 15 september, 2012 den 18:20 #

    Tusen tack för dina fina tårtor på millys 9 (!:)) års dag. Alla nöjt av dem o tårtorna gjorde mycket för att kalaset blev så lyckat!! Kramar fr oss på idögränden

  3. Moma's Kitchen 15 september, 2012 den 19:12 #

    Katarina: Tack, det var den också! 🙂

    Åsoa: Men åh, jag hade för mig å det bestämdaste att det var 9 år hon fyllde men så räknade jag ljusen på tårtan och… fick för mig att jag mindes fel. Sorry, såklart var det 9 år hon fyllde!! 🙂

  4. Amy's piece of cake 16 september, 2012 den 12:47 #

    Vilken underbar tårta Moma, bär och nötter mums mums säger jag och den där vaniljsås/gräddblandningen… give me sister! 🙂 Önskar dig en finfin söndag, kram!

  5. Mårtenssons kök 16 september, 2012 den 21:34 #

    Vuxenversionen låter mycket trevlig, ja barnversionen också så klart!

  6. Emmy 17 september, 2012 den 22:27 #

    Så otroligt gott det låter! Jag blir förundrad när jag ser recept med marzanpulver i för då tänker jag jämt vem köper det? Hemgjort är bästa i alla lägen. Gott att blanda grädde med vaniljkräm i tårtor och bakelser. En dam jag brukade gå till när jag jobbade i hemtjänsten gjorde så och fyllde petits choux med. Inte dumt det heller.

  7. Moma's Kitchen 18 september, 2012 den 20:14 #

    Amy: Ja, komsi, komsi så ska du få tårta!

    Mårtenssons: Haha, jag ante mig att ni skulle tycka det, det var ju sprit i den tårtan!

    Emmy: Jag tror att marsanpulver används som stabiliserare ibland, även på bagerier, fast att göra vaniljsås eller marsankräm på det, nä, inte jag i alla fall!

  8. milla 19 september, 2012 den 20:38 #

    Vilken härlig tårta .)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Chokladtårta med punsch och cocos « - 22 september, 2012

    […] sa ju att jag gjorde två tårtor till Millys n-i-o-årsdag, först den här och så en med lite vuxnare med smak av choklad, punsch och cocos. Det var många ohh och ahh för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: