RIMMAD KYCKLING

15 Apr

Det är familjen Mårtensson som har spridit receptet på rimmad pippi över hela bloggsvären och det har gått som ett sus av välbehag genom de kök som har lagat det och nu fick det sig även en omgång i mitt kök. Saltet gör kycklingköttet fast men också väldigt saftigt och mört.

Jag hade inte de kryddor som Mårtenssonarna använde i sitt recept så jag använde mig av de kryddor jag hade hemma, du tar så klart de som finns i dina skåp. Här hittar du Mårtenssons recept på rimmad kyckling.

Rimmad Kyckling på Momas vis

  • 1 hel kyckling
  • 2 liter vatten
  • 6 msk salt
  • 8-10 svartpepparkorn
  • 6-8 kryddpepparkorn
  • några drag på chilikvarnen i fall ni har en sådan, annars passar det med en nypa rökig chiliblandning, men det funkar utan också.
  • 1 kvist bladpersilja
  • 1 tsk timjan

Så här gör du:

Dag 1.

  1. Koka upp vattnet och låt kryddorna koka med tills saltet löst sig. Jag kokade bara upp en liten del av vattnet så att det skulle svalna fortare, eftersom man rimmar kycklingen i kall lag
  2. Lägg den sköljda kycklingen i den kalla lagen och låt den stå i kylen i ca 14-16 timmar.

Dag 2.

  1. Ta ut kycklingen ur kylen och låt den rinna av i ett durkslag. Skär några tvära snitt på kycklinglåren, då de tar längst tid att bli genomstekta.
  2. Blanda en marinad/glaze som du penslar på kycklingen innan du stoppar den i ugnen.

Momas marinad/glaze:

  • 1 tsk timjan
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 1 msk kinesisk soya
  • några varv med pepparkvarnen
  • 1 msk honung
  • 2 tsk Bayou Creole chicken seasoning, eller annan kycklingkrydda.

Fortsättning:

3. Rör ihop marinaden och pensla på hälften på kycklingen.

4. Placera kycklingen på en eldfast form och sätt in den i mitten av ugnen. Ugnsstek i cirka 25 minuter eller tills kycklingen fått fin färg.

5. Sänk värmen till 150 grader och pensla kycklingen med resten av marinaden.

6. Stek kycklingen tills den är genomstekt, ytterligare ca 35-45 minuter, eller tills köttsaften är helt klar.

Jag åt min rimmade kyckling tillsammans med vegggie rice och färsk sparris samt en klick citrus- & örtmajonäs och lite hemgjord hot pepper sauce. Men du kan så klart äta den med det du gillar bäst, varför inte koka upp en sås på skyn från kycklingen och servera med potatis och ugnsrostade grönsaker och en klick gelé?

-Smaklig spis!

/Moma

13 svar to “RIMMAD KYCKLING”

  1. Kim 15 april, 2012 den 10:06 #

    Den här pippin verkar god,
    den får gärna stå på mitt middagsbord!

  2. Lotta i Två Små Kök 15 april, 2012 den 17:01 #

    Då är jag ännu mer inspirerad att snart göra kycklingen igen och då experimentera både med laken och glaseringen. Här finns det verkligen utrymme att göra det till sitt. Momas sätt låter jättegott, och fräscht med ris till!

  3. Emmy 15 april, 2012 den 22:32 #

    Jag måste också ta och rimma en egen pippi! Din variant ser grym ut.
    Kan du inte försöka komma på bloggträffen? Lotta i två små kök kommer väl från samma håll 😉

  4. Cilla 15 april, 2012 den 23:00 #

    Det ser ju sjukt gott ut!

  5. Gun 16 april, 2012 den 12:30 #

    Så gott det ser ut och jag ser att sparrisen har kommit nu MUMS!

  6. LiLo 16 april, 2012 den 15:12 #

    Hyser Moma hemliga faror i stöket?
    Döljer hon terroristplaner i köket?
    För att inte i finkan bli slängd
    kallar hon pippin rimmad, istället för sprängd!
    Men oroas ej kära vänner
    Vi som Momas konster i köket känner
    Vi vet att den enda risk vi får löpa
    Är att vi efter besöket större brallor får köpa

  7. Tant Gul 16 april, 2012 den 16:37 #

    Jösses vad hungrig jag blir! dags att åka hem och laga något gott. Den där kycklingen ska jag försöka lägga på minnet.

  8. sofie mumsfillibaba 16 april, 2012 den 17:26 #

    Gör aldrig hel kyckling men blev lite sugen när jag såg detta receptet. Får väl köpa mig en pippi!

  9. Amy's piece of cake 16 april, 2012 den 18:08 #

    Den där veggie ricen… ska jag göra minsann… har du leftovers så kommer jag NU!

  10. Moma's Kitchen 16 april, 2012 den 21:48 #

    Kim: Den var super!

    Lotta: Veggie riset kan man äta till ALLT! 🙂

    Emmy: Samma håll ja, men vet du hur lååångt bort det är för oss, typ jättelångt! Men det skulle vara SUPERKUL, ska verkligen försöka få ihop det!

    Cilla: Det var det! 🙂

    Gun: Sparris ja, är den inte underbar!?

    LiLo: Hahaha, ja, det kallar jag RIMMAD pippi!!

    Tant Gul: GÖr det, annars florerar den lite här och var på matbloggarna just nu 🙂

    Sofie: VA? Gå nu och köp dig en hel pippi!

    Amy: Jamen gör det- jag kan äta det på längden och tvären!

  11. Hanna 17 april, 2012 den 12:50 #

    OJ så gott det såg ut! Har också bokmärkt det receptet och ska testa vid tillfälle!

  12. Sis 17 april, 2012 den 22:29 #

    Det var nog det godaste jag ätit! (det säger jag iofs jämt när jag får äta din mat, men det är icke desto mindre sant för det!). Och i måndags när det var dags att packa upp matlådan på jobbet var jag i sjunde himlen! Av riset fanns det dessutom två portioner (läs: 4 normala portioner) kvar och när alla ätit klart, trodde dem ja, så gick jag och värmde min ”andra” portion 🙂 Lyckans måndag säger jag bara!

  13. Mårtenssons kök 20 april, 2012 den 22:05 #

    Så attans roligt att den gick hem i ditt kök också, kul att kunna inspirera! Och veggie rice, jo tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: