SOMMARGRILLNING

26 Maj

Räknas det som sommar nu? Det känns så i alla fall, så pass mycket att jag sa till sonen igår att vi skulle ta oss in till stan och köpa en grill. Äsch, sa han då, varför då, vi har ju grill på gården. Sant att vi har men den är inte bara vår, utan delas med grannarna så det är först-till-kvarn-principen som gäller. Vi har aldrig hunnit först och det gjorde vi inte igår heller.

Vi hade tänkt att grilla fläskfilé, det var nämligen det som låg närmast och stirrade på oss då vi panikhandlade med varsitt galopperande hungrigmonster i magen. Men eftersom grillen var upptagen fick det i stället bli helstekt fläskfilé i ugnen, tillsammans med vitlökssmör och klyftpotatis och två kalla såser, en vitlöksyoghurt och en sås med ajvar, rödlök och yoghurt.

I ärlighetens namn så är jag ingen grillfantast, så jag fällde inga tårar över den upptagna grillen, sonen däremot älskar att grilla. Men det verkar inte ha gått någon nöd på honom heller. Ingen älskar kött som jag gör, sa han förnöjsamt och tuggade i sig det mesta av fläskfilén som doftade ljuvligt av vitlök och persilja.

Du börjar med att göra potatisen och låter den gå i cirka 20-30 minuter innan du stoppar in köttet. Fläskfilén steker du först på i stekpannan så att den får en fin stekyta sedan stoppa du in den i ugnen på 200 grader tillsammans med klyftpotatisen. När köttet når en innertemperatur på 65 grader tar du ut det och virar in det i folie eller bakplåtspapper tillsammans med vitlökssmör och låter det vila i cirka tio minuter innan du skär upp det.

Såserna är enkla att göra, det är bara att blanda ajvar och yoghurt tillsammans med lite salt och svartpeppar och vitlöksyoghurten gör du på samma sätt fast med vitlök samt eventuellt lite bladpersilja i stället för ajvar.

-Trevlig helg på er!

/Moma

5 svar to “SOMMARGRILLNING”

  1. LiLo 26 maj, 2012 den 10:23 #

    Eller så använder man sin grillpanna, grillade smala gröna paprikor i går, sparris och tomat häromdagen.
    Men inte kommer Moma och äter för det, inte, nä hon ränner runt å äter Slamp-pasta : ) !

  2. Mårtenssons kök 26 maj, 2012 den 15:45 #

    Fläskfilé tillhör nog faktiskt en av våra favoriter att lägga på grillen, gärna invippad i baconskivor.

  3. Amy's piece of cake 26 maj, 2012 den 18:40 #

    Grillat är bara så gott tycker jag, för min del blir det vegetariska grillspett, quornfiléer etc och en massa goda röror!

  4. Emmy 27 maj, 2012 den 20:49 #

    Jag älskar grillat, men mest är det nog mysfaktorn. Så detta hade jag definitivt inte tackat nej till. Precis lika gott.
    Vi har först-till-kvarn principen på båten vi delar med ett gäng i Kalmar vindsurfingklubb. Inte roligt när man hunnit packa för en dag på sjön och ingen båt ligger vid bryggan.

  5. Moma's Kitchen 28 maj, 2012 den 12:25 #

    Lilo: Helt rätt, den kan man också plocka fram!!

    Mårtenssons: Bacon och fläskkött är gott, testa gärna med fisk inlindad i bacon också!

    Amy: Ja, det är ju såser och rörer som gör själva grillningen!

    Emmy: På BÅTEN, jag hade ställt mig och bölat om jag inte fått åka båt när jag planerat en trip!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: