DEJT I MOMA’S KITCHEN

21 Jun

Karibisk Afton- hon sa

I tisdags var det Karibisk Afton i Moma’s Kitchen (och på tillhörande balkong). Jag fick ju den stora äran att få komma på Pickipicki-brunch i det Röda Köket för en tid sedan och har sedan dess försökt att bearbeta Tina och Carl att komma till Stockholm så jag kunde bjuda igen. Efter ett ihärdigt jobb att försöka få Tina att vilja ta sig till Kungliga Huvudstaden hintade hon om att Karibisk Afton var de magiska orden, så sagt och gjort.

Det var ju en annan blogg-träff som gick av stapeln för några veckor sedan hos Amy i Småland (som de för övrigt försökte lura i mig låg i ”mitten” av oss- det gör det inte), Lotta från Två små Kök hade bokat tågbiljett och skulle åka iväg för att träffa fellow matblogare men på grund av olika trafikförseelser så kom hon inte iväg. Stackars Lotta. Så jag bjöd in henne också till vår lilla Karibiska Afton. Det visade sig vara ett bra drag, för det var väldigt trevligt att få ha även Lotta i mitt kök!

Karibisk meny

Jag ville bjuda på traditionell karibisk mat, så det blev Jamaican Rice & Peas, vilket är ris och kidneybönor kokat i cocosmjölk, samt grillad jerk-kyckling som också det är en klassisk jamaicansk rätt med en kryddblandning som härstammar från arawakindianerna som var de som bodde på Jamaica innan Colombus och annat löst folk hittade dit.

Jag passade också på att bjuda på Jamaican Patties, gyllengula köttfärspiroger, som finns att köpa i alla jamaicanska matstånd med självaktning världen över. Välkomstdrinken bestod såklart av en karibisk Rhum Punch, den mest klassiska av karibiska drinkar som serveras på alla karibiska öar. Till den hade jag gjort lite drinktilltugg, dubbelfriterad grön plantain med en karibisk majo och en het syrlig tamarindsås.

Till maten serverade jag också klassiska tillbehör som coleslaw, potatissallad, karibisk salsa och en av mina favoriter; cassava med vitlök och persilja.

Det karibiska köket har inte en jättestor dessertlista, så då får man improvisera. Jag gjorde en karibisk variant av Engelsk Trifle och serverade en romdränkt banankaka, varvat med vaniljkräm, färsk mango, passionsfrukt toppat med cocosflarn och riven choklad från Tobago Cocoa Estate och lättvispad grädde.

-Tack fina ni för att ni kom, åt och drack. Jag känner mig hedrad av att ni lät mig bjuda på det bästa jag vet- karibisk mat!

Nu, tycker jag att ni går in och läser vad Tina har skrivit om vår Karibiska kväll och vad Lotta har skrivit, ho ho ho, vilka smickrare va!

PS. Det är hos dem som alla fina bilder finns, jag hann inte riktigt med att fotografera…

/Moma

12 svar till “DEJT I MOMA’S KITCHEN”

 1. Ann-Louise 21 juni, 2012 den 15:34 #

  Så det var Picki, Carl & Lotta som blev de lyckligt lottade! Maten ser och låter helt j—a fantastiskt och du kan ju inte har gjort något annat än lagat mat de senaste veckorna. Jag blir otroligt sugen på allt och jag hade inte ens kunnat motstå kött- och kycklingrätterna vilket jag inte har ätit på typ 15 år…

 2. Mårtenssons kök 21 juni, 2012 den 16:51 #

  Jo tack, så mycket gott ni satte i er! Nästa gång vi planerar in en Sotckholmstur så säger vi också de magiska orden minsann:)

  Vad tror du om tamarindsåsen, skulle den kunna passa till grillad/stekt tonfisk?

  Önskar dej en riktigt härlig midsommarhelg,
  kram!

 3. sofie 21 juni, 2012 den 20:37 #

  Nu blev jag tok-avis! Så mycket gott!!

 4. Moma's Kitchen 21 juni, 2012 den 21:19 #

  Ann-Louise: Haha, preg cravings 🙂 Jag var vegetarian tills jag var gravid med sonen, då köpte jag mig en kokt korv med bröd (inget finlir där), sedan dess äter jag kött. Nu tror jag inte du kommer att göra det samma, du har tusen gånger bättre koll på bra veg-käk än vad jag hade (och har)!

  Mårtensson: Haha, det tycker jag absolut ni ska göra! Den passar utmärkt till grillad/stekt tonfisk, det hänger nog mer på tillbehören, det är ju ingen potatis-och-sås-sås utan en dipsås 🙂 Glad midsommar på er med!

  Sofie: Ja, men du har ju fått en bra karta över var du kan hitta recepten nu 🙂 Eller så packar du ner go’biten och kommer på besök!

 5. Kim 21 juni, 2012 den 21:52 #

  Finbesök å det grövsta måste jag säga! Fina kort också!
  En helkväll som heter duga, det hör jag det… funderar på att kopiera hela konceptet 😉

 6. Lotta i Två Små Kök 21 juni, 2012 den 22:17 #

  Eller hur? ”Mitt i för en bloggträff” – det beror nog lite på var man befinner sig 🙂 Tack snälla för inbjudan, det blev mycket bra ”plåster på såren” men nästa gång tar vi våra stockholmshäckar och tar oss – även om det är några mil att avverka. Deal?

  Jag kan bara buga och bocka och tacka för god mat och gott sällskap. En ynnest att få ta del av din gästvänlighet och ditt varma goda kök.

  Ha en riktigt bra midsommarhelg! Kram Lotta

  • Emmy 21 juni, 2012 den 23:01 #

   Finns ju annars finfina förbindelser från alla håll till er stad 😉 Okej, om man inte försöker ta sig fram i den mitt under Stockholm Marathon då…

 7. Emmy 21 juni, 2012 den 23:02 #

  Fortfarande avis… Du är så duktig!

 8. Elly 22 juni, 2012 den 04:41 #

  Aah, what a fun idea!!! Bet it was a fabulous soiree! I miss jerk chicken and patties SO BAD right now…

  Have a wonderful weekend!

 9. Amy's piece of cake 22 juni, 2012 den 09:24 #

  Mitt i Småland menade vi, inte mitt i Sverige Moma! 😉 Bra att Lotta joinade er, så mkt gott ni åt…! 🙂

 10. Moma's Kitchen 23 juni, 2012 den 10:56 #

  Kim: Det tycker jag att du ska! 🙂

  Lotta: Deal!

  Emmy: Haha, jag den marathon blev till en mara 🙂 Inte vara avis, se bara till att infinna dig nästa gång!!

  Elly: Thank you, it was great, I still can’t get over that you use google translate to understand what I write 🙂 If you ever pass by Sweden I’ll make sure you get som nice spicy Caribbean food! You to have a wonderful weekend!

  Amy: Mohahaha, jag förstod det 🙂

 11. milla 28 juni, 2012 den 22:02 #

  Men vad kul och detta tema kan det bli bättre:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: