GRÖNA BANANCHIPS

27 Jun

Jag älskar stekt plantains, matbanan. Jag föredrar visserligen då man steker mogen plantains, för då är de sötare och smakar mer banan. Stekt eller friterad plantains är gudomligt gott på rostat bröd till frukost, som snacks till drinken och som tillbehör till karibisk mat.

Plantains är mogen när skalet är brunsvart. Men man kan äta dem när de är gröna också. Grön plantains äts ungefär som vi äter potatis och smakar inte lika mycket som när den är mogen. Den gröna är god att ha i soppor och grytor. Om man ska koka den och äta den som tillbehör så som vi äter potatis kan man koka den med skalet på så blir den lättare att skala.

Fast det går att steka grön plantains också, jamaicanerna kallar den då för ”Stamp and go” och på spanska kallas den rätten för ”tostones”. Stekt grön plantains har inte samma sötma som den mogna utan smaken påminner lite mer som pommes frites. Då är det gott att ha någon trevlig dipsås till som lyfter smakerna.

Tamarind-sås och majonäs är vanliga tillbehör till tostones. Jag köper oftast färdig majo som jag pressar i lite vitlök i tillsammans med lite finhackad koriander/shadon beni och finhackad chili och limezest.

Tamarindsåsen är sötsyrlig med lite hetta i, recept på tamarindsås hittar du här: Moma’s tamarind-dip.

Tostones/ Stamp and go

-Dubbelfriterad grön plantains

  • gröna matbananer
  • rapsolja eller annan smakneutral olja
  • salt

Gör så här:

  1. Skala bananerna genom att skära av ändarna, och skär en skåra längst med mitten på bananen.
  2. Skär bananerna i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  3. Fritera dem i några minuter så att de blir mjuka inuti.
  4. Ta upp bananbitarna och låt de rinna av på hushållspapper.
  5. Ta nu ett fat eller något tungt, jag använde baksidan av en mortel, och tryck till bananskivorna så att de plattas till.
  6. Fritera en gång till, så pass länge att de blir gyllene.
-Servera dem varma tillsammans med dippsåserna.

/Moma

18 svar to “GRÖNA BANANCHIPS”

  1. Katarina 27 juni, 2012 den 12:43 #

    Låter gott! Har aldrig smakat på matbananer! Jag har länkat till dig idag, hoppas det är ok?

  2. Lotta i Två Små Kök 27 juni, 2012 den 13:46 #

    Toppen! Nu har jag länkat till matbananerna också i inlägget om karibisk afton. Länkningen är nu komplett 🙂 Tack!

    Och du, bara några dagar kvar nu. Stackars dig 🙂

    Kram!

  3. Anna-Maria 27 juni, 2012 den 17:22 #

    Har hört om matbanan men aldrig lyckats hitta det. Sedan vi flyttat till lilla Klippan i Skåne-land så lär det nog bli ännu svårare att hitta, MEN ska allt försöka för detta måste man ju prova på 🙂

    Anna-Maria

  4. Moma's Kitchen 27 juni, 2012 den 21:06 #

    Katarina: Klart det är okej, tack så mycket! 🙂

    Lotta: Tack fina! Jo, nu är det nedräkning på riktigt! 🙂

    Anna-Maria: Jag glömmer ibland hur det är för er som bor utanför storstäderna- era stackare!

    • Anna-Maria 1 juli, 2012 den 17:49 #

      Ja hur kan man flytta från Göteborg till detta….måste haft tillfällig sinnesrubbning eller nåt =P Men jag ska allt lyckas hitta. Hoppas du får en kanon semester
      (kan tillägga att jag fått med mig en hel del på att både baka tekakor och kalljäst frukostbröd)

      Anna-Maria

  5. Emmy 27 juni, 2012 den 22:51 #

    Någon enstaka gång har det dykt upp en matbanan i min butik. De är aningen mer för vanliga bananer där. Men de vet uppenbarligen inte vad de missar. Jag börjar bli retsamt medveten om vad jag missar…

  6. Charlotta 28 juni, 2012 den 18:13 #

    Gud, vad jag längtar till vår resa! Eller jaja, din då. När åker vi?! Ser fram emot tonvis med bilder på sånhär cool mat!

  7. Kim 28 juni, 2012 den 19:31 #

    Gott som tusan var det iaf med stekt matbanan, och det kan omöjligen bli inte sämre med friterad!

  8. Amy's piece of cake 28 juni, 2012 den 19:33 #

    Matbanan tror jag att jag har testat… men det var länge sedan. Dessa chips ser så goda ut, för att inte tala om dipsåserna mums. Visst är tamarind gott och syrligt mmm.

  9. Gun 29 juni, 2012 den 15:04 #

    Kul med nya tips och idéer!

  10. Moma's Kitchen 29 juni, 2012 den 15:11 #

    Emmy: Äsch, de vet inte var de går miste om! Tacka vet jag London, där kan man köpa plantains i vartända lilla corner shop!

    Charlotta: Vi åker till London på söndag och sedan vidare till Tobago på onsdag- så håll i hatten! Fast du hinner väl knappast haka på du har väl din egen resa att se fram emot! 🙂

    Kim: Helt rätt gissat!

    Amy: Japp, tamarind är gott, jag älskar den sötsyrliga friska smaken!

    Gun: Tack 🙂

  11. Ann-Louise 29 juni, 2012 den 15:29 #

    Vilken tur att jag har dig som kan lära mig en massa om plantain. Imorgon ska jag ordna en överraskningsmiddag med sydamerikansk mat och då tänkte jag servera stekta plantains till. Tyvärr är jag sent ute med att köpa hem en bunt men jag hoppas på att de kommer att bli goda ändå. Vet du om man äter tostones i Sydamerika?

    • Moma's Kitchen 30 juni, 2012 den 09:54 #

      Ann-Louise: Haha, tack! Tostones äter man i både Syd- och Latinamerika, så det blir perfekt! Lycka till med middagen!

  12. sofie mumsfillibaba 30 juni, 2012 den 22:47 #

    Spännande! Aldrig smakat! Ska hålla utkik efter matbanan och testa någon gång!

  13. Tant Gul 1 juli, 2012 den 22:56 #

    Åh det där skulle jag vilja prova!!

  14. Rosa liljefors 28 februari, 2014 den 19:42 #

    det var sådär gott.. -.-

Trackbacks/Pingbacks

  1. En karibisk kväll att minnas | pickipicki - 30 juni, 2012

    […] afton på Momas vis Skåla i rum punch och dippa friterad matbanan i tamarindsås och majonnäs. Grilla jerk chicken och servera med ris på bästa […]

  2. Utflykt till Picki-paradiset | - 1 juli, 2013

    […] Tostones/ Stamp and go med dippsåser: dubbelfriterade mat/kokbananer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: