APRIKOS- & VALNÖTSBRÖD

4 Jun

Frukost, jag älskar att äta frukost, en stor balja kaffe och någon god smörgås och så är dagen igång. Jag är däremot inte så förtjust i köpebröd så länge det inte är knäckebröd, som jag för övrigt skulle kunna ha som enda kost.

Men ibland vill jag variera brödintaget och då bakar jag själv, både billigt och gott och jag krånglar inte med massa surdegar eller fördegar så jag skulle vilja säga att det är enkelt också. Senast jag bakade gjorde jag det här brödet med krunchiga valnötter och sötsyrliga aprikoser, det går såklart att byta ut mot andra nötter och frukt om du så önskar.

Ja, det regnar ju fortfarande och vad kan passa bättre att roa sig med då än lite brödbakning?

Formbröd med aprikos och valnötter (2 st.)

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, 37 grader
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk olja
  • 1.5 tsk salt
  • 4-5 msk honung
  • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl
  • 120 g (ca 2 dl) lantbrödsmjöl
  • 1 dl klippta torkade aprikoser
  • 1 dl valnötter, eller hasselnötter

Så här gör du:

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung, mjöl och sist aprikosena. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev, ej maskin. Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek.
  1. Dela degen i två delar, lyft över delarna till en bakpappersklädd form, tryck försiktigt i valnötterna. Grädda i 225 º i ca 25- 30 minuter.

-Trevlig måndag på er!

/Moma

17 svar to “APRIKOS- & VALNÖTSBRÖD”

  1. Ann-Louise 4 juni, 2012 den 09:38 #

    Aprikoser och nötter i bröd är så gott, så gott! Toppa det med en massa skivor västerbottenost så håller jag mig snäll hela dagen lång. Även jag håller mig borta från köpebröd förutom knäckebröd och danskt rågbröd. Alldeles för mycket konstigheter i dem andra sorterna för mitt tycke.

  2. Katarina 4 juni, 2012 den 09:41 #

    Jag gillar bröd med frön och torkade frukter!

  3. LiLo 4 juni, 2012 den 09:42 #

    Mmmmm.. tänk om man haft det till frukost i morse 🙂

    Det enda ”krångel” jag kan tänka mig när jag bakar är antingen långjäsning eller s¨ållning!

  4. Amy's piece of cake 4 juni, 2012 den 19:29 #

    Så gott bröd, jag har ett liknande recept fast jag brukar göra små bullar av dom.

  5. milla 4 juni, 2012 den 20:49 #

    Vilket härligt bröd hembakat är så gott

  6. Kim 4 juni, 2012 den 21:43 #

    För ett par år sedan tyckte jag att frukt och nötter var det värsta man kunde hitta i brödet. Idag, tvärtom!

  7. Tant Gul 4 juni, 2012 den 21:57 #

    Håller helt med! frukost är den bästa måltiden på dagen. Och mycket kaffe ska det vara. Baka bröd när det bara regnar och regnar är inte heller någon dum ide. Gott bröd du har bakat.

  8. Moma's Kitchen 4 juni, 2012 den 22:02 #

    Ann-Louise: Japp, god ost på det och man är hemma!

    Katarina: Jag gillar aprikos men är inte så förtjust i fikon eller russin i bröd (fikon knastrar som äggskal).

    LiLO: Japp, det ska gå fort och vara enkelt!

    Amy: Bullar känns lite extra lyxigt tycker jag.

    Milla: Ja, hembakat är bäst!

    Kim: Samma här 🙂

  9. Mårtenssons kök 4 juni, 2012 den 22:05 #

    Nej, det ska verkligen vara enkelt att baka bröd, vi håller med du!

  10. Emmy 4 juni, 2012 den 22:18 #

    Brödet ser fantastiskt gott ut. Visst vill man slippa planera brödbaket en eller flera dagar i förväg ibland. Det finns många goda bröd som inte kräver flera dagars arbetsinsats. Som detta!
    Men om du mot all förmodan skulle känna att du får tid över så testa detta (även det med valnötter och aprikoser), ett av mina favoriter.
    http://remsansbistro.blogspot.se/2010/10/host-soppa-sant.html
    Och du, nästa bloggträff finns inga ursäkter! 😉

  11. Lotta i Två Små Kök 5 juni, 2012 den 07:37 #

    Så impad av att du bakar eget frukostbröd. Ingen frukostmänniska på vardagarna men till helgen lägger jag gärna tid på det och äter mycket. Det här brödet verkar supergott!

    Och du, vi ser väl till att vara med på bloggträff nästa gång? Något annat går ju bara inte…

  12. sofie mumsfillibaba 5 juni, 2012 den 17:23 #

    Håller med! En riktig frukost att kicka igång dagen med! Är inte heller speciellt förtjust i ”köpe-bröd”. Allt smakar lika. Tyvärr är min sambo så förtjust i frukt i bröd och mat och det är han som äter mest bröd. Men kanske kan chansa. För jag gillar det!!

  13. Moma's Kitchen 6 juni, 2012 den 10:12 #

    Tant Gul: Tack!

    Mårtenssons: Eller hur?! 🙂

    Emmy: Smarrigt, det ska jag testa! Nä, i-n-g-a ursäkter!

    Lotta: Du, det kan du skriva upp!

    Sofie: Jag var som sambon tills för några år sedan, sedan vände det och nu tycker jag det är riktigt gott.

  14. Rasmus 7 juni, 2012 den 12:20 #

    Det låter oerhört gott! Dock rekommenderar jag att använda ekologiska aprikoser istället för det svavlade orangea. De är oerhört mycket godare, och dessutom inte behandlade med svavel eller annat. Finns i de flesta butiker.

    • Moma's Kitchen 9 juni, 2012 den 11:42 #

      Rasmus: Helt rätt, Saltå kvarn har goda osvavlade!

  15. Emma 11 september, 2015 den 17:20 #

    Hur mycket honung ska det vara i?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: