JAMAICAN STREET FOOD

25 Jun

Patties

Patties är typisk jamaicansk street food som serveras på festivaler, karnevaler och utefter gatorna och stränderna på Jamaica och alla andra ställen där det bor mycket jamaicaner. Patties är kryddiga pajer, ofta med köttfärsfyllning, i frasigt gyllengul pirogdeg gott som mellanmål eller som buffémat.

Jag gjorde även några mindre varianter som jag serverade som tilltugg till välkomstdrinken när jag bjöd Tina & Carl från Pickipick och Lotta från Två små Kök på Karibisk Afton.

Beef Patties

Degen:

  • 450 g mjöl
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 120 g kallt tärnat smör
  • 2 msk cocosolja (kan uteslutas)
  • 120 ml kallt vatten
Gör degen så här:
  1. Mät upp de torra ingredienserna och blanda dem.
  2. Tillsätt det kalla smöret i tärningar och blanda tills smöret är finfördelat i mjölet.
  3. Tillsätt cocosoljan och blanda.
  4. 3-4 droppar gul hushållsfärg om du vill ha dem gula som de är på Jamaica, annars hopar du över det.
  5. Rör ner det kalla vattnet, lite i taget, och blanda tills du får en jämn, lite kladdig deg.
  6. Rulla degen till en rulle och förvara den i kylskåp i minst en timme.

Köttfärsfyllningen:

  • 500 g köttfärs
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 stjälk selleri, finhackad
  • 1 bit chili, gärna gul habanero, finhackad
  • några kvistar timjan eller drygt 1/2 msk torkad timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk curry
  • ett par stänk soja, för färgens skull
  • salt och svartpeppar efter smak
  • 2 st salladslökar, stjälk och lök, finhackade
  • 1 uppvispat ägg till utbakningen av pirogerna

Gör så här:

  1. Stek lök, chili och selleri mjukt. Tillsätt färsen och bryn den tillsammans med vitlök och de andra kryddorna.
  2. Tillsätt sojan och tomatpurén mot slutet.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar. Om köttfärsen skulle kännas lite för torr kan du tillsätta lite vatten, men den ska inte vara alltför lös för då blir den svår att jobba med när du ska fylla pirogerna.

Så här fyller du pirogerna:

  1. Skär ut rundlar, ca 1,5 cm tjocka, och kavla ut dem tills de är ca 0,5 cm tjocka. Pensla runt om på kanterna med uppvispat ägg, lägg köttfärs i mitten, så pass mycket att du kan vika ihop den och nypa ihop kanterna utan att de spricker. Tryck fast kanten med hjälp av en gaffel.
  2. Baka av pirogerna i 200 grader, i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.


-Smaklig spis!
/Moma

25 svar to “JAMAICAN STREET FOOD”

  1. Katarina 25 juni, 2012 den 13:47 #

    Så gott det låter! Och här kan man använda soijafärs istället för kött.

  2. sofie mumsfillibaba 25 juni, 2012 den 14:35 #

    Så gott! Har länge funderat på att göra någon form av piroger. Gott att plocka fram till lunch när man är brådis.

  3. Louise 25 juni, 2012 den 15:19 #

    Hej, vad gott det låter!

  4. Plommonet 25 juni, 2012 den 15:39 #

    Nu kommer vi till den riktigt svåra delen – HUR gör du egentligen för att inte trycka i för mycket fyllning så att pirogerna spricker (=mitt konstanta problem. :P)?

  5. kajomida 25 juni, 2012 den 18:44 #

    Oh vad sugen jag blir! Gjorde mina första egna piroger i våras men hann inte smaka – hungriga fiskare övertog det ”arbetet” till 100% 😉

    Kan man frysa dom fyllda (kalla) pirogerna för att baka ut dom när man har lust?

    Används verkligen gul hushållsfärg på Jamaica, eller varför är dom gula där och inte här? Vore saffran ett -vågat- alternativ fast det inte är jul 😉

  6. Moma's Kitchen 25 juni, 2012 den 19:19 #

    Katarina: Javisst, soja- eller cornfärs är bra substitut till köttfärs!

    Sofie: Ja, det är perfekt att plocka ut ur frysen när hungern sätter in.

    Louise: Gott vare!

    Plommonet: Hm, ja, man får känna sig fram, jag försöker att trycka till färsen lite innan jag viker över locket, mina klarade sig utan att spricka så då borde nog allas våran knäckedrottning fixa det galant!

    Kajomida: Man kan absolut frysa dem och sedan baka av dem när man ska äta dem!
    Jag vet inte om de använder hushållsfärg på Jamaica, men jag har testat att göra utan och de blir inte så gula utav bara gurkmeja. Fast det spelar ju ingen som helst roll för smakens skull, jag råkade bara ha gul hushållsfärg hemma så jag droppade i ett par droppar för att testa hur det skulle bli. Saffran kanske man kan ha i för färgen skull- men jag tror du trollar fram en helt ny rätt då 🙂

  7. Lotta i Två Små Kök 25 juni, 2012 den 19:47 #

    Och jag som trodde att det var curry i pirogerna! Nu måste jag ändra i mitt inlägg från vår karibiska afton och så ska jag länka till det här receptet, tack för det! Vilket jobb du la ner bara på pirogerna… Gott kan jag intyga!

    • Moma's Kitchen 26 juni, 2012 den 07:44 #

      Neej, det är inte du som ska ändra det är JAG! Jag missade att skriva upp curryn, nu har jag uppdaterat, tack för påminnelsen!

  8. Kim 25 juni, 2012 den 20:10 #

    Gott! Piroger är bra underskattat, undrar om Gorbys gett dem dåligt rykte? 😉 Goast kalla eller varma? Tänker att de är perfekta till picknick?

  9. LiLo 26 juni, 2012 den 08:16 #

    Såna smakar finfint på Momas balkong, som är mitt karibiska hak!

  10. Hanna 26 juni, 2012 den 10:39 #

    Så fina de blir med gurkmeja i degen! Mums!

  11. tina 26 juni, 2012 den 16:38 #

    Nomnomnom!

  12. kajomida 26 juni, 2012 den 17:23 #

    @moma
    Om jag fyller patties med fisk eller skaldjur så kanske saffran passar 😉

  13. Amy's piece of cake 26 juni, 2012 den 19:49 #

    Så fina och gott med piroger, jag brukar göra en indisk röra och fylla men nu fick jag tips om veg färs. Ska testas!

  14. Moma's Kitchen 26 juni, 2012 den 20:25 #

    Kim: Själv gillar jag inte kall mat, förutom sånt som ska ätas kallt typ skinka, potatissallad och liknande, så jag föredrar mina varma 🙂

    LiLo: Bästa Stockholmskaribiern- Moma’s balkong!

    Hanna: Jo, fast jag hade några droppar gul hushållsfärg i min deg också, annars blir de inte så gula.

    Tina: Nomnomnom ja!

    Kajomida: Du ser, det är ju så man får till den mat man bäst gillar- dra ifrån och lägg till 🙂

    Amy: Ja, testa med vegfärs vetja!

  15. Charlotta 26 juni, 2012 den 22:05 #

    Jag dör lite. Jag-vill-också-vara-med-på-karibisk-afton! Och ja, nästa gång jag kommer till Stockholm (privat!) ska jag banne mig komma förbi och hälsa på. Lätt.

  16. Cecilia 27 juni, 2012 den 07:48 #

    Så gott! Det påminner mig om engelska Cornish pasties som jag älskar. Läggs till listan Att laga 🙂

  17. Liv 4 juli, 2013 den 11:46 #

    Åhh nej…jag har nu gjort 60st patties efter detta recept, och lagt in i frysen inför våran kommande Karibiska afton på Lördag. Men ser att jag glömde pensla kanten med ägg :´( kommer dom öppna sig nu då tro?

    • Moma's Kitchen 4 juli, 2013 den 22:20 #

      Hej, vad kul med karibisk afton! Jag tror inte det är någon fara, se bara till att de är ordentligt stängda/ihopgafflade, lycka till- hoppas ni får trevligt!

  18. Erika 1 november, 2014 den 10:07 #

    Hej!
    Hur många piroger blir det ungefär från receptet? 🙂

    • Moma's Kitchen 1 november, 2014 den 16:36 #

      Hej Erika,
      Det var klantigt att inte skriva ut det! Nu är det länge sedan jag gjorde dem men jag skulle gissa att det blir ca 20 st.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jamaciansk Jerk-kryddning | Hej Mat! - 26 juni, 2012

    […] läsning om karibisk mat hittar ni på Momas Kitchen *Patois på Wikipedia *Ital food på […]

  2. Mat i bröd « - 29 januari, 2013

    […] ingår i kategorin mat i bröd; hamburgare, fyllda dumplings (karibiska dumplings är ofyllda), piroger, våffelklämmor och fyllda pitabröd och fajitas. Säkert finns det massor av annat som jag har […]

  3. Skrapan Food Event | - 22 april, 2013

    […] från Grace Food och Walkerswood som är två av Jamaicas största matproducenter, sedan hade de Jamaican Patties och Marley Coffee. Det är Bob Marleys son, Rohan Marley och hans partner Shane Whittle, som är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: