VÄSTERBOTTENSPAJ

17 Maj

Finns det någon godare ost än Västerbottensost, tveksamt va? Den här västerbottenspajen passar bra på buffébordet och till kräftskivan, men om man bakar ut pajerna i enportionsformar så passar de också perfekt som en liten förrätt. Servera förrättspajen med en god tomatsallad eller varför inte med sparris och örtolja*?

Jag tror att jag fick ut 10 eller 12 stycken småpajer med mina formar som är 10 centimeter i diameter, annars avser receptet en stor pajform på 24 centimeter i diameter, som ger 6-8 bitar paj. Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat.

Västerbottenspaj

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Nyp ihop smöret med mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen.

Fyllningen

  • 225 g västerbottensost, riven
  • 1 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • Salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du:

  1. Tryck ut degen i en pajform, cirka 20 cm i diameter med hög kant. Nagga botten och förgrädda pajskalet i 5 minuter på 225 grader.
  2. Fördela den rivna osten i pajskalen. Vispa ihop mjölk och ägg. Salta och peppra. Fyll pajskalet med äggsmeten.
  3. Grädda pajen i ca 15 minuter i 225 grader, eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.

*Örtolja

Mixa örter, till exempel bladpersilja, ruccola eller basilika med lite god olivolja tillsammans med en gnutta färskriven vitlök, lite lime- eller citronzest, svartpepar och lite flingsalt och ringla över oljan precis innan servering.

-Lycka till!

/Moma

8 svar to “VÄSTERBOTTENSPAJ”

  1. Kim 17 maj, 2012 den 10:46 #

    Finns inte mycket som slår en riktigt bra västerbottenostpaj. Jag gillar också att göra saker i portionsformar, det blir lite mer personligt så har jag inbillat mig.
    Det var bra att du skrev om din vit-sparris-med-skal-fadäs, för annars hade jag nog inte skalat min igår. Tack 🙂

  2. Alma 17 maj, 2012 den 11:06 #

    Västebottenpaj är den godaste av alla! Mums!

  3. Katarina 17 maj, 2012 den 11:14 #

    Ja, västerbottenostpaj är riktigt gott! Då jag inte får den osten i Singapore, har jag använt mig av parmesan, gott det också!

  4. Lotta i Två Små Kök 17 maj, 2012 den 11:59 #

    Västerbotten är nummer ett, utan konkurrens! Najsigt att servera i portionsformar. Som gäst känner man sig lite speciell. Bästa pajen är med västerbotten, tycker jag. Gott med sparris till!

  5. Emmy 18 maj, 2012 den 18:11 #

    Håller med! Pajen är en återkommande favorit på bufféborden. Så gott till midsommar att skära i mindre bitar och toppa med CF, hackad rödlök och röd caviar. Ett måste på kräftskivan.

  6. Emil 18 maj, 2012 den 18:15 #

    Bästa osten, bokmärker genast!

  7. Mårtenssons kök 18 maj, 2012 den 19:53 #

    Nej, den är ganska så ensam i toppen den däringa västerbottenosten. I kväll äter vi den i en potatischeescake, ska bli så gott!

  8. Moma's Kitchen 18 maj, 2012 den 20:08 #

    Kim: Ja, det räckte ju att en av oss (och hela min familj) blev tvungna att käka oskalad sparris 🙂

    Alma:Jag är nog beredd att hålla med 🙂

    Katarina: Parmesan går inte heller av för hackor!!

    Lotta: Det var gott med sparris till, och som Emmy säger, rödlök, gräddfil och löjrom är ju inte heller dumt till.

    Emmy: Mums!

    Emil: Ja, det brukar vara Västerbottensosten jag saknar om jag är borta från Sverige en längre tid!

    Mårtenssons: Potatischeesecake med V-botten ost, *flämt* vad gott!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: