Moma’s Sweet & Sour Chicken

24 Apr

Jag såg att Lotta hade ett recept på fläskkött med sötsur sås från något gammalt receptkort som har fått hänga med genom åren. Då kom jag på att det har ju jag också, fast jag tror att i mitt ursprungsreceptet skulle det vara panerade fläskkotletter och receptet kommer ifrån någon av mammas gamla kokböcker från tidigt 80-tal. Ni hajar va, då var kinakäk det mest exotiska man kunde käka i Sverige och min dröm var att få äga en stor kinalampa med röda tofsar på, ni vet en sådan där lampa som är standard på de flesta kinakrogar.

Nåväl, min inredningsstil har kanske ändrats lite genom åren men kinagrytan gillar jag foretfarande, här har ni receptet om än i en aningen modifierad form:

Moma’s Sweet & Sour Chicken

Sötsur sås (2 pers)

  • 2/3 dl vatten
  • saften från 1 apelsin
  • 1 msk socker
  • knappt 1 tsk färskriven ingefära
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk ketchup
  • 1 dl ananasbitar samt 3 msk av spadet
  • 1/2 msk potatismjöl samt 3 msk vatten till redning

– Blanda ihop alla ingredisenser utom potatismjölet och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt potatismjölredningen i en fin stråle och låt koka upp, ta bort från plattan när du ser första bubblan.

– Salta och peppra kycklingfilé som du skurit i småbitar. Stek hastigt på i olja och lägg åt sidan.

-Skär upp 1 grön samt en röd paprika i bitar, 1 liten gul lök i båtar, 1  vitlöksklyfta finhackad, 1 morot i slantar, 1 dm gurka skuren i stavar. Salta och sockra lite och stek grönsakerna hastigt i het olja.

-Lägg upp kyckling och grönsaker på ett fat och toppa med ananas och sötsur sås, servera med jasminris och eventuellt med lite rostade cashewnötter.

/Moma

6 svar to “Moma’s Sweet & Sour Chicken”

  1. Lotta i Två Små Kök 24 april, 2012 den 11:51 #

    Toppen med en variant med kyckling! Klassiska ingredienser till ”kinamat” i Sverige med ananasspad m.m. 🙂 Då kan jag få göra det här så kan pappa hålla sig till den med fläsk!

  2. Kim 24 april, 2012 den 22:11 #

    Har nog inte ens ätit sweet & sour-någonting utanför Kinakrogar (när man nu var på en sådan senast). Din ser tusen gånger godare ut än den jag föreställer mig hos kinesen.

    Det var en stor dag, då Pappa plockade med sig Kina-mat hem på fredagen. Biff i bambuskott valde jag jämt.

  3. Emmy 24 april, 2012 den 22:49 #

    Ja, det där med vad som ansågs som exotiskt på 80-talet är kul. Som att ha frukt i maten som ananas eller banan. Att krydda med gul curry var riktigt wild and crazy. Those were the days… 😉 Jag såg också receptet hos Lotta och jag har faktiskt saknat ett sånt här recept.

  4. Emil 25 april, 2012 den 08:51 #

    Det här ska jag testa det låter fräscht och gott!

  5. Hanna 25 april, 2012 den 11:44 #

    Haha, visst är det roligt när man tänker på vad som ansågs exotiskt på 1980-talet. Förutom Kinamat (som egentligen inte är så väldigt kinesiskt) så banan och konserverad ananas samt gul curry i allt. 🙂

  6. Moma's Kitchen 25 april, 2012 den 20:18 #

    Lotta: Jag vart sjukt sugen när jag såg ditt recept! 🙂

    Kim: Jag är ju blygsam av mig så jag säger: den ÄR godare!

    Emmy: Javisst, frukt i maten, bakmaskiner och maskiner över lag var väl ganska inne under 80-talet.

    Emil: Kör på bara!

    Hanna: Vad sägs om kassler med ananas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: