Jag älskar stekt plantains, matbanan. Jag föredrar visserligen då man steker mogen plantains, för då är de sötare och smakar mer banan. Stekt eller friterad plantains är gudomligt gott på rostat bröd till frukost, som snacks till drinken och som tillbehör till karibisk mat.
Plantains är mogen när skalet är brunsvart. Men man kan äta dem när de är gröna också. Grön plantains äts ungefär som vi äter potatis och smakar inte lika mycket som när den är mogen. Den gröna är god att ha i soppor och grytor. Om man ska koka den och äta den som tillbehör så som vi äter potatis kan man koka den med skalet på så blir den lättare att skala.
Fast det går att steka grön plantains också, jamaicanerna kallar den då för ”Stamp and go” och på spanska kallas den rätten för ”tostones”. Stekt grön plantains har inte samma sötma som den mogna utan smaken påminner lite mer som pommes frites. Då är det gott att ha någon trevlig dipsås till som lyfter smakerna.
Tamarind-sås och majonäs är vanliga tillbehör till tostones. Jag köper oftast färdig majo som jag pressar i lite vitlök i tillsammans med lite finhackad koriander/shadon beni och finhackad chili och limezest.
Tamarindsåsen är sötsyrlig med lite hetta i, recept på tamarindsås hittar du här: Moma’s tamarind-dip.
Tostones/ Stamp and go
-Dubbelfriterad grön plantains
- gröna matbananer
- rapsolja eller annan smakneutral olja
- salt
Gör så här:
- Skala bananerna genom att skära av ändarna, och skär en skåra längst med mitten på bananen.
- Skär bananerna i ca 1,5 cm tjocka skivor.
- Fritera dem i några minuter så att de blir mjuka inuti.
- Ta upp bananbitarna och låt de rinna av på hushållspapper.
- Ta nu ett fat eller något tungt, jag använde baksidan av en mortel, och tryck till bananskivorna så att de plattas till.
- Fritera en gång till, så pass länge att de blir gyllene.
/Moma
Låter gott! Har aldrig smakat på matbananer! Jag har länkat till dig idag, hoppas det är ok?
Toppen! Nu har jag länkat till matbananerna också i inlägget om karibisk afton. Länkningen är nu komplett 🙂 Tack!
Och du, bara några dagar kvar nu. Stackars dig 🙂
Kram!
Har hört om matbanan men aldrig lyckats hitta det. Sedan vi flyttat till lilla Klippan i Skåne-land så lär det nog bli ännu svårare att hitta, MEN ska allt försöka för detta måste man ju prova på 🙂
Anna-Maria
Katarina: Klart det är okej, tack så mycket! 🙂
Lotta: Tack fina! Jo, nu är det nedräkning på riktigt! 🙂
Anna-Maria: Jag glömmer ibland hur det är för er som bor utanför storstäderna- era stackare!
Ja hur kan man flytta från Göteborg till detta….måste haft tillfällig sinnesrubbning eller nåt =P Men jag ska allt lyckas hitta. Hoppas du får en kanon semester
(kan tillägga att jag fått med mig en hel del på att både baka tekakor och kalljäst frukostbröd)
Anna-Maria
Någon enstaka gång har det dykt upp en matbanan i min butik. De är aningen mer för vanliga bananer där. Men de vet uppenbarligen inte vad de missar. Jag börjar bli retsamt medveten om vad jag missar…
Gud, vad jag längtar till vår resa! Eller jaja, din då. När åker vi?! Ser fram emot tonvis med bilder på sånhär cool mat!
Gott som tusan var det iaf med stekt matbanan, och det kan omöjligen bli inte sämre med friterad!
Matbanan tror jag att jag har testat… men det var länge sedan. Dessa chips ser så goda ut, för att inte tala om dipsåserna mums. Visst är tamarind gott och syrligt mmm.
Kul med nya tips och idéer!
Emmy: Äsch, de vet inte var de går miste om! Tacka vet jag London, där kan man köpa plantains i vartända lilla corner shop!
Charlotta: Vi åker till London på söndag och sedan vidare till Tobago på onsdag- så håll i hatten! Fast du hinner väl knappast haka på du har väl din egen resa att se fram emot! 🙂
Kim: Helt rätt gissat!
Amy: Japp, tamarind är gott, jag älskar den sötsyrliga friska smaken!
Gun: Tack 🙂
Vilken tur att jag har dig som kan lära mig en massa om plantain. Imorgon ska jag ordna en överraskningsmiddag med sydamerikansk mat och då tänkte jag servera stekta plantains till. Tyvärr är jag sent ute med att köpa hem en bunt men jag hoppas på att de kommer att bli goda ändå. Vet du om man äter tostones i Sydamerika?
Ann-Louise: Haha, tack! Tostones äter man i både Syd- och Latinamerika, så det blir perfekt! Lycka till med middagen!
Spännande! Aldrig smakat! Ska hålla utkik efter matbanan och testa någon gång!
Åh det där skulle jag vilja prova!!
det var sådär gott.. -.-