HOT PEPPER SAUCE

17 Apr

Ge livet lite extra krydda

Västindiens svar på ketchup stavas p-e-p-p-e-r sauce, eller h-o-t sauce. Det är en stark smakrik sås som man stänker över allt från de stekta äggen till kycklinggrytan och de friterade matbananerna. Ja, på allt utom möjligtvis tandborsten.

Jag äter egentligen inte så stark mat även om jag gillar att använda chili så får det vara med måtta, jag vill kunna äta utan att gråta. Men pepper saucen ger det där lilla extra schvunget till maten, den där kyssen som gör att man känner att man hittat rätt, pricken över i:et helt enkelt. Och den är stark- tro inget annat, men du droppar den bara lite över maten och hettan balanseras upp av resten av maten på tallriken. Gott är det i alla fall, annars skulle det väl inte finnas i vartenda västindiskt hem?

Jag testade att göra egen pepper sauce och det blev som en blandning av salsa och pepper sauce, för stark för att vara salsa och lite för klen för att vara hot pepper sauce, men dessto bättre för då kunde man skeda över mycket. Jag hade både färsk mango och ananas hemma så det fick bli basen, lime och färsk koriander åkte ner av bara farten, men gillar du inte koriander så föreslår jag bara att du utesluter den.

Seså, vad väntar du på? På med plasthandskarna och sätt fart med att kärna ur dina pepparfrukter, eller du kanske är modig nog och låter kärnorna få vara med?

Momas Hot Pepper Sauce

  •  2 små rödlökar
  • 1 morot
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 2 msk grovhackad ingefära
  • 3 tsk dijonsenap
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk torkad koriander
  • 1. 5 tsk salt
  • 5 st urkärnade habanero, blanda gärna röda med gul eller orange som har en fruktigare smak än den röda.
  • 2 lime, juicen
  • 1 dl vatten (ca)
  • 1 tsk nymald svartpepar
  • 1 mogen mango
  • 0,5 ananas
  • ca 1 dl hackad koriander
Så här gör du:
  1. Hacka morot, ingefära, lök och vitlök grovt och släng ner det i en mixerskål.
  2. Tillsätt alla ingredienser i listan till och med limejuicen och mixa till en grov massa.
  3. Lägg över massan i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp under omrörning, tillsätt svartpepparn.
  4. Tillsätt lite av vattnet och koka i 3-4 minuter.
  5. Grovhacka koriander, ananas och mango och tillsätt det, låt koka upp.
  6. Smaka av och se om du behöver mer salt eller honung.
  7. Nu späder du med vattnet, låt såsen koka ihop, känner du att du vill ha mer vatten så har du det, se bara till att det kokar in i såsen så att den inte blir för blaskig.
Häll över den varma såsen på rena burkar och låt de svalna. Förvara i kylskåp. Jag frös även in några småburkar då jag är lite osäker på hur länge den håller i kylen, men den håller minst i två veckor i alla fall.

/Moma

14 svar to “HOT PEPPER SAUCE”

  1. Carl 17 april, 2012 den 10:45 #

    Det där låter inte dumt!!

  2. LiLo 17 april, 2012 den 11:10 #

    Gott! Gott! Gotti gottgott!

    Men…be careful
    http://kucke-li-lo.bloggplatsen.se/2011/07/01/5723002-bra-saser-och-envisa-kvinnor-reder-sig-sjalva/

  3. Kim 17 april, 2012 den 12:03 #

    Well hello there hot thing! En sådan här flaska skulle jag kunna tänka mig att ha, istället för ketchup.

  4. Lotta i Två Små Kök 17 april, 2012 den 17:28 #

    Ser ut och låter jättegott! Bra att du tog med det där med hållbarhet för det var min första fundering. Det här skulle jag kunna tänka mig att smaksätta en köttfärssås med också för lite sting, eller blir det fel kanske?

  5. Amy's piece of cake 17 april, 2012 den 18:32 #

    Instämmer med Kim, detta säger jag inte nej till vilken dag som helst i veckan! Gimme gimme!

  6. Moma's Kitchen 17 april, 2012 den 19:30 #

    Carl: Nej, snarare mycket gott!

    LiLo: Din toka! Såsen ska man ha på maten- ej i ögat!

    Lotta: Fel och fel, det beror väl på vad mer man har i 🙂 Men jag skulle tro att den bara tillför sötma och lite sting.

    Kim: Så vad väntar du på?

    Amy: DO IT!

  7. Sis 17 april, 2012 den 22:15 #

    Gott! Och det bästa med den är att det står en liten burk kvar (inte så länge till dock) i min kyl efter att du var här sist. Tofflorna du glömde kan du få hämta, men såsen behåller jag!

  8. Karin 17 april, 2012 den 22:48 #

    Hett och gott, ibland är det bra att svettas lite 🙂

  9. sofie mumsfillibaba 18 april, 2012 den 21:21 #

    Den tipsar jag min chiligalne svåger om!:)

  10. Emmy 18 april, 2012 den 22:54 #

    Jag har bara gjort peppersauce vid ett tillfälle och den fick underkänt av Berra. Den var för mesig i sin hetta. Den killen han vill nästan gråta när han äter…

  11. Moma's Kitchen 19 april, 2012 den 22:34 #

    Sofie: Med all rätt!

    Emmy: Hm, ja, den här var nog i mesigaste laget för honom i så fall! Jag ska se om jag inte kan hitta min favvo och skicka till honom!

  12. Elly 20 april, 2012 den 04:56 #

    Ooh, I spy a Caribbean scotch bonnet pepper!

    I can’t get a translation of your posts while we’re travelling, but I’m definitely going to check back when we’re back in Hong Kong for this recipe, it looks delicious!

  13. Mårtenssons kök 20 april, 2012 den 22:07 #

    Okej, i vårt kök finns det en av Berras typ, alltså svetten ska lacka och det ska svida både på in och utvägen… Kanske man kan slänga i fler chilisar då? Eller kanske ta någon starkare variant?

Trackbacks/Pingbacks

  1. MARTINIQUE COCONUT CHICKEN CURRY « - 9 maj, 2012

    […] med mango och det vart också väldigt gott, jag ersatte det fruktiga med att servera min pepper sauce […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: