BULLBAK

23 Maj

Vetebröd

Sonen påpekade för en tid sedan att det var väldigt länge sedan jag bakade bullar. Det blir inte så ofta att jag bakar sådant som tar plats i frysen för där finns så mycket annat som redan tar upp plats. Men i torsdags slog jag till och bakade vetebröd. Jag gjorde dels bullar som jag fyllde med inkokt rabarber och vaniljkräm och dels en krans med vanilkräm och hallon, saligt gott vart det om du frågar mig!

Vetekrans

Det här behövs till 1 krans:
ca 8 dl vetemjöl
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör, rumstempererat
1 ägg
2 dl mjölk, 37 grader
Fyllning:
2 dl vaniljkräm* (marsankräm)
200 g hallon, tinade
Pensling och garnering:
25 g smör, smält
1 dl strösocker
Ugn: 250 grader

Gör så här

  1.  Lägg vetemjöl, jäst, socker, vaniljsocker, smör i bitar och ägget i bunken till en matberedaren, eller vispa med elvisp. Kör några sekunder och häll sedan i mjölken genom matarröret. Arbeta degen i 2 minuter så att den blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla den till en stor fyrkantig kaka. Fördela vaniljkräm och hallon över kakan och rulla ihop den till en rulle. Skär rullen i jämnstora bitar, cirka 2,5 cm, ställ bitarna i en smord form. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  3. Strö över pärlsocker, eller flagad mandel eller det du tycker om att ha på dina bullar.
  4. Baka av kransen i 175 grader i ca 30 minuter.

Fyllda bullar

Receptet ovan är för kransen men jag använde samma recept till bullarna, det blir cirka 20 fyllda bullar. Du bakar ut degen och tar ut runda bitar, cirka 10 cm i diameter, sedan klickar du på fyllningen i mitten och nyper försiktigt ihop dem och formar antingen runda bullar eller halvmånar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk till dubbel storlek.Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker, eller så penslar du dem med smält smör och doppar dem i strösocker då de är färdiggräddade. Baka av bullarna på i 250 grader i 6-8 minuter.

– Trevlig fika på er!

/Moma

12 svar to “BULLBAK”

  1. Emmy 23 maj, 2012 den 08:47 #

    Här var det minsann andra bullar! Vilka goda fyllningar! Min son brukar också påpeka att det bakas bullar för sällan hemma hos oss. Rättare sagt aldrig. Är det något jag är urkass på så är det att baka bullar. Jag misslyckas jämt. Som tur är har jag en snäll svärmor som fyller på min frys ibland…

  2. Katarina 23 maj, 2012 den 08:55 #

    Bullar är nog ett av det bästa som finns 🙂 Låter gott med vaniljkräm och hallon!

  3. tina 23 maj, 2012 den 09:57 #

    Men herremingud! Min rabarberfabrik igår kväll ligger ju nästan i lä. Nybakade bullar alltså, godare finns inte. Skulle gärna beställa hem ett par till onsdagsfika.

  4. Anna-Maria 23 maj, 2012 den 11:54 #

    Nä nu blir det dags att baka bullar 🙂 Ska bli jätte kul att testa dessa, lika bra att satsa stort och göra båda =)
    Tusen tack för recepten / Anna-Maria

  5. Hanna 23 maj, 2012 den 12:19 #

    Åh MUMS – förstår varför sonen uppmanade dig till att baka!

  6. Kim 23 maj, 2012 den 16:06 #

    Kanelbullar i all ära, men det här slår nog även dem. Kransen var underbar ut!

  7. Moma's Kitchen 23 maj, 2012 den 19:41 #

    Emmy: Men ser du sådan tur har inte jag, jag får allt baka själv!

    Katarina: Det är supergott!

    Tina: Det har jag svårt att tro 🙂

    Anna-Maria: Ja, ska man baka bullar kan man ju passa på att baka mycket (om man har plats i frysen vill säga), lycka till!

    Hanna: Men kan du tänka dig att han föredrar vanliga traditionella bullar?!

    Kim: Bäst av allt, den var väldigt lätt att göra!

  8. Gladys 24 maj, 2012 den 12:29 #

    Ser gott ut!:)

  9. sofie mumsfillibaba 24 maj, 2012 den 20:41 #

    Alltid bra med lite bullar i frysen men har verkligen ingen plats!! De där med rabarber ser ju verkligen smarriga ut. Får nog en leverans med rabarber i helgen så kanske blir det bak någon dag om det blir sämre väder…

Trackbacks/Pingbacks

  1. RABARBERKRÄM « - 27 maj, 2012

    […] på rabarber, jag älskar den syrliga friska smaken av sommar. Jag har hunnit baka rabarberpaj, bullar med rabarber, och nu sist ut vart det […]

  2. GODSAKER MED VANILJKRÄM « - 20 juni, 2012

    […] Bullar […]

  3. Med Crème Pâtissière kommer man långt | - 10 maj, 2014

    […] det heter på svenska, är en av mina absoluta favoriter i det söta köket. Man kan ha den som fyllning i bullar, att servera till pajer av olika slag, att fylla tårtor med och att varva med frukt och bär i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: