KALASGOTT

1 Jun

Ikväll har jag turen att få komma hem till LiLo och äta. Att komma hem till LiLo är lite som att komma hem, kanske för att hon bor på vår gamla gata men också för att hon lagar så fantastiskt god mat, precis sådan mat som jag gillar, rejäl och robust med mycket smak.

Vi brukar dricka lite vin, äta massor av mat och prata tills käkarna går ur led när vi ses. Hennes man äter som oftast med oss, men när han är klar drar han sig undan till en lugnare, mindre tjattrig vrå i hemmet, hurmpf, förstår inte varför.

Mitt bidrag till kvällen, förutom min outtömliga charm då, blir desserten. Jag kan lova att det blir gott! Jag vet, för jag provbakade nämligen en liten minipaj i går kväll och svor över att jag inte gjorde mer. Den sötsyrliga rabarbern får en rejäl smakskjuts av ingefäran, det var verkligen en lyckad kombo.

Receptet kommer från Jennie Benjamins bok Kalasgott, fast i hennes recept är det ingen mandelmjöl utan 2 dl havregryn och 2 dl vetemjöl.

Rabarberpaj med ingefära

6-8 portioner

150 g smör, kallt
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl råsocker
1 nypa salt

Fyllning

500 g rabarber, ca 6–8 späda rabarberstjälkar
5 cm färsk ingefära
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
1tsk citronzest

Gör så här

1. Smuldeg
Sätt ugnen på 200 grader.

2. Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg.

 Fyllning
1. Tvätta och skär rabarbern i mindre bitar.

2. Skala och finriv ingefäran.

3. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.

4. Blanda rabarber, ingefära, vaniljfrön, socker och citronzest i en pajform.

5. Fördela smuldegen över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter.

6. Servera gärna rabarberpajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

-Trevlig fredag på er!

/Moma

8 svar to “KALASGOTT”

  1. Katarina 1 juni, 2012 den 07:53 #

    Rabarbertiderna är här och det är ju bara så gott 🙂 Kan tänka mig att ingefära passar bra till!

  2. Charlotta 1 juni, 2012 den 09:09 #

    Ingefära och rabarber alltså, spännande! Har ätit så mycket rabarberpaj den senaste tiden att jag känner mig alldeles rabarber-fyrkantig.

  3. Ann-Louise 1 juni, 2012 den 10:18 #

    Har inte provat att ha ingefära i min paj men nästa gång så. Skalet ovanpå ser helt perfekt ut med rejäla och stora bitar. Ha en skön fredag!

  4. Lotta i Två Små Kök 1 juni, 2012 den 11:56 #

    Vad härligt att få gå bort på en sån middag! Hoppas din goda paj räcker.

    Är jag den enda som inte har gjort något med rabarber ännu?! Får väl ge Mannen en spark i baken så att det blir något gjort nå’n gång. Rabarber i botten på en crême brulée vore inte dumt.

    Du kommer vara saknad i morgon 😦 Trevlig helg!

  5. LiLo 1 juni, 2012 den 22:31 #

    Inte heller jag har gjort nåt med rabarber, men som tur är släpade Moma med sig : ) Fast det hade faktiskt räckt om hon tagit med sig charmen, mer än väl.
    Han stod inte ut den här gången heller, mer än en stund..
    Tackar så hjärtligt och välkommen åter Lööööv

  6. Louise 1 juni, 2012 den 23:31 #

    Rabarber och ingefära måste testa!

  7. Moma's Kitchen 2 juni, 2012 den 11:34 #

    Katarina: Bästa tiden på året är nog rabarbertiden!

    Charlotta: Jag med, dessvärre verkar jag inte mättad än!

    Ann-Louise: Den var mycket god vill jag lova!

    Lotta: Det räckte fint, kunde till och med ta med lite paj tillbaka till sonen som ringde och gjorde en pajbeställning, oops.

    LiLo: Nä, vad är han för vekling? Det är jag som ska tacka, maten var fantastisk i vanlig ordning!

    Louise: Det var verkligen en god kombo, testa!

Trackbacks/Pingbacks

  1. GODSAKER MED VANILJKRÄM « - 20 juni, 2012

    […] Severad till paj […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: