BBQ

29 Aug

I Västindien är det väldigt vanligt med barbecue. Där avser inte Bbq en särskild grillteknik utan snarare marinaden som Bbq-köttet fått marinera i samt såsen som man äter till, visst går det bra att grilla köttet men det funkar minst lika fint att ugnsbaka.

Jag bjöd Della på karibisk Sunday Lunch så att hon inte skulle glömma bort Tobago nu när semestern och sommarlovet är över. Vi åt Bbq Chicken med Bbq-sås tillsammans med coleslaw, grönsaksris och majskolvar kokta i cocosmjölk. Det är också gott att marinera fläskkött i stället för kyckling om man föredrar det.

Varsågod, jag ger er förenklad Bbq på äkta karibisk maner:

Karibisk Bbq-sås

  • 2 msk neutral olja
  • 2,5 dl ketchup
  • 0,5 dl råsocker
  • 2 msk senap
  • 2 msk HP sauce
  • 1 msk vitvin- eller äppelcidervinäger
  • 1 tsk pepparsauce eller 1 bit färsk chili/habanero
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • smaka av med salt och eventuellt nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm oljan i en kastrull, sautera chilin och vitlök.
  2. Tillsätt de andra ingredienser och riv ner lök och vitlök.
  3. Låt koka upp.
  4. Ta bort såsen från värmen.

Ugnsbaka din Bbq kyckling så här:

  1. Tvätta kycklingen och skär bort överflödigt fett.
  2. Torka av den och gnid in den med salt och svartpeppar.
  3. Kör den i 200 grader i ca 30 minuter.
  4. Ta ut kycklingen, skeda över Bbq-sås så att kycklingen täcks.
  5. Kör ytterligare i ca 15 minuter, men öka gärna temperaturen till 250 grader så att kycklingen får en fin färg.

Nu är det bara att servera med ris och grönsaker tillsammans med den resterande såsen, lycka till!

/Moma

5 svar to “BBQ”

  1. Lotta i Två Små Kök 29 augusti, 2012 den 21:44 #

    Härligt! Vilka smaker… Nästan så att jag kan föreställa mig hur det skulle vara att äta detta på plats. Men bara NÄSTAN 🙂

    Himla snällt av dig att hålla semesterminnena vid liv!

  2. LiLo 30 augusti, 2012 den 17:54 #

    Ser fram emot nästa besök i Momas …speciellt de där majskolvarna!
    Löv

  3. Emmy 31 augusti, 2012 den 23:48 #

    Åh, så skönt att veta att det bara är att åka hem till dig när vi får ångest över att sommaren är slut och den stora grillsäsongen med den. Att man på köpet dessutom nästan hamnar i Västindien gör inte det hela sämre. Låter helt makalöst gott!

  4. Moma's Kitchen 1 september, 2012 den 18:34 #

    Lotta: Visst är det 🙂

    LiLo: Och det hoppas jag blir snart!

    Emmy: Ja, ja, ja, när kommer ni??

Trackbacks/Pingbacks

  1. Callaloo- en karibisk klassiker | - 18 maj, 2014

    […] där, koka upp lite grönsaksris, stek lite fisk, kanske BBQkyckling och gör en coleslaw och du har en fullgod karibisk Sunday Lunch att bjuda […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: