SPARRIS PÅ LÄNGDEN OCH TVÄREN

3 Maj

Sparrisen är äntligen här igen och jag har ägnat mig åt sparrisfrossa, fy jäklars vad gott det är och så lätt sedan att fixa till den vårigaste lilla förrätt eller sidorätt man kan tänka sig!

Jag hade aldrig tillagat vit sparris förrens i tisdags och jag hade helt missat att man ska skala den. Eller kanske inte helt, för när syrran mumlade något knappt hörbart med tänderna fulla av sparrisskal om att ”ska man inte skala vit sparris..?”, så kom jag ju på att det ska man visst! Men jag missade det och även om det var gott så var det lite bökigt att skala den när den väl var kokt. Nåväl, nog om det lilla missödet, men nu gör ni inte samma dumt som jag gjorde.

Jag tycker det är väldigt gott att servera knaperstekt pancetta eller bacon och hyvlad parmesan till sparris samt en syrlig liten sås att doppa i.

Man kan ju om man orkar vispa ihop en hollandaisesås som är ett klassiskt tillbehör till sparris eller så rör man ihop en majonäs som man smaksätter med lime eller citron och lite örthack. Eller, bäst av allt, man köper en burk Hellmans* majonäs och så pressar man i lite citronsaft och raspar i lite zest och så ner med lite örthack, vad som helst som är grönt och går att äta funkar utmärkt, tex. mejram, bladpersilja, eller ruccola, några varv på pepparkvarnen och en liten nypa flingsalt och så är man i mål.

Jag tyckte för övrigt att den vita sparrisen såg lite blek ut om nosen så jag gav den en shot klorofyll innan den skulle serveras. Mixa blandade örter med lite god olivolja tillsammans med en gnutta färskriven vitlök, svartpepar och lite flingsalt och ringla över örtoljan när du ska servera vit sparris.

Grön sparris med baconfräs, parmesan och örtmajo!

Stor vit tysk sparris med citron- & örtmajo!

*Därför att det är den enda köpemajon som inte smakar smörja!

/Moma

13 svar to “SPARRIS PÅ LÄNGDEN OCH TVÄREN”

  1. Emma 3 maj, 2012 den 11:14 #

    Gott!! Och förresten super fin bordsdekoration med kålen!

    • Moma's Kitchen 6 maj, 2012 den 00:09 #

      Tack Emma, jag hittade din kommentar i skräpposten, du hade råkat skriva fel URL:-)

  2. Lotta i Två Små Kök 3 maj, 2012 den 11:58 #

    Väldigt gott med sparris. Föredrar nog den gröna av någon anledning. Lade sparris på grillad pizza i helgen. Funkade finfint!

    Tack för bra tips på majo när jag inte vill göra själv (läs aldrig) 🙂

  3. LiLo 3 maj, 2012 den 12:52 #

    På tvären och endast de gröna, pryd som jag är 🙂

    Men det skulle jag kunna göra VARJE dag när det är säsong, så gott

  4. Plommonet 3 maj, 2012 den 16:00 #

    Åh, spa-ha-haaarris! Det var TUSEN ÅR (OK, en höst och vinter…) sen jag åt färsk sparris sist! Inte så förtjust i hollandaise, men parmesan och syrlig sås låter som ljuv musik i mina öron. Det blir sparrisfrossa för mig i helgen, det lovar jag!

    Och skala den vita sparrisen INNAN jag äter den. Jepp. Mycket att komma ihåg! 🙂

  5. Sis 3 maj, 2012 den 16:57 #

    Åhh, det var så gott! Premiär för den vita för min del. Jag nog skalar min innan kokning nästa gång, även om ditt sätt gjorde att man hade kvar smaken *host* lite längre.. 🙂

  6. Charlotta 3 maj, 2012 den 22:21 #

    Sparris är helt klart the shit! Äter dock sällan vit sparris, grön är min favorit. Calles mamma gör en variant med grapefruktsås som är så jäääävla god. Ska leta upp receptet snarast. Mums.

  7. Amy's piece of cake 3 maj, 2012 den 22:29 #

    Sparris är bara så gott, tyvärr så får jag ont i magen av det…

  8. Hanna 4 maj, 2012 den 12:49 #

    Oj, vilken frossa! Jag kommer gärna nästa gång! 🙂

    Och håller helt med, Hellman’s (eller andra liknande här i UK) är enda majon värd att äta. Smakade lite Kavlis när jag var hemma i påsk och FY vilken hemsk (efter)smak….

  9. Emmy 4 maj, 2012 den 23:34 #

    Jag älskar sparris tillagad på alla möjliga sätt. På sommaren blir det mest grillad sparris, gott med både grön och vit. Men jag gillar också de små riktigt smala gröna sparrisarna som går att äta råa. Vet inte vad de heter.

  10. Kim 5 maj, 2012 den 09:34 #

    Sparrisfrossa, det låter helt galet bra det. Har nog aldrig testat vita dock. Kom också att tänka på burksparris. WTF liksom? Att det ens är samma grönsak som den färska? Den slemmigheten i burksparrisen är inte att leka med…

  11. Moma's Kitchen 5 maj, 2012 den 13:41 #

    Lotta:Jag gör ganska ofta cole slaw och då orkar jag inte stå och vispa egen majo, det blir lite överkurs, då gillar jag Hellmans den har ingen konstig bismak som andra majonäser brukar ha.

    LiLo: På tvären är bra, men jag diskriminerar inte!

    Kim: Jo, skala vit spa-ha-haaarris INNAN, det blir så mycket lättare att äta den då! 🙂

    Charlotta: Det låter ju toppengott, leta, leta!

    Amy: AJ, stackare!!

    Hanna: Då är du så välkommen så!

    Emmy: Grillat är got och fint!

    Kim: B(urk)-sparris, hua, det tvingade min mamma i mig när jag var liten sparvel och hade svalt något vasst, efter det åt jag inte sparris tills för ett par år sedan!

  12. Elly 11 maj, 2012 den 07:32 #

    YUM!!

    Asparagus is one of my favourite veggies, love it with everything. I’d never thought to combine it with pancetta and parmesan though, that sounds absolutely divine!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: