ELEFANTBÖNOR

11 Sep

Någon gång under de vilsna tonåren var jag faktiskt vegetarian, inget ont i det men jag vart mager som ett skral av att bara äta majskolvar med smör och örtsalt samt köpepizza. Jag hade inte riktigt utvecklat mina matfärdigheter på den tiden så det var typ allt jag åt. Linser och bönor gillade jag inte! Det var enda tills jag åt elefantbönor, ni vet de där stora vita gudomligt lena bönorna, som inte alls är så där gryniga eller mjöliga som andra bönor kan vara.

Jag har till och med lurat Moma-mamman och Moma-pappan att gilla dem, de är inte heller så förtjusta i bönor och sånt, eller kanske jag ska säga var, för nu vet jag att de äter mina inlagda bönor och vid något förirrat tillfälle försökte  till och med Moma-mamman  påstå att hon alltid har gillat bönor (men lyssna inte på henne- för det är inte sant!).

Bönor inlagda i ört- och dijonvinegrett

  • 2, 5 dl kokta elefantbönor
  • 1 dl goda oliver
  • ca 1,5 dl olivolja
  • ca 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk honumg
  • 1 knapp tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • 1 liten rödlök (eller salladslök), finhackad
  • 0,5 dl finhackad bladpersilja, eller basilika

Gör så här: Blanda allt utom oliverna, löken och bönorna och mixa med mixerstav. Blanda oliver, lök och bönor i en skål och slå över dressingen, toppa gärna med mera färska örter. Ät som godis, tillbehör eller servera dem på buffébordet!

*Edit: Elefantbönor kallas även för limabönor och smörbönor.

/Moma

14 svar to “ELEFANTBÖNOR”

  1. Plommonet 11 september, 2012 den 18:46 #

    Jag instämmer i lovsången till elefantbönan – LÄTT en av de goaste jag ätit nånsin! Mmmm, senapsdressing… får göra en mental notering på det här!

  2. LiLo 11 september, 2012 den 21:00 #

    Jag har ett recept jag använder till jul ibland, där dom ligger i en lite mer söt senapssås, som senapssill för veggisar liksom : )
    Goda är de, fast jag hade aldrig hört de kallas elefantbönor förut!

  3. Mårtenssons kök 11 september, 2012 den 21:16 #

    Aldrig sett Elefantbönor, men din blandning här låter mycket god!

  4. Lotta i Två Små Kök 11 september, 2012 den 21:39 #

    Då låter det som att även jag kan konvertera på bönfronten. Just om jag slipper det där gryniga som du beskriver. Tack för tipset för jag vet ju att det är bra mat att tugga i sig.

    Krampåre!

  5. Amy's piece of cake 11 september, 2012 den 23:06 #

    Spännande Moma och inte illa att konvertera mamma och pappa Moma heller! 😉 Härligt härligt med vegetarisk ådra… misstänkte allt att du hade en 😉 Kram!

  6. Ann-Louise 12 september, 2012 den 09:47 #

    När jag började äta vegetarisk kost som tonåring kände jag bara till vita bönor i tomatsås och vidrigt äckliga frysta morotsbiffar. Istället blev det att jag åt väldigt mycket snabbnudlar och tröttnade på det hela efter ett halvår.
    Elefantbönor och senapsdressing är alltid sjukt gott – måste laga detta!

  7. Hanna 12 september, 2012 den 18:20 #

    Tur du skrev smörbönor så jag slapp googla! Det var även dessa bönor jag började med när jag skulle lära mig att äta dem. 🙂

  8. Kim 12 september, 2012 den 19:11 #

    Bästa bönan! För det är samma som de som kallas ”stora vita bönor”?
    Russinpappan brukar vara motstridig till bönor, så jag får ta och testa detta på honom…

  9. Emmy 12 september, 2012 den 19:59 #

    Tidigare tyckte varken jag eller Berra om bönor, men vi har blivit omvända. Jag har kommit på att jag gillar alla bönor så länge de inte kokats sönder och blivit mjöliga. Min favorit är de små svarta rackans och borlotti. Älskar marinerade bönor och bönsalsa som tillbehör. Lowe är den enda som motvilligt äter bönor. Lillasyster slukar alla sorter och hennes favorit är just de stora vita.
    Det samma gäller med linser. Jag gillar inte när de blir mosiga. Så nu har jag snöat in på belugalinser.

  10. Rasmus 12 september, 2012 den 21:39 #

    Jag är väldigt förtjust i praktiskt taget alla sorters bönor, men när stora vita bönor (som dessa vanligtvis kallas) har försetts med en riktigt god marinad finns det knappt något som överträffar dem. De är även väldigt läckra i en mustig tomatsås med kanel, eller i tomatbaserade grytor.

  11. Elly 13 september, 2012 den 10:06 #

    Mmmm, looks yummy! We call them butter beans here, and I have always (like your Mother!) hated them although I suspect I would like your recipe – will have to give it a go!

  12. Charlotta 14 september, 2012 den 22:03 #

    Men va, hur kan jag ha missat det här?! Limabönor alltså? Ska kolla upp pronto! Jag gillar bönor, men föredrar dem i mosad form för då blir det inte lika mjöligt…

  13. Moma's Kitchen 15 september, 2012 den 10:59 #

    Plommonet: Ja, så galet gott!

    LiLo: Men nu vet du kompis!

    Lotta: Testa nu!

    Amy: Såklart jag har 🙂

    Ann-Louise: DO IT!

    Kim: Ja, det gör de, dåligt namn tycker jag, för hur ska man veta hur stora de ”stora” vita bönorna är jämförelsevis med andra vita bönor..?

    Emmy: Tänk, jag har inte testat vare sig beluga- eller puyolinser, men så fort jag ser dem i affären ska jag köpa hem!

    Rasmus: Det låter supergott!

    Elly: Haha, you’re such a sweetheart!

    Charlotta: Try it out sis!

  14. sofie mumsfillibaba 15 september, 2012 den 11:31 #

    Älskar bönor men äter det sällan då min sambo inte är lika förtjust i det. Perfekt att marinera och ha i kylen till lunchsallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: