HALLONMOUSSETÅRTA

23 Aug

Ni kanske minns syrrans minsta som när hon fyllde tre år önskade sig en jåsa tåjta av sin moster? Mostern har något inbyggt fel och kan absolut inte säga nej till de små avkommorna (jodå, det finns en till). Småsmulornas önskan är min lag- och såklart fick hon en jåsa tåjta!

Den här gången blev det en rosa hallonmoussetårta med seg chokladmarängbotten. Finaste Småsmulan var mäkta  glad och stolt över sin tårta, men när den skulle ätas kröp sanningen fram ”Ja dillar iinte tåjtan”, visserligen utan att ens ha smakat någon tårta. Nåväl, vi andra åt med god aptit.

Moussetårtor är fantastiskt bra att göra om du ska ha galej och vill hinna förbereda i god tid, om du har plats i frysen vill säga. Här kommer receptet på den jag gjorde, ursprungsreceptet avser smultronmousse, men se några smultron fick jag inte tag på. Det går med all säkerhet att byta ut hallonen till andra bär, ta det du gillar.

Moussetårta, 12 bitar

Chokladbotten

  • 4 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 4 äggvitor
  • 0,5 dl kakao

Hallonmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallonpuré (mixade och passerade bär)
  • 1,5 dl socker
  • zest från 1 citron
  • 2 dl kesella

Så här gör du chokladbotten: 

  1. Vispa äggulorna tillsammans med 0,5 dl socker i 10 minuter.
  2. Vispa ägvitorna tillsammans med 1 dl socker till en hård maräng.
  3. Blanda försiktigt ihop båda massorna och sikta ner kakao.
  4. Häll smeten i en form med löstagbara kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.

Så här gör du hallonmoussen:

  1. Blötlägg gelatin i kallt vatten.
  2. Vispa grädden.
  3. Blanda hallonpuré med socker, citronzest och kesella.
  4. Lyft ur gelatinbladen utan att krama ur dem och smält, smält gelatinet tillsammans med lite av hallonblandningen i mikro eller i en kastrull.
  5. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet.
  6. Skär loss chokladbottnen så att den släpper från formens kant runtom.
  7. Klä gärna formens kant med overheadfilm eller plastfolie så blir det lättare att ta loss formen när kakan är fryst.
  8. Fyll formen med moussen och frys tårtan i minst 2 timmar.
  9. Det är lättast att få snygga kanter om man knackar tårtan ur formen när den är fryst.
  10. Dekorera med till exempel bär och choklad.

-Lycka till!

/Moma

14 svar to “HALLONMOUSSETÅRTA”

  1. SilverWitch 23 augusti, 2012 den 20:19 #

    Åhhh =) Jåsa tårta ett måste nästa månad då minstingen fyller 1 år. Tusen tack 🙂

    Mvh Anna-Maria

  2. Mårtenssons kök 23 augusti, 2012 den 21:18 #

    Chokladmarängbotten… låter… oerhört smaskigt!

  3. Amy's piece of cake 24 augusti, 2012 den 21:09 #

    Tårtan är så fin Moma och jag som bara älskar maräng också, yum yum säger jag till denna jåsa tåjta!

  4. Moma's Kitchen 25 augusti, 2012 den 21:18 #

    Anna-Maria: Kul att få bidra! 🙂

    Mårtenssons: Det är gott och passar fint till hallon.

    Amy: Tack ska du ha 🙂

  5. Tant Gul 26 augusti, 2012 den 08:43 #

    Tårtan ser jättefin ut! En sån kanske jag skulle våga mig på att göra till tjejmiddag/vinprovarträffen som jag ska ha i september. Kan man göra den dagen innan? och hur långt innan man ska äta den bör man ta ut den ur frysen?

    • Moma's Kitchen 26 augusti, 2012 den 15:04 #

      Du kan göra tårtan redan nu, den ska ju förvaras i frys fram tills du ska äta den. Jag tog ut mina ur frysen ca 3 timmar före servering, då garnerade jag den sedan förvarade jag den i kylen och tog ut den i rumstemperatur ca 30 minuter före servering. Lycka till!

  6. Elly 27 augusti, 2012 den 05:47 #

    Mmmmmmm, this looks delish!! You are going to make me fat, haha, I always want to eat what you feature on this blog!!

  7. Ann-Sofi MATSAFARI 27 augusti, 2012 den 19:11 #

    Söt tjej förtjänar en söt tårta;)

  8. Ann-Louise 27 augusti, 2012 den 20:56 #

    Lol! Det är inte lätt att nöja de där småttingarna. Tur för dem att de är så galet söta och charmiga att man helt enkelt får digga läget. Tårtan ser förträfflig ut och Vera hade säkerligen älskat den. (eller inte…)

  9. Malin´s diner 28 augusti, 2012 den 18:18 #

    Låter galet god och är ju fasligt vacker att titta på dessutom. Klart att lilla prinsessan var nöjd.

    Kram Malin

  10. sofie mumsfillibaba 28 augusti, 2012 den 20:51 #

    Den jåsa tåjtan skulle jag gärna sätta tänderna i!!

  11. Moma's Kitchen 29 augusti, 2012 den 11:31 #

    Elly: Ahh, I doubt you have to worry about getting fat! 🙂

    Ann-Sofie: Visst!? 🙂

    Ann-Louise: Javisst, de kommer undan med mord de små liven!

    Malin: Jag önskar att hon var det 🙂

    Sofie: Ja, vi andra gillade den i alla fall!

  12. Lotta i Två Små Kök 29 augusti, 2012 den 16:36 #

    Jag vill läsa om allt annat gott du har lagat och frestat med på Instagram! Fast den här tårtan skulle jag inte heller tacka nej till förstås 🙂

    Hoppas allt är bra med dig!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Småsmulor | - 12 maj, 2013

    […] mest försäkra sig om att jag skulle baka en tårta till hennes födelsedag också. Klart det otacksamma lilla stycket ska få en 4- års-tårta av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: