Finns det någon godare ost än Västerbottensost, tveksamt va? Den här västerbottenspajen passar bra på buffébordet och till kräftskivan, men om man bakar ut pajerna i enportionsformar så passar de också perfekt som en liten förrätt. Servera förrättspajen med en god tomatsallad eller varför inte med sparris och örtolja*?
Jag tror att jag fick ut 10 eller 12 stycken småpajer med mina formar som är 10 centimeter i diameter, annars avser receptet en stor pajform på 24 centimeter i diameter, som ger 6-8 bitar paj. Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat.
Västerbottenspaj
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2,5 msk kallt vatten
Gör så här:
- Nyp ihop smöret med mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen.
Fyllningen
- 225 g västerbottensost, riven
- 1 dl mjölk
- 3 st ägg
- Salt och nymalen svartpeppar
Så här gör du:
- Tryck ut degen i en pajform, cirka 20 cm i diameter med hög kant. Nagga botten och förgrädda pajskalet i 5 minuter på 225 grader.
- Fördela den rivna osten i pajskalen. Vispa ihop mjölk och ägg. Salta och peppra. Fyll pajskalet med äggsmeten.
- Grädda pajen i ca 15 minuter i 225 grader, eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.
*Örtolja
Mixa örter, till exempel bladpersilja, ruccola eller basilika med lite god olivolja tillsammans med en gnutta färskriven vitlök, lite lime- eller citronzest, svartpepar och lite flingsalt och ringla över oljan precis innan servering.
-Lycka till!
/Moma
Finns inte mycket som slår en riktigt bra västerbottenostpaj. Jag gillar också att göra saker i portionsformar, det blir lite mer personligt så har jag inbillat mig.
Det var bra att du skrev om din vit-sparris-med-skal-fadäs, för annars hade jag nog inte skalat min igår. Tack 🙂
Västebottenpaj är den godaste av alla! Mums!
Ja, västerbottenostpaj är riktigt gott! Då jag inte får den osten i Singapore, har jag använt mig av parmesan, gott det också!
Västerbotten är nummer ett, utan konkurrens! Najsigt att servera i portionsformar. Som gäst känner man sig lite speciell. Bästa pajen är med västerbotten, tycker jag. Gott med sparris till!
Håller med! Pajen är en återkommande favorit på bufféborden. Så gott till midsommar att skära i mindre bitar och toppa med CF, hackad rödlök och röd caviar. Ett måste på kräftskivan.
Bästa osten, bokmärker genast!
Nej, den är ganska så ensam i toppen den däringa västerbottenosten. I kväll äter vi den i en potatischeescake, ska bli så gott!
Kim: Ja, det räckte ju att en av oss (och hela min familj) blev tvungna att käka oskalad sparris 🙂
Alma:Jag är nog beredd att hålla med 🙂
Katarina: Parmesan går inte heller av för hackor!!
Lotta: Det var gott med sparris till, och som Emmy säger, rödlök, gräddfil och löjrom är ju inte heller dumt till.
Emmy: Mums!
Emil: Ja, det brukar vara Västerbottensosten jag saknar om jag är borta från Sverige en längre tid!
Mårtenssons: Potatischeesecake med V-botten ost, *flämt* vad gott!!