Patties
Patties är typisk jamaicansk street food som serveras på festivaler, karnevaler och utefter gatorna och stränderna på Jamaica och alla andra ställen där det bor mycket jamaicaner. Patties är kryddiga pajer, ofta med köttfärsfyllning, i frasigt gyllengul pirogdeg gott som mellanmål eller som buffémat.
Jag gjorde även några mindre varianter som jag serverade som tilltugg till välkomstdrinken när jag bjöd Tina & Carl från Pickipick och Lotta från Två små Kök på Karibisk Afton.
Beef Patties
Degen:
- 450 g mjöl
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 120 g kallt tärnat smör
- 2 msk cocosolja (kan uteslutas)
- 120 ml kallt vatten
- Mät upp de torra ingredienserna och blanda dem.
- Tillsätt det kalla smöret i tärningar och blanda tills smöret är finfördelat i mjölet.
- Tillsätt cocosoljan och blanda.
- 3-4 droppar gul hushållsfärg om du vill ha dem gula som de är på Jamaica, annars hopar du över det.
- Rör ner det kalla vattnet, lite i taget, och blanda tills du får en jämn, lite kladdig deg.
- Rulla degen till en rulle och förvara den i kylskåp i minst en timme.
Köttfärsfyllningen:
- 500 g köttfärs
- 3 klyftor vitlök, pressade
- 2 tsk färsk ingefära, riven
- 1 gul lök, finhackad
- 1 stjälk selleri, finhackad
- 1 bit chili, gärna gul habanero, finhackad
- några kvistar timjan eller drygt 1/2 msk torkad timjan
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk curry
- ett par stänk soja, för färgens skull
- salt och svartpeppar efter smak
- 2 st salladslökar, stjälk och lök, finhackade
- 1 uppvispat ägg till utbakningen av pirogerna
Gör så här:
- Stek lök, chili och selleri mjukt. Tillsätt färsen och bryn den tillsammans med vitlök och de andra kryddorna.
- Tillsätt sojan och tomatpurén mot slutet.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Om köttfärsen skulle kännas lite för torr kan du tillsätta lite vatten, men den ska inte vara alltför lös för då blir den svår att jobba med när du ska fylla pirogerna.
Så här fyller du pirogerna:
- Skär ut rundlar, ca 1,5 cm tjocka, och kavla ut dem tills de är ca 0,5 cm tjocka. Pensla runt om på kanterna med uppvispat ägg, lägg köttfärs i mitten, så pass mycket att du kan vika ihop den och nypa ihop kanterna utan att de spricker. Tryck fast kanten med hjälp av en gaffel.
- Baka av pirogerna i 200 grader, i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.
‘
Så gott det låter! Och här kan man använda soijafärs istället för kött.
Så gott! Har länge funderat på att göra någon form av piroger. Gott att plocka fram till lunch när man är brådis.
Hej, vad gott det låter!
Nu kommer vi till den riktigt svåra delen – HUR gör du egentligen för att inte trycka i för mycket fyllning så att pirogerna spricker (=mitt konstanta problem. :P)?
Oh vad sugen jag blir! Gjorde mina första egna piroger i våras men hann inte smaka – hungriga fiskare övertog det ”arbetet” till 100% 😉
Kan man frysa dom fyllda (kalla) pirogerna för att baka ut dom när man har lust?
Används verkligen gul hushållsfärg på Jamaica, eller varför är dom gula där och inte här? Vore saffran ett -vågat- alternativ fast det inte är jul 😉
Katarina: Javisst, soja- eller cornfärs är bra substitut till köttfärs!
Sofie: Ja, det är perfekt att plocka ut ur frysen när hungern sätter in.
Louise: Gott vare!
Plommonet: Hm, ja, man får känna sig fram, jag försöker att trycka till färsen lite innan jag viker över locket, mina klarade sig utan att spricka så då borde nog allas våran knäckedrottning fixa det galant!
Kajomida: Man kan absolut frysa dem och sedan baka av dem när man ska äta dem!
Jag vet inte om de använder hushållsfärg på Jamaica, men jag har testat att göra utan och de blir inte så gula utav bara gurkmeja. Fast det spelar ju ingen som helst roll för smakens skull, jag råkade bara ha gul hushållsfärg hemma så jag droppade i ett par droppar för att testa hur det skulle bli. Saffran kanske man kan ha i för färgen skull- men jag tror du trollar fram en helt ny rätt då 🙂
Och jag som trodde att det var curry i pirogerna! Nu måste jag ändra i mitt inlägg från vår karibiska afton och så ska jag länka till det här receptet, tack för det! Vilket jobb du la ner bara på pirogerna… Gott kan jag intyga!
Neej, det är inte du som ska ändra det är JAG! Jag missade att skriva upp curryn, nu har jag uppdaterat, tack för påminnelsen!
Gott! Piroger är bra underskattat, undrar om Gorbys gett dem dåligt rykte? 😉 Goast kalla eller varma? Tänker att de är perfekta till picknick?
Såna smakar finfint på Momas balkong, som är mitt karibiska hak!
Så fina de blir med gurkmeja i degen! Mums!
Nomnomnom!
@moma
Om jag fyller patties med fisk eller skaldjur så kanske saffran passar 😉
Så fina och gott med piroger, jag brukar göra en indisk röra och fylla men nu fick jag tips om veg färs. Ska testas!
Kim: Själv gillar jag inte kall mat, förutom sånt som ska ätas kallt typ skinka, potatissallad och liknande, så jag föredrar mina varma 🙂
LiLo: Bästa Stockholmskaribiern- Moma’s balkong!
Hanna: Jo, fast jag hade några droppar gul hushållsfärg i min deg också, annars blir de inte så gula.
Tina: Nomnomnom ja!
Kajomida: Du ser, det är ju så man får till den mat man bäst gillar- dra ifrån och lägg till 🙂
Amy: Ja, testa med vegfärs vetja!
Jag dör lite. Jag-vill-också-vara-med-på-karibisk-afton! Och ja, nästa gång jag kommer till Stockholm (privat!) ska jag banne mig komma förbi och hälsa på. Lätt.
Charlotta: Jaa, gör det!! 🙂
Så gott! Det påminner mig om engelska Cornish pasties som jag älskar. Läggs till listan Att laga 🙂
Åhh nej…jag har nu gjort 60st patties efter detta recept, och lagt in i frysen inför våran kommande Karibiska afton på Lördag. Men ser att jag glömde pensla kanten med ägg :´( kommer dom öppna sig nu då tro?
Hej, vad kul med karibisk afton! Jag tror inte det är någon fara, se bara till att de är ordentligt stängda/ihopgafflade, lycka till- hoppas ni får trevligt!
Hej!
Hur många piroger blir det ungefär från receptet? 🙂
Hej Erika,
Det var klantigt att inte skriva ut det! Nu är det länge sedan jag gjorde dem men jag skulle gissa att det blir ca 20 st.