ROM- & CHOKLADPROVNING

22 Apr

Livets goda

Bästa Thomas Gylling, ni vet han Mr World Music från TV-programmen Mosquito Tv, 100 kg Godis, tillika klubbarangör och pappa till Mosquito Club som bland annat hunnit med ett och annat street party genom åren, han i alla fall, han bjöd in mig till rom- och chokladprovning tillsammans med vin- och spritimportören Bibendum i onsdags.

Thomas inledde med att visa bilder ifrån romdestilleriet på Martinique som han nyligen hade besökt, sedan var det Duane Dove, sommelier, romexpert och vår alldeles egna kakaobonde med kakaoplantage på Tobago som höll i själva provningen. Duane hann med att berätta om rommens historia, prata om olika sorters sockerrör och olika sorters romframställningar samt guida oss genom de olika rom- och chokladsorterna som vi provade under de ca 90 minuterna som provningen höll på.

Vi provade fyra olika sorters rom:

Angostura 1919, 8 år (Trinidad & Tobago), 319 kr.

Dillon VSOP Tres Vieux Rhum, 8 år (Martinique), 379 kr.

Depaz VSOP Tres Vieux Rhum Reserva Special, 20 år (Martinique), 595 kr.

El Dorado Reserve Special, 15 år (Guyana), 558 kr (beställningsvara).

Alla fyra romsorterna är bra lagrad rom som går bra att dricka rent i kupa. Utan att ge mig i kast med tungvrickande doft- och smakbeskrivningar skulle jag säga att man som nybörjare kan börja uppifrån och gå ner för att prova sig fram då smaksammansätningarna blir mer komplexa ju längre ner på listan du kommer.

Om du som jag mest bakar med rommen så skulle jag låta priset styra, synd att slösa dyra droppar på baket. Men om rommen ska hamna rent i ett glas skulle jag välja Depaz VSOP Tres Vieux Rhum Reserva Special, som trots sin komplexa smak ändå är välbalanserad, mjuk och elegant.

Jag hade jättetrevligt, konstigt vore det annars när man får spendera kvällen tillsammans med andra Västindienentusiaster samt dricka rom och käka choklad!

Gillar du choklad och är nyfiken på rom kan jag varmt rekommendera en choklad- och romprovning på Small Island Chocolate, Stockholm.

/Moma

11 svar to “ROM- & CHOKLADPROVNING”

  1. Mårtenssons kök 22 april, 2012 den 18:30 #

    Hej hopp, Anki läste det som att ni provade 90 sorter… dags för sängen där eller? Håkan läser dock mer noggrant och avundas varenda ord!

  2. Amy's piece of cake 22 april, 2012 den 19:45 #

    Spännande Moma, chokladen hade jag inte sagt nej till… rom är inte riktigt min grej 😉

  3. Eleonore 22 april, 2012 den 22:21 #

    ÅH låter ju som en otroligt rolig tillställning, alltid skoj med provningar av olika slag 😀

  4. Lotta i Två Små Kök 22 april, 2012 den 22:26 #

    Wow vilken afton med lite stjärnglans också! Vi kan göra en deal, jag kör utkörning av saffransrisoni så tar jag betalt i choklad & rom!

  5. Gun 23 april, 2012 den 13:08 #

    jag skulle inte ha tackat nej till detta, jättespännande med både rom och choklad!

  6. Hanna 23 april, 2012 den 14:27 #

    Vilken härlig afton!! Riktigt avis… 🙂

  7. Kim 23 april, 2012 den 19:50 #

    Gylling, vem hade kunnat ana? Kommer bara ihåg honom från Mosquito där jag tyckte han var skitstörig. Men har verkar ju ha tagit sitt förnuft till fånga och börjat med vettiga saker istället!

    Kul med en annorlunda provning!

  8. Moma's Kitchen 23 april, 2012 den 22:18 #

    Mårtenssons: 90 (!) sorter, nä, du, även jag har gränser!

    Amy: Du får testa rom och choklad tillsammans vid något tillfälle och se om det inte blir godare då!

    Eleonore: Allt som bryter vardagslunken lite är oftast kul!

    Lotta: Deal!

    Gun: Testa vetja!

    Hanna: Inte behöver du vara avis som springer ute i takt med duggregnet!

    Km: Haha, du fick mig att fundera över om ”störig” betyder det samma i Gbg som i Sthlm… 🙂

  9. Emmy 23 april, 2012 den 23:35 #

    Låter som en mycket trevlig kväll. Berra dricker gärna vällagrad rom som den är. Själv dricker jag hellre romer med mindre komplexa smaker och blandar som du vet drinkar på mina. Fast jag har blandat någon god kaffedrink med de lagrade vi har också även att Berra tycker det är synd 🙂

  10. Charlotta 25 april, 2012 den 22:23 #

    Nämen, den där gamla gneten! Vad kul! Vilka minnen, dessutom. Mosquito, alltså. Vad var grejen med det programmet?

    Ser ut som en fantastiskt kväll, hursomhelst!

Trackbacks/Pingbacks

  1. MARTINIQUE COCONUT CHICKEN CURRY « - 9 maj, 2012

    […] att laga mat från någon av de andra västindiska öarna och lagom till att jag skulle iväg på romprovning med rom från Martinique slog jag till på en kycklinggryta från Martinique. Receptet kommer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: